Læsetid: 10 min.

Zimbabwes intellektuelle despot: Sådan blev Mugabe til Afrikas faldne engel

Mugabe var en sammensat natur. Han var intelligent og brutal – førte både sit land til uafhængighed og byggede det op for siden at smadre dets økonomi, ødelægge dets demokrati og forarme dets befolkning
»Jeg kan ikke forestille mig, at historien vil dømme ham nådigt. Han vil primært blive husket for alle de dårligdomme, der kendetegnede sidste halvdel af hans tid ved magten, for jordkonfiskationene, valgsvindlen, volden mod politiske modstandere i Zimbabwes townships og korrumperingen af retsvæsenet,« siger Denis Norman, en hvid farmer, der var Mugabes landbrugsminister fra 1980-85

»Jeg kan ikke forestille mig, at historien vil dømme ham nådigt. Han vil primært blive husket for alle de dårligdomme, der kendetegnede sidste halvdel af hans tid ved magten, for jordkonfiskationene, valgsvindlen, volden mod politiske modstandere i Zimbabwes townships og korrumperingen af retsvæsenet,« siger Denis Norman, en hvid farmer, der var Mugabes landbrugsminister fra 1980-85

Mike Hutchings

7. september 2019

Robert Gabriel Mugabe er død, 95 år. Tre store spørgsmål har knyttet sig til hans 37 år lange epoke som Zimbabwes hersker.

Det første tager form af et mysterium: Hvordan kunne en gigant fra Afrikas antikolonialistiske frihedsbevægelse – en intellektuel, som talte for forsoning mellem race, længe før Nelson Mandela slap ud af sit fængsel – i den grad udvikle sig til en veritabel karikatur af en despot?

Det andet har at gøre med, hvilken fremtid han overlader til Zimabwe – et smukt, men plaget og mishandlet land, som han mere eller mindre enevældigt regerede i de næsten fire årtier, som er gået, siden Sydrhodesia, som det dengang hed, vandt sin uafhængighed fra briterne.

Det tredje spørgsmål har vi fået et svar på: Hvordan ville magten glide ham af hænde? Ville han dø, eller ville han blive afsat?

Det blev det sidste. I november 2017 blev Mugabe væltet ved et de facto-militærkup af rivaler inden for sit eget parti. Rystet og konfus indvilgede den skrantende præsiden modvilligt i at træde tilbage.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Oluf Husted
Thomas Tanghus, David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer