Nyhed
Læsetid: 8 min.

De unge, som bliver ramt hårdest af klimakrisen, kan ikke strejke fra skole

I New York og andre vestlige storbyer forventes den globale klimastrejke fredag at mobilisere millioner af unge mennesker forud for FN’s klimatopmøde mandag i næste uge. Men i det globale syd er det svært for klimaaktivister at engagere de unge
Xiye Bastida (t.h.) og Greta Thunberg vil sammen med Alexandria Villasenor (i midten) fredag i New York gå i spidsen for de unges globale klimastrejke. Der er planlagt 2.500 klimastrejker og marcher i 150 lande. I New York har borgmesteren erklæret fredag skolefri. Over en million elever i grundskoler og gymnasier har mulighed for at deltage i protestmarchen.

Xiye Bastida (t.h.) og Greta Thunberg vil sammen med Alexandria Villasenor (i midten) fredag i New York gå i spidsen for de unges globale klimastrejke. Der er planlagt 2.500 klimastrejker og marcher i 150 lande. I New York har borgmesteren erklæret fredag skolefri. Over en million elever i grundskoler og gymnasier har mulighed for at deltage i protestmarchen.

Nancy Siesel/ZUMA Wire

Udland
20. september 2019

Da gymnasieelev Xiye Bastida tirsdag mødte en skare demokratiske senatorer i Washington, D.C. sammen med Greta Thunberg og en gruppe unge amerikanske klimaaktivister, slog en tanke ned i hende.

»Politikere er jo bare mennesker, som alle os andre. De virker lige så frustrerede som vi unge over ikke at kunne gøre noget konkret for at løse klimakrisen. De fortalte os, at republikanerne blokerer for al klimalovgivning,« beretter Xiye Bastida dagen efter mødet i USA’s kongres.

Budskabet, som Bastida og andre aktivister tog med hjem, var, at de unge ved næste valg bør stemme på politikere, der vil gøre godt for klodens klima.

»Det er naturligvis rigtigt, men vi vil have handling nu,« bemærker gymnasieeleven fra New York.

Det budskab blev understreget af Greta Thunberg, som Bastida sad ved siden af under en kongreshøring tirsdag.

»Da en senator spurgte Greta, hvad vores generation ønsker, hviskede hun i mine ører: Skal jeg fortælle dem, hvor vred jeg er? Jeg svarede: Ja, absolut!«

Greta Thunberg greb mikrofonen og sagde:

»Det er ikke vores opgave at spille dumme. I bør lytte til videnskaben, ikke til mig. Vi vil have, at I skrider til handling.«

Fredag skrider millioner af skoleelever, unge mennesker og ikke så få voksne verden over til handling i, hvad den amerikanske klimaaktivist og filosof Bill McKibben kalder »den største dag for klimaaktioner, vores planet nogensinde har oplevet.«

Der er planlagt 2.500 klimastrejker og marcher i 150 lande. I New York har borgmesteren erklæret fredag skolefri, hvilket betyder, at over en million elever i grundskoler og gymnasier har mulighed for at deltage i en march og et protestmøde på det sydlige Manhattan, hvor Thunberg og mange andre unge skal tale.

Det forventes også, at elever fra privatskoler og studerende fra universiteter vil deltage.

»Vi har arbejdet enormt hårdt og i lang tid for at lægge pres på myndighederne og få skolefri. I dag er fjerde dag, jeg må pjække fra skole. Og det er i år, jeg skal søge ind på college,« fortæller Xiye Bastida.

Overflod af aktioner

Fredagens globale klimastrejke er startskuddet på en uge med masser af klimaaktioner og initiativer. Lørdag er FN’s generalsekretær, António Guterres, vært for Ungdommens Klimatopmøde i Finn Juhl-salen i FN-bygningen. Fem hundrede unge klimaaktivister fra hele verden er inviteret, heriblandt fire fra Danmark.

Mandag starter FN’s årlige generalforsamling med et klimatopmøde, hvor generalsekretæren som betingelse for at lade regeringsledere holde tale har stillet tre krav. Opfyldelse af et enkelt krav kvalificerer et land til at få taletid. Hensigten er at presse dem til at hæve deres ambitionsniveau.

De tre betingelser er: Landene kan fremlægge en handlingsplan for reduktion af dets udledning af drivhusgasser med 45 procent. De kan stoppe subsidier til den fossile brændselsindustri. Eller de kan øge bidraget til FN’s grønne klimafond (fonden bistår udviklingslande med at tilpasse sig og neddæmpe effekterne af klimaforandringer).

Det endelige antal lande, der kvalificerer sig, er endnu ikke fastlagt. Statsminister Mette Frederiksen (S) kommer på talestolen.

Fredag i næste uge er det i nogle lande, herunder Danmark, de voksnes tur til at gå i klimastrejke.

Urealistisk at strejke

I det globale syd bliver ordet strejke mødt med en vis skepsis fra unge klimaaktivister, hvis situation sjældent bliver omtalt i vestlige medier.

I Sydafrika er Fridays for the Future – inspireret af Thunbergs skolestrejke hver fredag – ikke en realistisk model for klimaaktivisme, fortæller gymnasieelev Ruby Sampson, 17, fra Cape Town.

»Det er urealistisk at forestille sig, at elever går i strejke. Mange sydafrikanere har ikke råd til at sende deres børn i skole. Og det er præcist manglen på uddannelse, der er grunden til klimaanalfabetisme i Sydafrika,« fortæller hun.

Ikke desto mindre har African Climate Alliance, som Sampson er medgrundlægger af, planlagt en klimastrejke fredag i Sydafrikas storbyer. I Cape Town vil de unge samles seks steder og derfra marchere til parlamentsbygningen og overlevere en liste med krav til regeringen.

Ruby Sampson nærer ikke håb om noget politisk gennembrud.

»I juni gennemførte vi vores anden store klimademonstration, og præsident Cyril Ramaphosa nævnte os i sin årlige tale til nationen. Han ringede endda til mig og spurgte, hvad han kunne gøre. Siden har jeg ikke hørt fra ham,« fortæller Sampson.

Almindelige sydafrikaneres viden om klimakrisen er ifølge den unge aktivist så sparsom, at den kommende uges aktiviteter i Cape Town dels vil bestå af underholdning og sjov og dels orientering i f.eks. sammenhæng mellem naturkatastrofer og menneskeskabt klimaforandring.

»Det skal ikke være for deprimerende, så bliver folk væk. De har nok af problemer i dagligdagen. Vi har mange arbejdsløse, der ganske enkelt ikke er i stand til at tænke 10-12 år ud i fremtiden. De skal have mad på bordet i aften,« siger Sampson.

I Manila og Dhaka

I Manila på Filippinerne på den anden side af jordkloden er klimabevidstheden og politikernes vilje til at konfrontere udfordringen lige så mangelfuld som i Sydafrika, fortæller Mitzi Tan, 21. Hun er netop dimitteret fra University of the Philippines med en bachelor i matematik.

»Vi regner med, at 500-600 studerende deltager i en klimastrejke i universitetsparken. Herefter vil vi udlevere en skriftlig begæring til regeringens klimakommission med nogle krav. Men desværre begriber hverken vores præsident eller regeringen klimakrisens alvor. De vil ikke en gang sende en delegation til FN’s klimamøde i Chile (COP 25) i december,« fortæller Tan.

Fra Dhaka i Bangladesh fortæller Sadia Monashi, 21, en lignende historie. Her har studerende på universitetet dog fået tilladelse af myndighederne til at deltage i fredagens klimastrejke. I løbet af ugen, som de har døbt Justice Week, vil fokus ligge på de industrialiserede landes ansvar for klimakrisen.

»Det stigende havvand og de mange tropiske orkaner vil gøre store dele af mit land ubeboeligt. De udviklede landes brug af fossile brændsler bør straks høre op. Det er os, der skal betale prisen,« siger Sadia Monisha.

Undtagelsestilstand i syd

Harjeet Singh fra den verdensomspændende ngo ActionAid siger i en pressebriefing fra New Delhi arrangeret af 350.org:

»Det er de unge og kvinder i det globale syd, der er hårdest ramt. Vi er i en undtagelsestilstand. Retfærdigheden tilsiger, at de rige og forurenende lande tager ansvaret på sig og afvænner sig fra en afhængighed af fossile brændsler og bistår os gennem FN’s grønne klimafond.«

Nøglen til en fremtid med kloden i balance, siger Bill McKibben, er de unges aktivisme og mod.

»Men det er også urimeligt at lægge ansvaret for at løse krisen over på 17-årige mennesker,« siger McKibben, der er grundlægger af 350.org.

Xiye Bastida er et eksempel på en modig ung klimaaktivist. Hun er født og opvokset i Mexico og medlem af Otomi-Toltec nationen. Hun kom med sine forældre til New York, da hun var 13 og opholder sig i USA på visum.

I løbet af kort tid er Bastida sammen med 14-årige skoleelev Alexandria Villaseñor blevet den unge klimabevægelses ansigt.

»I starten opfordrede min mor mig til at holde en lav profil. Som mexicanere er vi stigmatiserede i USA. Men jeg sagde til hende, at klimakrisen er global, så uagtet hvor jeg lever, vil jeg være involveret. Jeg er en global borger.«

Fire unge aktivister om klimakrisen:

Vi konfronterer konsekvenserne af de velståendes liv

Sadia Monisha, 22, jurastuderende i Dhaka, Bangladesh. Aktivist hos ActionAid.

»De velstående lande lever i luksus, mens vi i Bangladesh må konfrontere konsekvenserne af deres livsstil. Vi ved, at temperaturen vil stige med to grader celsius i 2030. Det vil få katastrofale følger for vores indbyggere. Store kystområder vil blive oversvømmet. I Dhaka bliver det varmere og mere luftfugtigt hver sommer.«

»At kræve retfærdighed for de klimarelaterede skader er noget helt nyt i Bangladesh. Den unge generation har let ved at forstå, hvad der sker. Men de voksne og ældre er svære at italesætte. De kæmper med så mange daglige problemer.«

Skolestrejker passer ikke særlig godt til afrikanske lande

Ruby Sampson, 17, gymnasieelev i Cape Town, Sydafrika. Medgrundlægger af African Climate Alliance.

»Skoleelevers klimastrejke er en vestlig idé, men den passer ikke særlig godt til afrikanske lande. Her i Sydafrika er det et privilegium at gå i skole. Det koster forældrene en formue, så det er ikke lige til at pjække en dag om ugen. Det er også en økonomisk udfordring at demonstrere foran parlamentet. Mange sydafrikanere har ikke råd til transport. Der er også meget kriminalitet i busser og toge.«

»Vores virkelighed er også en anden end i de vestlige industrilande. Fridays For Future handler om fremtiden. For os er det nuet. Vi lever allerede med konsekvenserne af klimakrisen.«

»I de vestlige lande stiller unge klimaaktivister krav til deres regering om at handle. Vi har opfordret Sydafrikas regering til at erklære en klimakrise og bare anerkende, at problemet eksisterer. Men det er omsonst. Politikere og industrien tjener for mange penge på fossile brændsler. Derfor må vi søge andre løsninger.«

Lyt til de oprindelige folk, de forstår naturen

Xiye Bastida, 17, gymnasieelev i New York, der er vokset op som medlem af Otomi-Toltec nationen i Mexico. Medlem af styrelsesudvalg for Fridays For Future i New York.

»Når man viser manglende respekt for naturen, er det også et tegn på en mangel på respekt for den oprindelige befolkning. Over hele verden har vi indfødte altid levet i harmoni med planeten. Naturen brødføder os. Når naturen bliver ødelagt, mister vi vores levebrød. I stedet bør man lytte til os. Vi kender naturen. Vi forstår naturen.«

Mange anser naturkatastrofer for at være Guds straf

Mitzi Tan, 21, bachelor i matematik fra University of the Philippines, Manila. Medlem af Youth Advocates for Climate Action i Filippinerne.

»Vi regner med at mobilisere 500-600 studerende til en happening fredag her i universitetsparken. Det er faktisk en rekord. Det er ikke let at få folk til at forstå, hvad der sker. Den jævne filippiner kæmper med at komme igennem hver dag. I byerne er der så mange livsnødvendige ting, som ikke fungerer. Tag bare transportsystemet. Når det fungerer, er det en nyhed i medierne.«

»Ude på landet oplever bønderne, at skiftevis heftige regnskyl og tørke går ud over deres afgrøder. Mange af dem er faldet under fattigdomsgrænsen. De anser naturkatastrofer for at være Guds straf, ikke en konsekvens af klimaforandringerne. Men den indfødte befolkning, der lever i skovene, er begyndt at forstå, at de ekstreme vejrfænomener ikke er normale – at der er noget galt med naturen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er vel også det globale nord, der er hovedansvarlig for problemet og dermed for at skabe en løsning.

Jeg er for at unge minder os ældre om at vi ikke kan slå os løs i "baren" uden konsekvenser. Vi har i den grad trukket på ressourcerne og forbrugt.
Men det må ikke udvikle sig til et freak show. Jeg så kortvarigt Gretas tale til kongressen. Hun lyder unaturlig voksen og bidrog ikke med andet, end at skubbe en rapport frem, og bede dem om at læse den. Hvis det var mig hun talte til, ville jeg have svært ved at tage hende alvorligt. Jeg håber hun taler anderledes til sine jævnaldrende.

Philip B. Johnsen

@David Joelsen
Du kan tage det helt roligt, Greta Thunberg og de unge der følger den 16 årige piges eksempel, de ved alle udemærket godt, hvad det betyder, at de unge ikke har stemmeret, at de unge kan kun ‘håbe’ på, at de gamle snart bliver voksne!

“You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”
Som den da 15 årige Greta Thunberg formulerede det på COP24 i december 2018 i Katowice Polen.

Det er en dårlig fugl, der skider i sin egen rede.
Det påpeger du unge i dag, at de gamle der ikke vil blive voksen, ‘burde’ handle på NU!

Sure teenagere der truer deres forældre med ikke at ville tage en uddannelse har vi alle dage haft. Dog sætter de sig alle pænt på skolebænken igen senere når de er faldet til ro. Så kan man jo altid føle sig frelst når man senere har lyst til at klage over klimaet. I det mindste strejkede man et par dage så har man gjort sit...

Peter Knap

"Det er vel også det globale nord, der er hovedansvarlig for problemet og dermed for at skabe en løsning."

Fremover er det ulandene - vi flader ud, men de vokser mod himlen.