Læsetid: 7 min.

De afrikanske migranter har store drømme – og de rejser ikke hjem, før de går i opfyldelse

Illegale afrikanske migranter i Europa er veluddannede, ressourcestærke og har store ambitioner. Og de har ikke tænkt sig at rejse hjem, før deres drømme går i opfyldelse – uanset hvor ringe vilkår de europæiske regeringer byder dem. Det konkluderer ny FN-rapport
En gruppe migranter venter i et Røde Kors-telt, efter at være blevet samlet op af den spanske kystvagt fra en gummibåd, der var på vej over Middelhavet med 150 mennesker ombord. Deres rejse er farlig – men kun få af dem siger, at de ikke ville være blevet hjemme, hvis de havde kendt faren.

En gruppe migranter venter i et Røde Kors-telt, efter at være blevet samlet op af den spanske kystvagt fra en gummibåd, der var på vej over Middelhavet med 150 mennesker ombord. Deres rejse er farlig – men kun få af dem siger, at de ikke ville være blevet hjemme, hvis de havde kendt faren.

JORGE GUERRERO

28. oktober 2019

De illegale afrikanske migranter, der finder vej til Europa, er resultatet af de seneste årtiers udviklingsarbejde. De er mere ressourcestærke end deres jævnaldrende, har højere uddannelse, sikrere job og større ambitioner. Langt større, end hvad deres hjemland kan tilbyde dem. Derfor tager de heller ikke hjem igen, bare fordi de europæiske politikere prøver at gøre livet svært for dem.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i en ny rapport udarbejdet af FN’s udviklingsorganisation, UNDP.

Undersøgelsen er den første af sin slags og bygger på interview med 3.000 illegale afrikanske migranter i Europa, som blandt andet er blevet spurgt, hvilket liv de rejste fra, hvorfor de rejste, og hvad der kunne motivere dem til at tage hjem igen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Abildskov
  • Michael Friis
  • Alvin Jensen
  • Bjørn Pedersen
Kim Abildskov, Michael Friis, Alvin Jensen og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martine Amalie Krogh

Rigtig spændende artikel.

Vi vil da hjertens gerne have disse målrettede mennesker ind i Kongeriget.
Det kan kun gavne os alle sammen, hvis de finder fodfæste og får sig etableret.

Men det er selvfølgelig klart, at selv det mest målrettede individ mister sit drive ved at blive sat på offentlig forsorg i årevis - samtidig med der fortsat hersker usikkerhed om opholdstilladelsen.

Det forekommer ret oplagt at give forbedrede muligheder for emigration, samtidig med at vi sørger for, at de svage flygtninge hentes direkte fra FN's flygtningelejre.

Jeg gider ikke alle de hundekunster med fuldvoksne mænd, der erklærer sig forfulgte teenagere, når de står af fly eller færge - og på det grundlag søger asyl og familiesammenføring med den udvidede storfamilie - alle direkte på offentlig forsørgelse.

Kim Houmøller

De skal naturligvis rejse hjem og opbygge deres egne samfund. Vi skal ikke skabe flere problemer her i Vesteuropa, end vi allerede har. Ønsker vi virkelig ren kaos?

Bjørn Pedersen

Tænk sig, at det skal være sådan en overraskelse at der er folk udenfor Danmark, der sætter pris på at hæve levestandarden for deres egen familie og deres eget land.

Det burde være muligt at give disse mennesker muligheder uden at det forringer arbejdsrettigheder og lønforhold for danske arbejdstagere.

Achim K. Holzmüller, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Peter Andersen, Michael Friis, Alvin Jensen, Carl Chr Søndergård og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Kim Houmøller

"De skal naturligvis rejse hjem og opbygge deres egne samfund"
Citat fra læserbrev

De skal da ikke rejse hjem igen, hvis de er emigranter - flygtninge er selvfølgelig noget andet.

Achim K. Holzmüller

For de afrikanske lande er flygtninge-situationen en paradoks: På den ene side er de milliarder, illegale flygtninge og asylanterne sender til deres hjemlande, mere end FN uddeler i tilskud til disse lande, og dermed en kærkommen valutatilføring til landene. Og derfor må regnes med, at autoriteterne kun halvhjertet forhindrer flygtninge i deres flugtbestræbelser.
På de anden side flygter de stærkeste og bedst uddannede, og dermed et vitalt tap i bestræbelserne at udvikle deres lande.
Det minder meget om situationen omkring den nationale flygtninge-bølge, der overgik DDR fra murens rejsning in 1961 frem til faldet af samme i 1989. Mine egne flugtgrunde i 61 er meget nær beslægtet med dem, som kan ses i statistikerne bag den omtalte undersøgelse, som var publiceret med i denne studie, jeg så på SPIEGEL Online.
Vi må ikke håbe at det for de fattigste lande i Afrika går som for DDR. Så kan bare siges OMG! Efter sammenbrud/genforening er der indlands-immigreret over en million af de 16 mio. i 1998 fra øst til vest! Og hvem for det meste immigrerede? De unge, de veduddannede, de mental stærke!

Achim K. Holzmüller

#Bjørn Pedersen, og så er det materielle årsager ikke engang den væsentlige til deres flugt: ifølge statistikerne, der var med i publicering af samme studie i SPIEGEL, kunne man se, at hovedgrunde var håbløshed, indre uroligheder i landet uden udsigt af løsning.
Og endnu et interessant svar: På spørgsmålet, om de efter overstået flugt og med al de lidelser og fare for livet de har oplevet, ville begive sig på flugt igen, hvis de i forvejen havde været klar om strabadserne af deres flugt.

41% svarede, de ville gør det igen, og kun 2% svarede, de ville afstå for dette.

Det viser bare, hvilke kræfter, fysiske og mentale, der aktiveres, når håbløshed gør sig gældende.