Læsetid: 3 min.

Valg i Østrig: Den stærke drejning mod højre kan være slut – hvis Sebastian Kurz vil

De Grønne stormer frem i Østrig, mens Ibiza-partiet FPÖ lider en uventet stor vælgerlussing. Suveræne Sebastian Kurz står nu foran en pinefuld og retningsvisende beslutning, om Østrigs stærke drejning mod højre og mod Østeuropa slutter her
Sebastian Kurz’ konservative folkeparti ÖVP fik ved søndagens valg i Østrig godt 37 procent af stemmerne.

Sebastian Kurz’ konservative folkeparti ÖVP fik ved søndagens valg i Østrig godt 37 procent af stemmerne.

Joe Klamar

30. september 2019

Få minutter efter, de østrigske valgsteder lukkede søndag aften, brød jublen ud i to lejre i Wien: Ved den kun 33-årige landsfader Sebastian Kurz’ konservative folkeparti ÖVP, der fik godt 37 procent, samt ved Østrigs De Grønne, som efter årelange personkampe brager tilbage i det østrigske Nationalråd med over 14 procent af stemmerne.

Stemningen var derimod bitter ved Kurz’ tidligere regeringspartner, det højreradikale FPÖ, som med et tab på omkring ti procentpoint røg ned på cirka 16 procent – stemmerne er især gået til Kurz.

Trods ekspartileder Heinz-Christian Straches Ibiza-skandale lå FPÖ ellers til et moderat tab på få procentpoint, men i dagene op til valget har FPÖ været rystet af en ny skandale om Strache, der i årevis uretmæssigt skal have fået husleje- og repræsentationstilskud for 12.500 euro om måneden.

Kort før valget kunne østrigske medier tilmed berette, at Strache planlægger et nyt, konkurrerende parti på den yderste østrigske højrefløj.

Både De Grønne og FPÖ er dermed mulige koalitionspartnere for Sebastian Kurz og ÖVP.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Poul Erik Riis
Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er så meget, vi skal passe på er et af de højrenationales fyndord, her som hisset. Derfor kan det ikke udelukkes at borgerliges evige drøm om den uberørte natur (hvad pokker det så ellers er for en størrelse?), kan forene Kurz og de grønne - for en tid.

"Den stærke drejning mod højre kan være slut – hvis Sebastian Kurz vil".

Og det er jo rigtigt spændende, for Sebastian Kurz har åbenbart 3 muligheder. Men han har faktisk, et for ham, acceptabelt regeringsgrundlag med FPÖ, og det er også den politik han helst selv vil gennemføre.