Læsetid: 4 min.

Aktivisme og Greta Thunberg kan ikke redde verden. Det kan kun de politiske institutioner – og de er i stykker

Den politiske magt er sivet ud af de politiske institutioner, mener den tyske politolog Ulrike Guérot. I stedet har vi fået aktivisme. Det føles rigtigt, når man liker et opslag om Greta Thunberg, men reelt betyder det ikke noget. Vi har brug for gammeldags politik, hvis vi vil ændre verden
Den nye aktivisme skjuler en dybere sandhed om moderne politik i Vesten, mener den tyske politolog Ulrike Guérot: At den politiske magt er gledet ud af vores politiske institutioner, og at borgerne nu reelt står magtesløse tilbage. 

Den nye aktivisme skjuler en dybere sandhed om moderne politik i Vesten, mener den tyske politolog Ulrike Guérot: At den politiske magt er gledet ud af vores politiske institutioner, og at borgerne nu reelt står magtesløse tilbage. 

Amber Bracken

30. oktober 2019

Mange glæder sig over den voksende aktivisme. Over unge, der går til klimademonstrationer, hylder Greta Thunberg og underskriver kampagner imod skovrydning i Amazonas.

Men den nye aktivisme skjuler en dybere sandhed om moderne politik i Vesten, mener den tyske politolog Ulrike Guérot: At den politiske magt er gledet ud af vores politiske institutioner, og at borgerne nu reelt står magtesløse tilbage.

Borgerne kan brokke sig, protestere og indsamle underskrifter, men vi kan ikke for alvor forandre verden. Det kræver nemlig velfungerende politiske institutioner med bred opbakning – og de er forsvundet.

»Det er paradoksalt: Aldrig har flere stemt til europaparlamentsvalget, der er masser af demonstranter i gaderne og en masse civil aktivisme, men vi har aldrig lavet så lidt politik i Europa. Vi laver ikke bankunion, finansunion, social union, Schengen går i stykker. Når det kommer til virkelig politik, sker der ingenting,« siger Ulrike Guérot, som ud over at være en flittig forfatter også er professor og leder af Center for Europapolitik og Demokratiforskning på Donau-Universität Krems i Østrig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Rasmus Knus
  • Ejvind Larsen
  • Kim Øverup
  • Jens Flø
  • Lillian Larsen
Oluf Husted, Rasmus Knus, Ejvind Larsen, Kim Øverup, Jens Flø og Lillian Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Småfornærmede bedsteborgere surmuler over en svensk teenager. Lad dem.
Ændringer i miljøpolitik kommer kun når tilstrækkelig mange vælgere kræver det. Der ligger betydningen af aktivisme og forgangspersoner. God gammeldags politik på sunheds og miljøområdet.

Eigil Hansen, Oluf Husted, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ejvind Larsen, Tommy Clausen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Tankevækkende artikel.
Ikke engang SUV-bilerne forbyder vi. Nej, men hvad gør vi så? Herhjemme prøvede vi med Alternativet. Det gik fire mandater tilbage, EL gik et.
Så opstod forståelsesgruppen, og hvad kan de få igennem? Der er da ikke andet at gøre end gå på gaden. Det repræsentative demokrati har ikke kunnet løse problemerne. Det er ret alvorligt og deprimerende, som artiklen slutter med.

Andet sted er fagbevægelsen til debat. Hvad var dens formål? Da ikke at alle skulle have biler. Her skal de ideelle sigte støves af, for det duer ikke, at vi har mistet orienteringen. Så sejrer den laveste fællesnævner, pengene. Fx har vi selv inviteret boligspekulanter ind til at flå os. Hvor dumme kan vi blive?

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Thomas Tanghus, Eigil Hansen, Lars Koch, Thomas Christensen, Liselotte Paulsen, Hanne Utoft, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ejvind Larsen, Tommy Clausen, Anne-Marie Krogsbøll, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Øverup, Philip B. Johnsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

"Så sejrer den laveste fællesnævner, pengene. Fx har vi selv inviteret boligspekulanter ind til at flå os. Hvor dumme kan vi blive?"

Måske er der håb(?) om endnu mere dumhed, når vi får Homo Digitalis fuldt implementeret - hvis vi altså når det, inden klimakatastrofer flår infrastrukturerne fra hinanden.

Anne-Marie Krogsbøll, Ejvind Larsen og David Joelsen anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Det er en besynderlig afslutning på et ellers interessant interview, Christian Bennike leverer:

»Et af svarene er, at magten er flyttet over til kapitalen.«

– Nu gør du mig deprimeret …

»Tja, det ser jo heller ikke alt for godt ud, vel?«

Hedder det. Jeg er rimelig sikker på, at Ulrike Guérot kunne have leveret videre refleksioner over temaet: magten er flyttet over til kapitalen.

Men det er åbenbart ikke faldet journalisten ind at bore nærmere i dette spørgsmål. Det er jo ellers ikke en naturkatastrofe, vi taler om. Det er snarere et resultat af yderst menneskelige beslutninger og af magtstrukturer, som det burde være Informations opgave at kaste lys over.

Måske skulle Information følge op på den artikelserie om fagbevægelsens magt, som bladet netop har påbegyndt om, med en artikelserie om kapitalens magt og hvordan denne kan inddæmmes og/eller modvirkes?

Ikke mindst i betragtning af, at fagbevægelsens magt vel nærmest må betegnes som aftagende, mens kapitalmagt gennem formuekoncentration, international mobilitet m.v. snarere på betegnes som voksende!

Eigil Hansen, Anne-Marie Krogsbøll, Hanne Utoft og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Før noget andet, må vi ha' tillid til skattevæsenet, begynd her:
http://whistleblowers.dk/forslag-til-forsikrings-og-skattereform/

Forenklingen frigør mindst 200.000 højtuddannede til reelt arbejde:
Eksport af dansk mad, design og ingeniørkunst!

Indfør fri transport, samt mulighed for køb af alkohol, men kun for borgere,
der IKKE skylder penge til samfundet.

Åbne Årsopgørelser vil, som tidligere. (før 1959) ha' en præventiv virkning.

Mens vi indfører mine, 30 år gamle, ideer, kan vi redde verden.

Anne-Marie Krogsbøll og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

@Peter Knap, der synes jo netop ikke at ske politiske ændringer fordi tilstrækkeligt mange vælgere ønsker det. Politikken defineres vist mere af kapitalen nu til dags, og den eneste politik politikerne laver er åndsvag (og ødelæggende) symbolpolitik.