Analyse
Læsetid: 5 min.

Åndeløs spænding i Westminster før afstemningen, der kan udstikke Storbritanniens fremtid

Lørdag eftermiddag afgøres det ved en afstemning i det britiske parlament, om Storbritannien endegyldigt forlader EU, før året er omme. Resultatet af afstemningen forventes at blive uhyggelig tæt. Vinder Boris Johnson opbakning til sin Brexit-aftale, vil han stå uhyre stærkt
Hvis Boris Johnson vinder afstemningen i parlamentet, vil han stå uhyre stærkt. Hvis han taber, står alt åbent. Tysklands kansler Angela Merkel har været ude med en melding om, at Storbritannien vil få en ny udsættelse af skilsmissedatoen.

Hvis Boris Johnson vinder afstemningen i parlamentet, vil han stå uhyre stærkt. Hvis han taber, står alt åbent. Tysklands kansler Angela Merkel har været ude med en melding om, at Storbritannien vil få en ny udsættelse af skilsmissedatoen.

Zhang Cheng/Ritzau Scanpix

Udland
19. oktober 2019

Når de 650 medlemmer af det britiske underhus i dag bevæger sig hen imod The Palace of Westminster, må historiens åg veje tungt på deres skuldre. Det er første gang siden Falklandskrigen i 1982, at parlamentet træder sammen en lørdag.

Flere af politikerne vil – allerede før de tager plads i salen – have trætte øren efter at have lyttet til mere eller mindre overbevisende argumenter for, hvorfor de skal stemme for eller imod Boris Johnsons Brexit-aftale; de vil have fået løfter om en gylden fremtid i deres parti eller trusler om, at de ingen fremtid har i partiet, alt efter hvordan de stemmer.

At de overhovedet skal møde op i parlamentet var svært at tro på for blot få uger siden. Boris Johnson hyldes i de britiske medier for mod al forventning at have overtalt sine europæiske partnere til at indgå en kompromisaftale.

»Premierministerens bedrift er bemærkelsesværdig, eftersom hans kritikere sagde, at han ville fejle. Han har tvunget EU til at genåbne den aftale, de lukkede med Theresa May. Han fik skabt en aftale med Irlands premierminister, og han sad med succes advarslerne om, at Det Europæiske Råd aldrig ville indgå en sidsteøjebliksaftale, overhørig,« skriver The Economist.

Det farlige kompromis

Men i sin iver efter at nå et brugbart kompromis måtte Boris Johnson opgive sin egen løsning på det nordirske problem og acceptere en grænse for transport af varer ned gennem Det Irske Hav. Det var mere, end hans afgørende nordirske støtter i DUP kunne stå model til.

»Konservative og (britiske) unionister bliver nødt til at stå fast og forkaste aftalen. Indre, besværlige grænser vil blive rejst i Storbritannien … Dette er ikke Brexit,« sagde DUP’s Brexit-talsmand, Sammy Wilson, på BBC’s morgenradio.

Dermed forsvinder afgørende stemmer fra Boris Johnsons lejr, og disse stemmer kan trække flere med sig:

»Jeg vil bruge det kommende døgn på at overtale konservative, der tænker som os, til at stemme med os,« sagde Sammy Wilson.

Disse konservative tæller blandt andet den store konservative EU-fjendtlige fraktion ERG og de 28 såkaldte Spartans. Sidstnævnte gruppe deler DUP’s syn på, at den britiske union er og skal være ubrydelig – og at dette er vigtigere end økonomisk politik eller andre tilhørsforhold. De fleste af disse forventes dog at stemme med regeringen og for Boris Johnsons deal.

Hvorvidt det lykkes at overtale nogle af dem til at stemme imod Boris Johnson er sikkert, men DUP slår fast, at der ingen slinger i valsen er hos dem, og dermed står Johnson med et alvorligt problem.

Labour-desertører?

Flertallet for aftalen skal så findes i fjendens lejr. Det er utænkeligt, at de EU-begejstrede Liberaldemokrater vil skifte holdning, så Boris Johnson har primært brugt det sidste døgn på at overtale mulige Labour-desertører fra valgkredse, hvor der i 2016 blev stemt for Brexit. Dem er der en del af.

»Vores land har fået nok af måden, hvorpå parlamentet har behandlet Brexit de seneste tre år. Vi må og skal videre,« sagde Labour-parlamentarikeren Ronnie Campbell på BBC torsdag, da han meddelte, at han vil bryde med sit parti og stemme for Boris Johnsons aftale.

I følge The Daily Telegraph vil op mod 20 Labour-politikere stemme som ham, og det vil muligvis være nok til, at Boris Johnson kan få sit flertal.

Men også Labours spidser har været på tæerne det seneste døgn. Labours skyggefinansminister, John McDonnell, sagde på britisk radio, at han ville tage en samtale med alle de parlamentarikere, der kunne at tænkes at stemme imod partilinjen:

»Jeg tror ikke, der vil være nogen Labour-parlamentarikere, der ikke vil nærlæse denne aftale. Og når konsekvenserne går op for dem – især for miljøet, forbrugerne og arbejdstagerne – vil de stemme imod aftalen.«

McDonnell påstår, at det ikke vil få konsekvenser, hvis Labour-folk stemmer mod partilinjen, men det virker usandsynligt. Afstemningen er underlagt en såkaldt three line whip af partitoppen, hvilket normalt betyder alvorlige konsekvenser for den enkeltes fremtid i partiet, hvis man ikke følger anvisningerne.

Også hos de Konservative tales der med store bogstaver. En af regeringspartiets indpiskere udtalte til The Guardian, at der var indført »en middelalderlignende disciplin« omkring afstemningen. Konsekvenserne for overløbere på begge sider kan blive meget store.

Alligevel gik der hele fredag rygter om dramatiske politiske udsving. The Telegraph kunne fortælle, at to konservative ministre var under mistanke for at ville skifte side. Skulle to prominente politiske figurer virkelig skifte hest, ville det være ødelæggende for premierministeren, så tæt er ræset.

Bookmakeren Paddypower tilbød fredag eftermiddag odds, så man får 18 kroner tilbage, hvis man sætter 10 kroner på, at parlamentet forkaster Boris Johnsons aftale, og 20 kroner, hvis parlamentet godkender aftalen.

Lørdag klokken 9.30 britisk tid vil Boris Johnson tage ordet i Underhuset i det, der kan blive en af de vigtigste taler i moderne britisk historie. Han vil forsøge at overbevise tvivlerne, og der spekuleres i, at han vil komme med sidsteøjebliksløfter, der måske kan gøre en forskel.

Hvorvidt no deal stadig er i spil, kan måske gøre en forskel i den betragtelige del af hans parti, der ikke er bange for skilsmisse uden en aftale; omvendt kan det skræmme de 21 konservative EU-venlige rebeller, han tidligere på efteråret fritstillede, fordi de ikke ville stemme med ham.

Alt på spil

Hvis Boris Johnson vinder afstemningen i parlamentet, vil han stå uhyre stærkt. Han vil have holdt, hvad han lovede imod alle odds. Selv om det utvivlsomt vil tage måneder, hvis ikke år, at færdiggøre Storbritanniens udtrædelse af EU, vil briterne have en ny stærk leder, der med sindsro kan imødese et kommende parlamentsvalg.

Hvis han taber, står alt åbent. Tysklands kansler Angela Merkel var torsdag ude med en melding om, at Storbritannien vil få en ny udsættelse af skilsmissedatoen.

Men reelt vil både endnu en ny aftale, no deal og selv muligheden for at forblive i EU så igen være i spil. En kæmpestor remain-demonstration forventes i London lørdag, og EU-tilhængerne vil vejre morgenluft med muligheden for at fremtvinge en ny folkeafstemning, måske allerede i næste uge.

Det kan virke absurd, at en nation, hvis ikke et helt kontinents fremtid, kan afhænge af en håndfuld voldsomt patriotiske nordirere og mere europæisksindede konservative englændere, men det er ikke desto mindre der, vi endt.

Der er lige nu VM i rugby i Japan. Englændernes anden nationalsport har trukket folk til tv-skærmene de seneste uger. England møder lørdag morgen Australien i kvartfinalen, og der forventes høje seertal. Umiddelbart derefter vil millioner af briter sidde lænket til skærmen og følge med i kampen om deres fælles fremtid. Spænd sikkerhedsselen, det gør vi her i London.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Never ending story!
Smid dem nu ud - utrolig komplisert! Hvem kan forstå og følge med i denne opera; jeg dør, jeg dør, jeg dør - og tre år senere; - jeg dør etc!
DER ER INGEN VEJ UD AF EU! - beklager.