Læsetid: 5 min.

Valget i Østrig fortæller den store historie om europæisk politik lige nu

I 1975 fik de konservative og socialdemokraterne i Østrig tilsammen 93 procent af stemmerne. Nu får de godt halvdelen. Østrig opsummerer den store historie om europæisk politik lige nu: Om svindende partiloyalitet. Og om at karismatiske ledere i dag betyder mere end partier. Søndag går Østrig til valg
Den tidligere kansler Sebastian Kurz har gjort de konservative cool igen, og han har fint fat i de unge – endda i de unge kvinder. Kurz har ikke bare brudt med den østrigske tradition for tværpolitisk samarbejde og konsensus. Han har også revolutioneret sit parti. I baggrunden til venstre ses Nobert Hofer fra Frihedspartiet og til højre socialdemokraternes leder Pamela Rendi-Wagner.

Den tidligere kansler Sebastian Kurz har gjort de konservative cool igen, og han har fint fat i de unge – endda i de unge kvinder. Kurz har ikke bare brudt med den østrigske tradition for tværpolitisk samarbejde og konsensus. Han har også revolutioneret sit parti. I baggrunden til venstre ses Nobert Hofer fra Frihedspartiet og til højre socialdemokraternes leder Pamela Rendi-Wagner.

Joe Klamar

25. september 2019

WIEN – I den lille østrigske by, hvor en af mine bekendte voksede op i 1990’erne, var der to klubber, man kunne være medlem af, hvis man ville vandre i Alperne: en rød og en sort. Kom man fra en socialdemokratisk familie, meldte man sig ind i den røde, og kom man fra en kristendemokratisk, valgte man den sorte.

Sådan var det med alt i Østrig.

»Hvis min far fik motorstop på hovedvejen, ringede han til den røde autohjælp – ikke til den sorte,« siger hun.

Vi spiser frokost i kantinen i Wiens højesteret, som troner i sjette sals højde over Ringstrasse med udsigt over hele bymidten. Min friturestegte kalveschnitzel – og det er kalvekød, selvfølgelig, ikke svinekød som i Tyskland! – ankommer med en lille kartoffelsalat og en enkelt skive citron, intet andet.

»Men det er ved at ændre sig nu. I min generation er opdelingen i rød og sort ved at bløde op,« siger hun.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Christian Mondrup
David Zennaro og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu