Læsetid: 4 min.

Titusinder demonstrerer i New Yorks gader: Vi er Greta-generationen

Den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg gik sent fredag eftermiddag i en tale i New York til titusinder af amerikanske skoleelever og voksne hårdt til angreb på USA’s politikere og industri. Forsamlingen tog jublende imod hendes budskab
Som optakt til FN-topmødet i weekenden og mandag var titusindvis af mennesker med svenske Greta Thunberg i mængden på gaden i New York fredag eftermiddag.

Som optakt til FN-topmødet i weekenden og mandag var titusindvis af mennesker med svenske Greta Thunberg i mængden på gaden i New York fredag eftermiddag.

Michael Nigro

21. september 2019

UDSENDTE MEDARBEJDERE, NEW YORK – Da den 16-årige svenske klimaaktivist sent fredag eftermiddag lokal tid træder op på scenen i den grønne og solbeskinnede Battery Park på sydspidsen af Manhattan, er en forsamling på titusinder af amerikanere rede til at lytte til en dundertale.

Tidligere taler fra USA, Latinamerika og Bangladesh er blevet modtaget med mådeholdne bifald.

Ikonet Greta Thunberg udløser en kolossal begejstring. Man kan se forventningens glæde i de mange ansigter. Greta er her! Hun taler til os.

Med en stoisk ro og et afdæmpet smil stiller den lavstammede pige med de berømte fletninger – ude blandt publikum har flere teenagere efterlignet hendes hårstil – sig op foran mikrofonen til et stormende bifald.

En usædvanlig varm efterårssol, der har brændt ned over New York dagen igennem og ført til hedeslag blandt mindst tre tilskuere foran scenen, er så småt ved at gå ned over Hudson River.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen K Petersen
  • Lars Koch
  • Thomas Tanghus
  • ingemaje lange
  • Niels-Simon Larsen
  • John Hansen
Steen K Petersen, Lars Koch, Thomas Tanghus, ingemaje lange, Niels-Simon Larsen og John Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Igen ser vi det samme billede med Greta Thunberg, - dog nu i klimaspørgsmålets ånd, som vi tidligere så omkring Afghanske MALALA der blev behandlet i Vesten efter hun blev skudt af Taleban, og da hun var kommet på benene igen, ville alle ledende politikere m.m. gerne have en selfie med hende - i frihedens navn, ligesom de i dag gerne vil have en selfie med Greta i klimaets navn.

Der er tale om simpel politik udnyttelse af disse unge mennesker til egen fordel, - og som vi har set er MALALA sendt ud i glemslen, - og det samme vil også overgå Greta.

Arne Albatros Olsen

Om det etablerede samfund og alle de kommercielle interesser overfladigt set vil favne klimabevægelsen og alt det grønne på samme måde som det skete med ungdomsoprøret i sin tid vil nok være et åbent spørgsmål lidt endnu

Den bedste kommentar til Thunberg jeg har set var et billede, hvor hun så endnu mere sammenbidt og ondskabsfuld ud end på billedet her med teksten: 'I'm gonna find you and i'm gonna kill you'.

I dette århundrede vil ligestilling og miljø få samme rolle som klasse og race i sidste - leverandør af blod og rædsler.

Det er tankevækkende at det er vestens unge, mens unge i de lande, der udgør problemet på længere sigt, ikke er engagerede.

Espen Bøgh: Glem alt om hype, selfies, kendisser og politikere. Sagen er større. Malala og Greta satte kniven ind, hhv. uforvarende og kompromisløst. Ingen statschef, skuespiller, standupper, læspende reklamespeaker, kunne gøre det samme. Malala afslørede råddenskaben i sit samfund, Greta afslørede uformåenheden og handlingslammelsen hos de globale verdensledere. De to bliver hørt, fordi sagen er større end dem selv, hvilket gør dem større end samtlige lokale og globale ledere, der kun forsvarer egeninteresser.
Hvis Fridays For Future og FN's klimakonference som starter mandag, kan sætte skub på de lammede verdensledere, vil det være som at trodse naturlovene. Ikke som at vende en supertanker, men som at vende jordens omløbsretning. Man er jo ikke leder ret længe, hvis man snapper efter den hånd man fordres af.
Søren Ferling: Det er de industrialiserede lande, der udgør problemet. Herunder de vestlige.

Marie Jensen, Knud Chr. Pedersen, Hanne Utoft, John Andersen, Flemming Berger, Jørn Vilvig og Boe Larsen anbefalede denne kommentar

Lars Koch

"Søren Ferling: Det er de industrialiserede lande, der udgør problemet. Herunder de vestlige."

Ja, i øjeblikket, men klimadagsordenen følges kun af Vesten, der idag er under 10 % og alle andre søger at blive industrialiserede, bliver hastigt flere og viser ringe interesse for klima.

Selvkritik er udmærket, men det nytter ikke noget som det eneste.

Søren Ferling fattige mennesker tænker på mad og husly. De har ikke den luksus at kunne ture hele verden rundt som darling Greta har.

"»Magthaverne ytrer de samme smukke ord til mig hver gang. Alle de politikere og kendisser, der vil have taget selfies med os teenageaktivister, er de samme. Deres tomme løfter er de samme, deres løgne er de samme, og deres manglende handling er den samme,« siger Greta Thunberg i et for hende karakteristisk bestemt tonefald."

Thunberg gentager hvad kritiske voksne i dekader har udtalt om politikeres løgne, tomme løfter og manglende handlinger, men det er vel illustrativt for vores anløbne og sentimentalitetsdyrkende kultur at det først bliver acceptabelt når vore mest forsvarsløse, børnene, siger det højt? Og kunne man bede om journalistik, som graver grundigt bagom og virkelig er nysgerrig på hvorfor det forholder sig sådan med de såkaldt demokratiske og civiliserede, oplyste lande på kloden? Strukturelle analyser? Kulturelle diskussioner med kritiske udgangspunkter? Det giver næppe meget mening at lade Thunberg's ord stå uden at søge forklaringer på hvad der forårsager denne tingenes ulyksalige tilstand.

Nike Forsander Lorentsen

Tja, imeden krige, kriges videre, vapen produceres, atomvåben arsenalerne udbygges, børn slås ihjæl i nådesløse krige ‘Jemen’. Denne klimabevægelse med små Gretas, de ligner lidt en slags Don Quixote arme som fægter mod vindmøller.

Espen - måske har du ret. Jeg har aldrig hørt om den afghanske Malala. Måske mener du den pakistanske Malala.

Hun er vist ikke glemt; men studerer i dag filosofi, politik og økonomi på Oxford - ikke lige en uddannelse du tager, hvis du vil stemple ud af kampen.

I øvrigt var mødet mellem hende og prins Phillip et gensyn værd....