Læsetid: 2 min.

Ukraines præsident prøver at lukke skandalesag for sin gamle oligark

Den ukrainske oligark Ihor Kolomojskij er tilsyneladende på vej tilbage i varmen i Ukraine, efter hans egen stjerneskuespiller, Volodymyr Zelenskij, er blevet præsident
Den politiske imødekommenhed, som Uraines præsident Volodymyr Zelenskij udviser over for oligarken Ihor Kolomojskij, bekymrer i Ukraine, hvor korruption er et stort problem.

Den politiske imødekommenhed, som Uraines præsident Volodymyr Zelenskij udviser over for oligarken Ihor Kolomojskij, bekymrer i Ukraine, hvor korruption er et stort problem.

Gleb Garanich

21. september 2019

Bekymringerne om lidt for varme forbindelser mellem Ukraines nye præsident, Volodymyr Zelenskij, og oligarken Ihor Kolomojskij har i disse dage fået ny næring

Kolomojskij, som er grundlægger af Ukraines største bank PrivatBank, blev i 2016 anklaget for sammen med sin forretningspartner Gennady Bogoljubov at have begået underslæb med bankens midler og hvidvasket dem gennem køb af ejendomme og fabrikker rundt om i verden. Svindelnummeret resulterede ifølge statsanklageren i et kapitalunderskud på 5,5 milliarder dollar, som den ukrainske stat lige siden har ført sag mod Kolomojskij for at inddrage.

Men i foråret skiftede magten hænder, og nu lyder meldingen fra den nye præsident, at man er villig til at finde et kompromis med oligarken.

Udvikling bekymrer

Den politiske imødekommenhed, Zelenskij udviser over for Kolomojskij, bekymrer i Ukraine, hvor korruption er et stort problem.

Inden Zelenskij blev præsident, opnåede han stjernestatus som komiker på kanalen 1+1. Kanalen er ejet af Kolomojskij, og forbindelsen mellem de to får flere til at pege på, at præsident Zelenskij er i lommen på oligarken.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
  • David Zennaro
Anker Heegaard og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det virker som om, at Ukraines vælgere har lukket ræven ind i hønsehuset, og Zelenskij's løfter om bekæmpelse af det oligarkiske system forbliver en illusion.
Jeg kan have mine tvivl om, om korruption nogen sinde vil blive udryddet, ikke blot i Ukraine, men i politik i det hele taget.