Læsetid: 8 min.

De unge, som bliver ramt hårdest af klimakrisen, kan ikke strejke fra skole

I New York og andre vestlige storbyer forventes den globale klimastrejke fredag at mobilisere millioner af unge mennesker forud for FN’s klimatopmøde mandag i næste uge. Men i det globale syd er det svært for klimaaktivister at engagere de unge
Xiye Bastida (t.h.) og Greta Thunberg vil sammen med Alexandria Villasenor (i midten) fredag i New York gå i spidsen for de unges globale klimastrejke. Der er planlagt 2.500 klimastrejker og marcher i 150 lande. I New York har borgmesteren erklæret fredag skolefri. Over en million elever i grundskoler og gymnasier har mulighed for at deltage i protestmarchen.

Xiye Bastida (t.h.) og Greta Thunberg vil sammen med Alexandria Villasenor (i midten) fredag i New York gå i spidsen for de unges globale klimastrejke. Der er planlagt 2.500 klimastrejker og marcher i 150 lande. I New York har borgmesteren erklæret fredag skolefri. Over en million elever i grundskoler og gymnasier har mulighed for at deltage i protestmarchen.

Nancy Siesel/ZUMA Wire

20. september 2019

Da gymnasieelev Xiye Bastida tirsdag mødte en skare demokratiske senatorer i Washington, D.C. sammen med Greta Thunberg og en gruppe unge amerikanske klimaaktivister, slog en tanke ned i hende.

»Politikere er jo bare mennesker, som alle os andre. De virker lige så frustrerede som vi unge over ikke at kunne gøre noget konkret for at løse klimakrisen. De fortalte os, at republikanerne blokerer for al klimalovgivning,« beretter Xiye Bastida dagen efter mødet i USA’s kongres.

Budskabet, som Bastida og andre aktivister tog med hjem, var, at de unge ved næste valg bør stemme på politikere, der vil gøre godt for klodens klima.

»Det er naturligvis rigtigt, men vi vil have handling nu,« bemærker gymnasieeleven fra New York.

Det budskab blev understreget af Greta Thunberg, som Bastida sad ved siden af under en kongreshøring tirsdag.

»Da en senator spurgte Greta, hvad vores generation ønsker, hviskede hun i mine ører: Skal jeg fortælle dem, hvor vred jeg er? Jeg svarede: Ja, absolut!«

Greta Thunberg greb mikrofonen og sagde:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Steen K Petersen
David Zennaro og Steen K Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er vel også det globale nord, der er hovedansvarlig for problemet og dermed for at skabe en løsning.

Jeg er for at unge minder os ældre om at vi ikke kan slå os løs i "baren" uden konsekvenser. Vi har i den grad trukket på ressourcerne og forbrugt.
Men det må ikke udvikle sig til et freak show. Jeg så kortvarigt Gretas tale til kongressen. Hun lyder unaturlig voksen og bidrog ikke med andet, end at skubbe en rapport frem, og bede dem om at læse den. Hvis det var mig hun talte til, ville jeg have svært ved at tage hende alvorligt. Jeg håber hun taler anderledes til sine jævnaldrende.

Philip B. Johnsen

@David Joelsen
Du kan tage det helt roligt, Greta Thunberg og de unge der følger den 16 årige piges eksempel, de ved alle udemærket godt, hvad det betyder, at de unge ikke har stemmeret, at de unge kan kun ‘håbe’ på, at de gamle snart bliver voksne!

“You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”
Som den da 15 årige Greta Thunberg formulerede det på COP24 i december 2018 i Katowice Polen.

Det er en dårlig fugl, der skider i sin egen rede.
Det påpeger du unge i dag, at de gamle der ikke vil blive voksen, ‘burde’ handle på NU!

Sure teenagere der truer deres forældre med ikke at ville tage en uddannelse har vi alle dage haft. Dog sætter de sig alle pænt på skolebænken igen senere når de er faldet til ro. Så kan man jo altid føle sig frelst når man senere har lyst til at klage over klimaet. I det mindste strejkede man et par dage så har man gjort sit...

Peter Knap

"Det er vel også det globale nord, der er hovedansvarlig for problemet og dermed for at skabe en løsning."

Fremover er det ulandene - vi flader ud, men de vokser mod himlen.