Analyse
Læsetid: 3 min.

Trumps nye Ukraine-skandale rykker demokraterne nærmere en rigsretssag

Den amerikanske præsident indrømmer, at han har foreslået Ukraines præsident en korruptionsundersøgelse, der kan skade Trumps mulige modkandidat, den tidligere demokratiske vicepræsident Joe Biden. Sagen skubber Kongressens demokrater nærmere en rigsretssag mod Trump
Det er uklart, i hvor høj grad Trump også har villet have den ukrainske undersøgelse rettet ikke bare mod Bidens søn, Hunter, men også mod Joe Biden selv. Han var i sine vicepræsidentår 2009-17 aktiv i det amerikanske diplomati for at drive Ukraine ud af den russiske indflydelseszone.

Det er uklart, i hvor høj grad Trump også har villet have den ukrainske undersøgelse rettet ikke bare mod Bidens søn, Hunter, men også mod Joe Biden selv. Han var i sine vicepræsidentår 2009-17 aktiv i det amerikanske diplomati for at drive Ukraine ud af den russiske indflydelseszone.

FREDERIC J. BROWN

Udland
24. september 2019

Den allerseneste skandale omkring USA’s præsident, Donald Trump, hvirvler omkring Trumps forsøg på at presse Ukraine til en korruptionsundersøgelse, der kunne skade en af Trumps mulige modkandidater ved præsidentvalget i 2020, den tidligere demokratiske vicepræsident, Joe Biden.

Trump indrømmede søndag, at han i en telefonsamtale med Ukraines nyvalgte præsident, Volodimir Zelenskij den 25. juli i år foreslog, at Ukraine indleder en korruptionsundersøgelse mod Hunter Biden, Joe Bidens søn, der har beklædt en bestyrelsespost i en ukrainsk energivirksomhed. Ifølge det konservative og Murdoch-ejede medie Wall Street Journal bragte Trump dette emne på bane hele otte gange under samtalen.

Et pikant moment er, at Trump på det tidspunkt havde mulighed for at blokere for en kongresbevilling på 250 millioner dollar i militærhjælp til Ukraine i landets væbnede konfrontation med Rusland.

Trump-kritikere ser en dyster sammenhæng: At Trump har brugt militærbevillingen til at presse den ukrainske præsident til at rejse en sag, der kunne bruges mod Joe Biden.

Det er uklart, i hvor høj grad Trump også har villet have den ukrainske undersøgelse rettet ikke bare mod Bidens søn, Hunter, men også mod Joe Biden selv. Han var i sine vicepræsidentår 2009-17 aktiv i det amerikanske diplomati for at drive Ukraine ud af den russiske indflydelseszone.

Ram på Biden

At det er Biden, Trump vil have ram på, lægger Trump ikke skjul på. Til journalister sagde Trump i søndags om sine samtale med den nyvalgte ukrainske præsident, ordret gengivet på dansk:

»Konversationen var mestendels lykønskning, med mestendels korruption, al den korruption, der finder sted, og mestendels den kendsgerning, at vi ikke ønsker, vore folk som vicepræsident Biden og hans søn skal skabe den korruption, der allerede er i Ukraine.«

Til skandalen bidrager, at Trumps personlige advokat, den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, i sidste uge i et bizart interview på CNN først benægtede, at han på sin klients vegne havde forhandlet med ukrainske myndigheder om at rejse korruptionssag mod Biden-familien – hvorpå Giuliani pludselig erklærede: »Ja, jeg gjorde det – og jeg er stolt af det.«

Skandalen er udløst af en whistleblower i det amerikanske efterretningsvæsen. En person, hvis identitet stadig er ukendt, indberettede den 12. august i år til generalinspektøren for Den Nationale Efterretningstjeneste, en eller flere handlinger begået af nogen uden for efterretningstjenesten. Generalinspektøren, hvis navn er Michael Atkinson, vurderede, at denne indberetning var »troværdig og bekymrende i påtrængende grad«. Efter loven betyder det, at den amerikanske Kongres skal orienteres om sagen. Men den fungerende chef for Den Nationale Efterretningstjeneste, Joseph Maguire, der er udnævnt af Donald Trump, valgte at konsultere den Trump-udnævnte og særdeles Trump-venlige justitsminister William Barr samt Trumps stab i Det Hvide Hus. Herefter nåede Maguire frem til, at indberetningen var uden for hans ansvarsområde og ikke »påtrængende«.

Den 9. september i år orienterede generalinspektør Atkinson Kongressen om, at han havde modtaget whistleblowerens indberetning, men at han var blevet underkendt i spørgsmålet, om den var »bekymrende i påtrængende grad«.

Bestyrtelse

I Repræsentanternes Hus, hvor demokraterne har flertallet, udløste denne orientering bestyrtelse. Formanden for Efterretningskomiteen, demokraten Adam Schiff, tog en række juridiske skridt for at få indberetningen udleveret.

Samtidig begyndte i Washington febrilske gætterier om, hvem der har begået de misligheder, indberetningen handler om. Ikke uventet samlede mistanken sig hurtigt om præsident Trump, der siden skandalen om hans kampagnes ruslandsforbindelser har ligget i stridigheder med sine efterretningstjenester: De mistænker ham for at have loyaliteter over for USA’s fjender, især Rusland, og han mistænker dem for at have loyaliteter over for hans fjender, især demokraterne.

Blandt Kongressens demokrater har de seneste afsløringer genvakt vreden over Trump-kampagnens iver efter at få Putin-Rusland til at skade Trumps 2016-modkandidat, demokraten Hillary Clinton. Samtidig skubber afsløringerne demokraterne nærmere at rejse rigsretssag mod Trump for embedsmisbrug – en udvej, som deres kongresledere hidtil har været skeptiske ved, fordi en domfældelse kræver to tredjedeles flertal i det republikanskdominerede Senat.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her