Læsetid: 3 min.

Abiy Ahmeds Nobelpris kan indgyde håb i andre afrikanske reformatorer

Det kan blive et boost ikke bare for reformivrige kræfter i Etiopien, men for hele regionen, at Etiopiens premierminister nu har fået Nobels fredspris for at lave en fredsaftale med nabolandet Eritrea
Etiopiens premierminister Abiy Ahmed har modtaget Nobels fredspris. Fredsprisen kan blive et »boost« – ikke bare for Abiy Ahmed selv og for de etiopiere, der føler ’Abiy-manien’. Men også for andre i regionen, der går rundt og drømmer om en reformation af deres samfund.

Etiopiens premierminister Abiy Ahmed har modtaget Nobels fredspris. Fredsprisen kan blive et »boost« – ikke bare for Abiy Ahmed selv og for de etiopiere, der føler ’Abiy-manien’. Men også for andre i regionen, der går rundt og drømmer om en reformation af deres samfund.

Eduardo Soteras

12. oktober 2019

Man kalder det Abiy-effekten.

Siden han kom til magten, er Etiopiens 43-årige premierminister, Abiy Ahmed, blevet hyldet for sine visioner og for at bringe et friskt pust over landet ved at indføre pressefrihed, invitere oppositionen tilbage til landet, benåde politiske fanger, lukke et fængsel og fyre korrupte embedsmænd.

Han har fået superstjernestatus, og som en anden Emmanuel Macron i de tidlige dage fremhæves han som en ny stemme, en stor reformator og som Afrikas unge håb, der ønsker at udvikle hele samfundet i stedet for bare at tilgodese den lille magtelite, som han selv tilhører.

Ikke mindst har han skabt fred med nabolandet og den tidligere ærkefjende Eritrea efter to årtiers blodig konflikt. Og for det har han nu modtaget Nobels fredspris.

Fredsprisen kan blive et »boost« – ikke bare for Abiy Ahmed selv og for de etiopiere, der føler ’Abiy-manien’. Men også for andre i regionen, der går rundt og drømmer om en reformation af deres samfund. Det mener Stig Jensen, der er lektor på Center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu