Læsetid: 8 min.

Selv 91-årige enkemænd kan begå civil ulydighed i klimaets navn. Mød Extinction Rebellion

En rabbiner, en bedstemor til fem og en 91-årig enkemand er blandt de 3.000 klimaaktivister, der siden sidste uge er blevet anholdt under Extinction Rebellions ulydighedsaktioner verden over. Spørgsmålet er, om bevægelsens fremgang vil tvinge politikerne til handling – eller om dens radikale metoder vil give bagslag
De civile ulydighedsaktioner, der i mange lande fortsætter ugen ud, bakkes op af et hastigt voksende antal professorer, forskere og andre akademikere i en række lande, bl.a. via en fælles støtteerklæring, der cirkulerer på nettet og onsdag talte over 1.000 underskrifter. Her er det den såkaldte Røde Brigade fra Extinction Rebellion på Trafalgar Square i London. 

De civile ulydighedsaktioner, der i mange lande fortsætter ugen ud, bakkes op af et hastigt voksende antal professorer, forskere og andre akademikere i en række lande, bl.a. via en fælles støtteerklæring, der cirkulerer på nettet og onsdag talte over 1.000 underskrifter. Her er det den såkaldte Røde Brigade fra Extinction Rebellion på Trafalgar Square i London. 

Steven Taylor

17. oktober 2019

I mandags blev den 77-årige britiske rabbiner Jeffrey Newman arresteret i Lombard Street foran Bank of England i London. Rabbineren havde forestået en improviseret gudstjeneste i klimaets navn og nægtede at fjerne sig fra gaden, da politiet skred ind for at genoprette ro og orden.

»Vi befinder os i en periode af enormt, katastrofalt sammenbrud, og hvis en arrestation er nødvendig for at vække den offentlige mening, så er det afgjort værd at lade sig arrestere,« sagde rabbineren til The Guardian, før han blev båret væk.

Nogle dage forinden blev den 83-årige bedstemor til fem, Ursula Pethick, arresteret, efter at hun havde limet sig fast til vejbanen på Whitehall, hvor de engelske regeringsbygninger ligger.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Morten Lind
 • Kurt Nielsen
 • Anders Graae
 • Thomas Tanghus
 • lars søgaard-jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Hans Larsen
 • Ejvind Larsen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Marianne Stockmarr
 • Niels-Simon Larsen
 • John Hansen
Morten Lind, Kurt Nielsen, Anders Graae, Thomas Tanghus, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Marianne Stockmarr, Niels-Simon Larsen og John Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Vang Nielsen

Langt mere interessant og relevant end den forudsigelige, ideologiske kritik fra britiske mainstream- og højrefløjsmedier er den kritik af XR, som kommer fra andre dele af venstrefløjen og klimabevægelsen. Det ville klæde JSN at redegøre for denne, hvis der skal komme mere substans i diskussionen om, hvorvidt XR har potentiale til faktisk at blive en strategisk effektiv og solidarisk bevægelse.

Det drejer sig blandt andet om bevægelsens mangel på centrering af etniske minoriteter, deres forhold til politiet/fængselsvæsenet, deres middelklassetække og apolitiske tilgang til sagen og mange andre vigtige, problematiske spørgsmål.

Andre er meget klogere end mig på alt det, her er læsestof:

https://thinkingdoingchanging.com/2019/04/18/lets-talk-about-extinction-...

https://www.redpepper.org.uk/an-open-letter-to-extinction-rebellion/

http://gal-dem.com/extinction-rebellion-risk-trampling-climate-justice-m...

https://whysocialmovementsmatter.com/news/2019/10/3/dear-xr-why-not-be-m...

https://libcom.org/blog/extinction-rebellion-not-struggle-we-need-pt-1-1...

(eller hvis man er til The Guardian: https://www.theguardian.com/environment/2019/oct/04/extinction-rebellion... og https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr/15/extinction-rebelli...)

Niels-Simon Larsen

Der er stor forskel på England og Danmark, og derfor har vi ikke den slags kraftige demonstrationer, men det kan være, at det kommer, for hvis ikke regeringen leverer en ordentlig klimalov, kan man ikke bare sige, at det var da kedeligt.
Når nu alle på nær de nye borgerlige erklærer sig for 70%-målet, så er der ugler i mosen, for der ikke nogen reel enighed at bygge på. Det er tågesnak, fup og fidus og pladderbanan, og det må gå op for folk på et vist tidspunkt. At fortælle os at vi kan vækste os ud af vækstproblemerne er at undervurdere det almindelige intelligensniveau, men det er det, der siges, og det kaldes grøn vækst for at det ikke skal være løgn.

Morten Lind, Kurt Nielsen, Christian Nymark, Flemming Berger, Jeppe Lindholm, Anders Graae, Carsten Munk, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Tom Andreæ, Søren Bro, Birte Pedersen, Arne Albatros Olsen, Pia Nielsen, John Andersen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Borgvardt, Ete Forchhammer , Hans Larsen, Ejvind Larsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Marianne Kjær

Vi bliver ved og ved og ved med at være på stikkerne som klimaaktivister uanset om vi er skolebørn, i den “bedste” alder eller folkepensionist og vi har intet til overs for folk der ikke vil bøje sig for de nødvendige tiltag og yde deres til fælles bedste, men åbenbart er fløjtende ligeglade med de generationer der kommer efter, bare de selv i deres korte liv kan leve som det passer dem !

Morten Lind, Niels-Simon Larsen, Anders Graae, Birte Pedersen, John Andersen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Marianne Borgvardt, Ete Forchhammer , Hans Larsen, Ejvind Larsen og Thomas Christensen anbefalede denne kommentar

Anders - noget af det, du linker til, er noget sludder. At arrest skulle være traumatiserende. Jeg kan ikke komme i tanke om nogen SEJRENDE politisk bevægelse, hvor svenske gardiner ikke var en del af CVet.
XR har dog totalt tabt sutten og er blevet temmelig sekteriske, når de begynder at blokere offentlige transportmidler. Som det skete i London i går.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7582765/Extinction-Rebellion-pr...

Allan Bartroff

@marianne kjær: tjah derer en glimrende betegnelse for din tilgang som som Andre Gorz godt nok for længe siden meget rammende karakteriserede som øko-fascisme