Analyse
Læsetid: 5 min.

Valgtrommerne buldrer, allerede inden parlamentsvalget er udskrevet

Boris Johnson har fra starten spillet højt spil, og de seneste dramatiske døgn i Underhuset, hvor han tabte en vigtig afstemning og efterfølgende skar hånden af egne partifæller, er en naturlig følge af den kompromisløse kurs, premierministeren har udstukket
Boris Johnson fremstod som en, der er blevet offer for et tarveligt bagholdsangreb, da han tirsdag aften tabte klart i sin første afstemning i Underhuset. Men hvad havde han regnet med, når han på få dage har fået suspenderet parlamentet, har fyret en prominent embedsmand og truer en række toppolitikere fra sit eget parti med fyring? Det er et kaotisk og uforudsigeligt valg der er på vej i Storbritannien.

Boris Johnson fremstod som en, der er blevet offer for et tarveligt bagholdsangreb, da han tirsdag aften tabte klart i sin første afstemning i Underhuset. Men hvad havde han regnet med, når han på få dage har fået suspenderet parlamentet, har fyret en prominent embedsmand og truer en række toppolitikere fra sit eget parti med fyring? Det er et kaotisk og uforudsigeligt valg der er på vej i Storbritannien.

Jessica Taylor

Udland
5. september 2019

Hvis man som statsleder på få dage suspenderer parlamentet, i fuld offentlighed fyrer en prominent embedsmand på grund af ubekræftede rygter om manglende loyalitet og sluttelig truer en række af de mest velansete toppolitikere fra eget parti med også at fyre dem og dermed afslutte deres politiske karriere, bør man ikke blive overrasket, hvis det efterfølgende har konsekvenser for samarbejdsvilligheden.

Alligevel fremstod Boris Johnson som en, der er blevet offer for et tarveligt bagholdsangreb, da han tirsdag aften tabte klart i sin første afstemning i Underhuset.

Jovist, det var dramatisk, da Phillip Lee for rullende kameraer midt under Johnsons åbningstale gik over gulvet og sluttede sig til Liberaldemokraterne, og Johnson måtte modtage flere bredsider fra folk i egne rækker. Men hvad havde han regnet med? Han er i gang med en udrensning efter ’kupovertagelsen’ af Det Konservative Parti, og det er fuldt forventeligt, at de ramte bider fra sig.

Da det stod klart, at 21 partifæller havde stemt mod regeringen og dermed sikret muligheden for at lovgive imod no deal, havde Johnson helt mistet sin drengede, charmerende facon og buldrede trusler om alvorlige konsekvenser og om nødvendigheden af et valg nu ud over forsamlingen.

Disse trusler blev gentaget i går under Prime Minister’s Questions, hvor Boris Johnson sagde:

»Jeg ønsker ikke et valg, ingen i mit parti ønsker et valg, jeg tror heller ikke han ønsker et valg.«

’Han’ var naturligvis Jeremy Corbyn, der ved samme lejlighed blev kaldt en klorbehandlet kylling af premierministeren med henvisning til de kyllinger, der muligvis vil ramme de britiske hylder, hvis en handelsaftale med USA bliver virkelighed.

Boris Johnson udfordrede også oppositionslederen:

»Lad folket bestemme ved et parlamentsvalg den 15. oktober,« sagde han.

Boris Johnson har nemlig brug for Jeremy Corbyn for at kunne udskrive valg. Der skal to tredjedeles flertal i parlamentet til for at premierministeren kan udskrive valg i utide. Jeremy Corbyn og Liberaldemokraternes leder, Jo Swinson, proklamerede begge, at de ikke vil godkende et valg, før loven om at forhindre et no deal og udsætte deadlinen for en skilsmisseaftale med EU til 31. januar er blevet vedtaget. Det bliver den formodentlig først på mandag – lovforslaget skal behandles i House of Lords først – hvis det som ventet vedtages i Underhuset sent onsdag aften (efter avisens deadline).

Begivenhederne i Underhuset var en kærkommen sejr for oppositionen, der med et meget usædvanligt samarbejde med de konservative rebeller sikrede sig muligheden for at forhindre det no deal, Storbritannien ellers har styret mod.

De store konservative detroniserede kanoner som Kenneth Clarke, Philip Hammond og Winston Churchills barnebarn, Nicholas Soames, så også ud til at nyde øjeblikket, hvor de – i hvert fald for en stund – fik betalt tilbage til manden, de mener endegyldigt har splittet deres parti. Ken Clarke sagde efterfølgende:

»Det her er Brexit Partiet i forklædning … Det er den mest højreorienterede regering i Det Konservative Partis historie, og de har ikke kontrol med begivenhederne.«

Labour kalder til samling.

Selv om Corbyn ikke tog imod premierministerens udfordring om et valg nu og her, så er det på vej. »It’s on,« var meddelelsen, der blev sendt ud til Labours støtter og donorer. Valgmaskinen skal sparkes i gang i en fart.

Tidligere premierminister, Tony Blair, advarede forleden Corbyn mod faren ved at sammenblande Brexit med et parlamentsvalg. Blair mener, at det vil spille initiativet i hænderne på Boris Johnson og lade debatten så negativt, at det kan blive umuligt for Labour, der ikke for alvor har valgt side, at agere med ægte overbevisning i en sådan valgkamp.

»Det er en elefantfælde, Boris Johnson har stillet op, og jeg håber, Corbyn ser denne fælde,« sagde Blair i en tale forleden.

Det har Jeremy Corbyn formodentlig. Men hans muligheder er alligevel begrænsede. Brexit-problematikken forsvinder ikke selv med endnu en udskydelse, og dermed vil Corbyn nok på sigt have svært ved at undgå elefantfælden.

Mange af hans partifæller ønsker et valg efter 31 oktober. Nye meningsmålinger viser, at Labour nu er 10 procent bag Det Konservative Parti, og Jeremy Corbyn selv ligger endnu værre i popularitetsmålingerne. Et valg vil selvfølgelig give ham mulighed for at træde i karakter, men bookmakerne har ikke stor tiltro til hans chancer.

Boris er ikke usårlig

Det endnu ubesvarede spørgsmål er, hvad disse dramatiske dage gør ved Boris Johnsons popularitet. Efter fremgang i meningsmålingerne på helt op til 17 procent den første måned som premierminister, er Boris Johnson nu for alvor blevet kastet i ilden i parlamentet, og ridser i lakken begynder at tegne sig. Det var en defensiv og lidet overbevisende præstation tirsdag.

I går tegnede han en bedre figur i parlamentet, men de sidste dage viser, at Boris Johnson langtfra er usårlig, og at han agerer lidt som et forkælet barn, når tingene ikke går hans vej.

Alligevel må man formode, at denne udvikling hele tiden har været et af scenarierne i de war games, Johnsons særlige rådgiver, Dominic Cummings, har gennemført, med inderkredsen omkring Boris Johnson.

Premierministeren forsøger bevidst at tegne et billede af en »politisk junta«, der vil snyde demokratiet og dermed briterne. Et valg nu vil give Johnson mulighed for at spille martyren, der med alle midler har forsøgt at levere det Brexit, han har lovet. Han har ifølge målingerne sikret sig nye venner og vælgere blandt dem, der ellers indikerede, at de ville stemme på Nigel Farages Brexit-parti.

Spørgsmålet er, hvor mange han har skræmt væk med sin opførsel over for nogle af de mest afholdte konservative politikere.

Det valg, der må komme nu, bliver en overordentlig uskøn affære, og der vil givet blive ændret betragteligt på styrkeforholdet de politiske partier imellem undervejs.

En liberaldemokratisk koalition med Labour er en mulighed, evt. med støtte fra De Grønne, hvis de kommer i parlamentet. Liberaldemokraterne har godt nok afvist et samarbejde med Jeremy Corbyn som premierminister, men hvis alternativet er en koalition mellem Boris Johnson og Nigel Farage er det vel at foretrække for de liberale.

Valget er på vej, og det kan blive lige så kaotisk og uforudsigeligt som de sidste tre års Brexit-cirkus har været det. Hvem, der agerer bedst i dette kaos, vil få betydning for både Storbritannien og vores andres fælles fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Labour vil gøre alt for at der ikke bliver udskrevet valg. De vil få så mange klø

Og Corbyn bliver fuldstændigt til grin. Han har ikke bestilt andet de sidste par år end at sige "Ny valg" og samtidigt undgå at tage stilling til brexit. Og nu hvor der er en PM der tilbyder valg afslår Corbyn dette fordi han ved at han vil få så mange tæsk.

@Nils Bøjden

Husk at Labour ved, at Johnson er fuldstændig ligeglad med alle konventioner, og at en valgdato ikke er skrevet i sten. Hvis Johnson vælger at lægge et valg den 1. november, er No Deal Brexit en realitet - derfor nægter Labour et valg, inden at No Deal er taget af bordet.

Man sagde også inden sidste valg, at Corbyn ville blive til grin, og det modsatte skete. Måske er der groupthink i de britiske medier?

Carsten Wienholtz, Nikolas Andersen, Ete Forchhammer , Jonna Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Corbyn vil have valg, men ikke før no-deal-loven er gennemført.

Man skal dog være journalist for at finde 'Brexit-cirkusset' uforudsigeligt: det er har jo fuldkommen været, som man kunne forudse.

"Corbyn vil have valg, men ikke før no-deal-loven er gennemført."

No-deal lov er ligegyldigt. De kan aftale alle de no-deal love de vil. Ingen af de love vil have indflydelse på den aftale UK har med EU. Det er ikke de love UK vedtager der er interessante men de aftaler UK har med EU. Her er aftalen af UK er ude 31 oktober. Så Boris Johnson er fuldstændig ligeglad. Der bliver nu lavet filibuster i overhuset så ingen love bliver vedtaget indtil næste uge hvor parlamentet bliver suspenderet. Game over.

Henriette Laidlaw

Det er ikke selvskrevet at uden et Labour flertal bliver det tory regering. Tory taber Skotland denne gang og de liberale kommer frem i tory heartlands!! Vi ender nok med et “Hung parliament”

Jørgen Mathiasen

Det går lovligt stærkt i den danske offentlighed lige i øjeblikket. Forskellige seriøse britiske medier skriver, at overhuset bliver færdig med udskydelsesloven senest fredag eftermiddag og derefter kan den blive konfirmeret i underhuset samme dag.

Loven vil forhindre en udtræden uden en aftale den 31 oktober, forudsat, naturligvis, at EU accepterer 3 måneders forlængelse af art.50-varslet. Det er der al mulig grund til at tro, at EU vil gøre, især fordi EU gerne vil have en aftale, men også fordi UK fortsætter med at betale til budgettet og fordi der er udsigt til et parlamentsvalg i UK - efter udsættelsesloven ikrafttræden.

Boris Johnson har stil og er en god taler. Men hans virkemidler duer bare ikke, nå han nu er PM. Det virker ikke godt når han laver sine pauser og siger øh, øh, øh og vi alle ved at nu kommer der en en spydighed eller lignende. Ikke som PM. Det virker lidt barnligt. Og Corbyn fik ved sit fravær efter den sidste afstemning, Johnson til at reagere som om de to var i gang med et spil Rommy og taberen lidt omvendt havde håneretten. Ikke om arbejdspladser osv. Der tror jeg det vil gå op for briterne, at Johnson ikke tænker på dem, men, som den dandy han er, bare higer efter at få sit helt eget Churchill-image.

Nu har Johnson tabt tre vigtige afstemninger. Boris er en taber. Og det var meget vigtigt for Corbyn. Vigtigere end om han fik et valg nu. For valg for han alligevel. Iflg. alle kommentatorene vil Johnson nu have en masse muligheder for at udskrive valg på egen hånd. Og her vil Corbyn spille med. For nu er Boris en taber, der skal til valg. Det havde han ikke været hvis, labour havde hjulpet den sidste afstemning igennem i går om valg. Så kunne han fremstå som vinder.

Hvis BoJo vitterligt ønskede at give 'folket' en stemme for eller imod hans No Deal; så kan han jo blot udskrive en konfirmerende EU folkeafsteming. Corbyn har med hans retorik om folketings valg total kørt Boris ind i et hjørne. En Folketigs afstemning er en gave til højrefløjen, da valgsystemet vil give Konservative mere en 50% af MPs med knap 31% afstemmerne - men alligevel 100% af magten. Det Britiske system er ikke hvad danskere ville kalde 'demokrati'; men derimod den grundlæggende faktor til den splittelse og følelsen af manglende repræsentation. Det er på tide at Britterne gennemfører Proprotionelt Repræsentation få at give 'folket' en stemme der virkelig tæller med.

Det betyder alt for forhandlingspositionen, at det engelske parlament insisterer på en aftale, EU er ikke interesseret i en no-deal.
Det er også virkelig interessant, hvordan brudfladerne bliver synlige indenfor partierne, hvor Labour-udbryderne jo mere eller mindre igen falder i ét med partiet, mens de konservative splittes.
Den største fornærmelse overfor regeringen var jo, at de blot ved at lade være med at stemme kunne bruge de skærpede regler for udskrivelse af valg imod Johnson, der nu er gidsel for parlamentets krav.

Nikolas Andersen

Nils Bøjden -

Glem ikke at 1-2 dage side hævdede Boris Johnson at ingen i parlamentet eller i befolkningen ønskede et valg..

Det er meningsløst at gå med til et valg før loven om en Brexit-aftale er på plads, ellers kan Johnson tilsyneladende bare lukke parlamentet og lade tiden løbe ud, han kan forhindre de stemmer, han hævder han ikke kan vælge om han vil følge eller ej, hvilket i praksis er det samme.

Endeligt løser et valg i enkeltmandskredse formodentligt intet, lige som sidste gang.
Det gør en bekræftende afstemning med to spørgsmål (ind eller ud? Hvis ud, med eller uden aftale?) sansynligvis. Og derfor er Johnson & co. selvfølgelig imod den løsning, selv de snakker nok så meget om folkets vilje.

Nikolas Andersen

side -> siden
selv de -> selv om de

Så kan lame duck Borris Johnson få lov at hænge til tørre på parlamentets nåde, enten indtil han udskriver en ansvarlig folkeafstemning, eller begynder at påtage det ansvar som er pålagt ham. En fortjent skæbne!

@Nils Bøjden

"Der bliver nu lavet filibuster i overhuset så ingen love bliver vedtaget indtil næste uge hvor parlamentet bliver suspenderet. Game over."

Loven er nu kommet igennem House of Lords, og der skal stemmes om den på fredag. Filibuster lykkedes ikke. Game on.

Hvordan går det med forudsigelserne? ;-)

Jørgen Mathiasen

Britisk politik er ude i en sådan søgang, at det er vanskeligt at regne med at nogen som helst kurs holder. Det er et voldsomt nederlag for Johnson at blive pålagt at bede EU om en forlængelse af art50-perioden, og derfor vil han måske nægte at gøre det. Om det så betyder, at han går af eller noget helt andet, er ikke godt at vide.

"Loven er nu kommet igennem House of Lords, og der skal stemmes om den på fredag. Filibuster lykkedes ikke."

Der er vist noget du har misforstået. House of Lords udtalt en hensigts erklæring har tilsagt at de vil behandle det så loven kan leveres tilbage til parlamentet fredag aften.

https://www.theguardian.com/politics/2019/sep/05/brexit-lords-agree-to-p...

Og hvis House of lords når at levere tilbage til parlamentet har de 4 dage inden parlamentet suspenderes. Og der er stadig ikke fremkommet noget nyt fra UK parlament / regering i forholdet til EU hvorfor den aftale der betyder at UK er ude den 31 oktober stadig er gældende.

https://www.bbc.com/news/uk-49495757

"Hvis Johnson vælger at lægge et valg den 1. november, er No Deal Brexit en realitet - derfor nægter Labour et valg, inden at No Deal er taget af bordet."

Den eneste holdning Labour har haft til Brexit er "Vi vil have nyvalg". Corbyn har altid haft den holdning at UK skulle ud af EU. Han har ingen intentioner om et valg der indeholder det mindste fragment af beslutninger omkring brexit / EU, da det vil betyde at han skal til at offentliggøre sin holdning og dermed kommer til at ligge på linie med B. Johnson, nemlig at UK skal ud af EU.

@Nils Bøjden

Corbyn vil ikke ud af EU. Har du læst den tale, som Corbyn gav inden afstemningen? Du kan læse den her:
https://labourlist.org/2016/04/europe-needs-to-change-but-i-am-voting-to...

Et lille udklip:
"The Labour Party is overwhelmingly for staying in because we believe the European Union has brought: investment, jobs and protection for workers, consumers and the environment, and offers the best chance of meeting the challenges we face in the 21st century. Labour is convinced that a vote to remain is in the best interests of the people of this country."

Han sidder som leder for et parti, der er splittet, så selvfølgelig kan han ikke gå ud og være åbenlyst Remain. Og han er oppe imod Boris Johnson, som er mere utroværdig end en paparazzi i en nudistlejr for kongelige.

Det handler om at være sikker på, at der ikke bliver lagt et valg efter udtrædelsesdatoen - det er meget enkelt. Du kan også læse den her artikel:
https://www.theguardian.com/politics/2019/sep/06/labour-not-vote-snap-el...

Udklip: “If we vote to have a general election, then no matter what it is that Boris Johnson promises, it up to him to advise the Queen when the general election should be. And given that he has shown himself to be a manifest liar and somebody who has said he would ‘die in a ditch’ rather than stop no deal … our first priority has to be that we must stop no deal and we must make sure that that is going to happen.”

Det giver altså ret god mening. Selv om man ønsker et valg, betyder det ikke, at man ønsker et valg, som ligger dagen efter det brud med EU, som valget burde handle om. Logik for burhøns.

"Corbyn vil ikke ud af EU. Har du læst den tale, som Corbyn gav inden afstemningen? Du kan læse den her:"

Corbyn vil ud af EU og har altid villet ud af EU.

https://www.channel4.com/news/has-jeremy-corbyn-changed-his-tune-on-europe
https://progressivepost.eu/the-mag/corbyn-and-europe
https://en.wikipedia.org/wiki/Political_positions_of_Jeremy_Corbyn

Osv..

Labour er lige så splittet som Conservativee. Og i Labour står Len McClusky lige bag Corbyn
https://www.theguardian.com/uk-news/2019/aug/14/no-path-to-a-second-refe...

"Loven er nu kommet igennem House of Lords, og der skal stemmes om den på fredag. Filibuster lykkedes ikke. Game on."

Og hvor meget tættere på er de kommet for at få en ny aftale?

"Hvordan går det med forudsigelserne? ;-)"

Indtil videre går det gpdt. Jeg kan ikke se at UK er kommet tættere på andet end no.-deal. De der kan forhindre det er deporteret ud af parlamentet.

Men du kan måske fortælle mig hvordan UK er kommet længere væk fra no-deal og tættere på en aftale med EU?