Note
Læsetid: 2 min.

Ukraines præsident prøver at lukke skandalesag for sin gamle oligark

Den ukrainske oligark Ihor Kolomojskij er tilsyneladende på vej tilbage i varmen i Ukraine, efter hans egen stjerneskuespiller, Volodymyr Zelenskij, er blevet præsident
Den politiske imødekommenhed, som Uraines præsident Volodymyr Zelenskij udviser over for oligarken Ihor Kolomojskij, bekymrer i Ukraine, hvor korruption er et stort problem.

Den politiske imødekommenhed, som Uraines præsident Volodymyr Zelenskij udviser over for oligarken Ihor Kolomojskij, bekymrer i Ukraine, hvor korruption er et stort problem.

Gleb Garanich

Udland
21. september 2019

Bekymringerne om lidt for varme forbindelser mellem Ukraines nye præsident, Volodymyr Zelenskij, og oligarken Ihor Kolomojskij har i disse dage fået ny næring

Kolomojskij, som er grundlægger af Ukraines største bank PrivatBank, blev i 2016 anklaget for sammen med sin forretningspartner Gennady Bogoljubov at have begået underslæb med bankens midler og hvidvasket dem gennem køb af ejendomme og fabrikker rundt om i verden. Svindelnummeret resulterede ifølge statsanklageren i et kapitalunderskud på 5,5 milliarder dollar, som den ukrainske stat lige siden har ført sag mod Kolomojskij for at inddrage.

Men i foråret skiftede magten hænder, og nu lyder meldingen fra den nye præsident, at man er villig til at finde et kompromis med oligarken.

Udvikling bekymrer

Den politiske imødekommenhed, Zelenskij udviser over for Kolomojskij, bekymrer i Ukraine, hvor korruption er et stort problem.

Inden Zelenskij blev præsident, opnåede han stjernestatus som komiker på kanalen 1+1. Kanalen er ejet af Kolomojskij, og forbindelsen mellem de to får flere til at pege på, at præsident Zelenskij er i lommen på oligarken.

I fire år har Kolomojskij levet i selvvalgt eksil i Schweiz på grund af svindelsagen, men efter Zelenskij kom til magten, er Kolomojskij vendt tilbage til Ukraine. Det ændrede politiske klima ses som årsagen til hans hjemkomst.

Svindelnummeret med PrivatBank kom frem, mens Zelenskijs forgænger Petro Porosjenko var præsident i landet. Som forsøg på at bevare finansiel stabilitet i landet, nationaliserede regeringen PrivatBank og brugte 5,5 milliarder dollar på at redde den. Kolomojskij har siden anfægtet nationaliseringen og vil have banken tilbage. Han har nægtet alle anklager om svindel.

Håndsrækningen over for oligarken vækker opsigt, fordi den går imod en af de ting, præsidenten gik til valg på. Det siger Michael Carpenter, ukraineekspert og leder af Penn Biden Center for Diplomati og Globalt Engagement ved Pennsylvania Universitet i Washington, til Kyiv Post.

»Præsident Zelenskij vandt en massiv sejr delvist på grund af sit løfte om at tage kampen op mod Ukraines oligarkiske system. PrivatBanks skæbne er afgørende i denne henseende, ligesom Kolomojskijs indflydelse,« siger Carpenter til Kyiv Post.

Står bag ransagninger

Ukraines premierminister, Oleksij Honcharuk, siger til Financial Times, at hele sagen med Privatbank bliver håndteret direkte af præsident Zelenskij og hans stabschef, Andrij Bogdan, der som advokat i sin tid repræsenterede Kolomojskij i de juridiske stridigheder om PrivatBank.

Bekymringerne i landet forstærkes af, at oligarken i sidste uge mødtes med præsidenten og stabschefen på præsidentens kontor. De har begge nægtet, at mødet handlede om PrivatBank, og ifølge avisen Kyiv Post har Zelenskij gentagne gange nægtet, at han vil hjælpe Kolomojskij med at få banken tilbage.

Efter mødet har politiet imidlertid ransaget PrivatBanks hovedkontor, og Valeri Gontareva, den tidligere direktør for nationalbanken, som stod i spidsen for nationaliseringen af PrivatBank, oplevede at få sit hjem gennemsøgt af maskerede bevæbnede mænd.

Ifølge flere eksperter sker ransagningerne efter pres fra Kolomojskij. Det er et tegn på, at oligarken bakkes op af politiet og måske endda af præsidentens egne folk.

Statens nationalisering af banken blev ved en ukrainsk domstol i april erklæret ulovlig. Dommen er blevet anket af den ukrainske nationalbank, der samtidig har lovet, at de vil erklære PrivatBank for insolvent, hvis den igen kommer på Kolomojskijs hænder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det virker som om, at Ukraines vælgere har lukket ræven ind i hønsehuset, og Zelenskij's løfter om bekæmpelse af det oligarkiske system forbliver en illusion.
Jeg kan have mine tvivl om, om korruption nogen sinde vil blive udryddet, ikke blot i Ukraine, men i politik i det hele taget.