Portræt
Læsetid: 10 min.

Alexandria Ocasio-Cortez er en stjerne, fordi hendes historie er større end hende selv

29-årige Alexandria Ocasio-Cortez alias AOC er på ingen tid blevet en af USA’s mest indflydelsesrige politikere. Men som taler ved klimatopmødet fredag i København er hun også symbolet på en ny generation, der overskrider den gamle verdens politik og mobiliserer især unge uden for de etablerede partier. Information tegner et politisk portræt af den unge komet
Udland
11. oktober 2019
29-årige Alexandria Ocasio-Cortez alias AOC er på ingen tid blevet en af USA’s mest indflydelsesrige politikere. Men som taler ved klimatopmødet fredag i København er hun også symbolet på en ny generation, der overskrider den gamle verdens politik og mobiliserer især unge uden for de etablerede partier. Information tegner et politisk portræt af den unge komet

Redux

Hun bliver set som den største trussel. Og det største håb.

Hun er det yngste medlem af den amerikanske Kongres nogensinde. Hun er kvinde. Hendes mor er indvandrer fra Puerto Rico. Og hendes radikale krav om forandringer sætter det store slagsmål om USA’s fremtid på spidsen.

Men det er ikke bare Republikanerne og Demokraternes kamp. Det er heller ikke bare de ældre og de unges. Ikke bare amerikaneres, men også resten af verdens. 

Når det 29-årige amerikanske kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez går på talerstolen ved Byernes Klimatopmøde i København, skal hun nemlig ikke bare tale ved siden af den tidligere amerikanske vicepræsident og klimaaktivist Al Gore og Københavns borgmester Frank Jensen.

Hun aflægger også besøg hos en historisk succes: Velfærdssamfundet Danmark. En succes, hvor alt imidlertid ikke længere er ved det gamle.

Det gør hun efter knap et år, hvor hun er gået fra at være bartender til at blive en af sin generations mest fremtrædende politikere.

Et år, hvor hun har overhalet sin gamle mentor socialisten Bernie Sanders, der for anden gang forsøger at blive Demokraternes præsidentkandidat, på vejen.

Fordi hun indså tidligere end han, at klassisk økonomisk omfordeling ikke længere er nok. At socialdemokratismen ikke slår til i bekæmpelsen af klimaforandringerne.

Ja, det er sådan den demokratiske socialist indtager scenen i velfærdssamfundet Danmark.

For Alexandria Ocasio-Cortez vil gå længere end de ambitiøse klimamål, den socialdemokratiske regering og stort set resten af det danske Folketing for nylig har tilsluttet sig. Hun vil bruge den truende klimakatastrofe til at ændre på det politiske og økonomiske system, der har skabt krisen.

»Kapitalismen har uoprettelige fejl,« som hun siger.

Hun har en plan

Og derfor har hun en plan, som hun kalder Green New Deal.

Med den vil hun gribe massivt ind over for industrien. Investere store offentlige summer i omstilling til 100 procent vedvarende energi inden for et årti. Bekæmpe social ulighed med jobgaranti til alle. Og give mere medindflydelse til arbejderne.

Det er en plan, som har begejstret hendes unge venstreorienterede tilhængere. Og fået hendes modstandere til at rase og latterligegøre hende. Men det er også på grund af den, at Alexandria Ocasio-Cortez – eller bare AOC – på rekordtid er blevet en af de nye stemmer i den globale offentlighed, der på linje med svenske Greta Thunberg bruger aktivismen til at mobilisere især unge uden for de etablerede partier. 

De to er tilsammen det stærkeste billede på, at intet længere er det samme. For der bliver lyttet til teenageren og kvinden med minoritets- og arbejderbaggrund, der ganske vist er veluddannet, men måtte tage ekstrajob, da dødsfald og finanskrisen ramte familien på samme tid.

»Vores største udfordring handler ikke om skillelinjer mellem højre og venstre, rød og blå. Men mellem toppen og bunden,« sagde Alexandria Ocasio-Cortez under sin valgkampagne op til midtvejsvalget i 2018.

»De almindelige amerikanere har ret til at blive repræsenteret af deres egne.«

Alexandria Ocasio-Cortez var den eneste kvinde, der endte med at vinde, blandt de venstreorienterede arbejderklassekandidater, organisationen Brand New Congres stillede op imod den etablerede demokratiske partielite.

Men den historie alle fik øje på, da hun overraskende besejrede en demokratisk veteran i New York, handler alligevel om meget mere end Alexandria Ocasio-Cortez. Og det skyldes ifølge Jeffrey C. Isaac, professor i statskundskab ved Indiana University, først og fremmest, at AOC repræsenterer en forbindelse mellem de sociale bevægelser og de etablerede partier.

»Alexandria Ocasio-Cortez’ version af Green New Deal bygger bro mellem klimakamp og økonomisk retfærdighed. Det betyder ikke, at hendes version, der støttes af mange venstreorienterede politikere og bevægelser, bliver til lovgivning i den nære fremtid. Men Green New Deal spiller en meget vigtig rolle i at flytte den politiske debat,« forklarer Isaac, der er forfatter til bogen #AgainstTrump: Notes from Year One og har beskæftiget sig indgående med hendes betydning for Green New Deal og klimakampen.

Ikke at det er AOC’s bedrift alene at flytte debatten om klimakrisen. Men dog alligevel en bedrift i et land, hvor store dele af det republikanske parti samt præsidenten stadig benægter dens eksistens.

Barn af finanskrisen 

Alexandria Ocasio-Cortez er født få uger før Murens fald i 1989. Men hun er også barn af finanskrisen. Hendes far ejede et lille arkitektfirma, og hendes mor var rengøringskone. Som femårig flyttede hun med familien fra det fattige newyorkerkvarter Bronx til en mere velhavende forstad, der havde bedre skoler.

I 2011 færdiggjorde hun sine studier i økonomi og internationale relationer på Boston University. Men hun var nødt til tage ekstrajob som bartender på en tacorestaurant på Manhattan ved siden af det arbejde, hun fik som underviser, da hun senere flyttede tilbage til Bronx efter farens død af kræft og familiens efterfølgende økonomiske vanskeligheder.

På det tidspunkt begyndte hun også at arbejde frivilligt for den nu afdøde demokratiske senator Ted Kennedy. Og den unge latina blev så grebet af det politiske arbejde, at det fortsatte, da socialisten Bernie Sanders havde brug for mennesker i Bronx og Queens til at stemme dørklokker under 2016-kampagnen mod den etablerede demokratiske kandidat Hillary Clinton.

»En hel generation, der er på vej til at blive en af de største vælgergrupper i USA, er blevet voksne uden at have oplevet den amerikanske velstand,« sagde hun i et Time Magasine-portræt tidligere på året.

En erfaring, der måske skiller mere end ideologier i Det Demokratiske Parti og blandt vælgerne.

»Der er altid den her snak om forskellige fløje i Det Demokratiske Parti, ideologiske fløje. Men jeg tror faktisk, det handler om forskelle mellem generationer. Fordi det USA, min generation er vokset op i, er meget anderledes end det, mine forældre og bedsteforældre voksede op i,« fortsatte hun.

Oplevelsen af en uretfærdig økonomi er ifølge John Della Volpe, direktør for meningsmålinger ved Institut for Statskundskab på Harvard University, blandt forklaringerne på, at unge amerikanere i stigende grad skifter status quo ud med socialisme. Mindre end halvdelen af den såkaldte ’millennialgeneration’ går ind for kapitalisme, viser meningsmålinger, mens en tredjedel støtter socialisme. 

»For mange af dem, der ikke er millennials, er socialisme et ladet begreb knyttet til Sovjetunionen. Men hos millennials er det for manges vedkommende kapitalisme, der er et negativt ladet begreb,« som John Della Volpe sagde sidste år til Information.

Den grønne drøm

Og så har Alexandria Ocasio-Cortez altså gjort sit til, at Green New Deal, en plan med flere år på bagen, har fået massiv opmærksomhed, efter hun relancerede den i februar sammen med den erfarne demokratiske senator Ed Markey.

Allerede inden Ocasio-Cortez havde første arbejdsdag i Kongressen, vakte hun opsigt med sin støtte til unge klimaaktivister i den hastigt voksende bevægelse Sunrise Movement.

Det gjorde hun ved at møde op til deres sit-in foran demokratlederen Nancy Pelosis kontor i Repræsentanternes Hus, hvor de demonstrerede i forsøget på at presse det demokratiske lederskab til at adoptere Green New Deal.

Pelosi afviste dengang planen og de unge med ordene:

»Den grønne drøm, eller hvad det er, de kalder det – ingen ved, hvad det er – går de åbenbart ind for.«

Herefter er antallet af søgninger på Green New Deal eksploderet. En lang række politikere, der kæmper om at blive Demokraternes næste præsidentkandidat, har desuden meddelt, at de støtter planen. Det gælder blandt andet den fremadstormende senator Elizabeth Warren, og Bernie Sanders, der har fremlagt sin egen version.

Ifølge en meningsmåling er antallet af registrerede amerikanske vælgere, der har hørt om Green New Deal tredoblet fra 17 procent til 59 procent fra december 2018 til april 2019. Mens antallet af vælgere, der slet ikke kender til planen, er halveret til 41 procent.

Twitterkongens modpol

Endelig skyldes AOC’s berømmelse hendes tilstedeværelse på de sociale medier, hvor hun udfordrer selveste Twitter-præsidenten Trump i kampen om opmærksomhed. Hun har fire millioner følgere på Instagram og mere end fem millioner på Twitter.

En video, hvor hun forarget taler om de amerikanske love, der regulerer valgkampagne, har med 39 millioner visninger slået verdensrekord, som den politiske video, der er vist flest gange på Twitter. Og hun dominerer Det Demokratiske Partis diskussioner på det sociale medie, viser en opgørelse fra CrowdTangle i januar.

Det er klart, at den slags popularitet har tirret både præsident Trump, republikanere og de højreorienterede medier, der har angrebet hende på alt lige fra hendes dyre tøjstil og frisørregninger til en video fra hendes studietid, hvor hun danser »udfordrende« på toppen af en bygning. Men samtidig frygter de hendes radikale politiske forslag. 

»Alexandria Ocasio-Cortez har sammen med Bernie Sanders og Elizabeth Warren trukket Det Demokratiske Parti til venstre. Det er grunden til, at Trump og Republikanerne hader hende og bruger hende som prominent skræmmebillede imod den socialisme, de fremstiller som fjenden,« forklarer Jeffrey C. Isaac, professor i statskundskab ved Indiana University.

AOC står med andre ord for en politik, der i Trumps tidligere viceassistent Sebastian Gorkys udlægning er som en vandmelon: Grøn udenpå, men rød og kommunistisk indeni. Og amerikanerne kan lige så godt forberede sig på den »grønne depression«, når hun kommer og tager deres pickups og hamburgere, lyder advarslen.

»Det føles som et ekstra job,« har Alexandria Ocasio-Cortez fortalt The New Yorker-redaktøren David Remnick om al den virak, der er om hendes person.

»Jeg har et fuldtidsjob i Kongressen om dagen, og om natten arbejder jeg sort som USA’s største skurk eller største håb. Det er ret anstrengende. Jeg er bare en normal person. Men jeg vidste også, at mange ikke ville kunne li’ mig. Jeg er demokrat. Jeg er kvinde. Jeg er en ung kvinde. En latina. Og jeg er venstreorienteret og medlem af DSA, Demokratiske Socialister i Amerika,« forklarede hun videre.

Steven Bannon, Trumps tidligere kontroversielle kampagnechef, er til gengæld både hendes ideologiske modpol og kæmpefan.

»Jeg elsker hende,« har han sagt til den spanske avis El Pais. »Hun er den største rockstjerne i amerikansk politik. I dag spiser hun ved samme bord som Trump og Pelosi. Og vi taler om den stærkeste nation i verden«.

Det siger noget om hendes politiske talent. For Bannon er ikke den eneste af Trumps medievante ideologiske indpiskere, der anerkender hendes bedrifter, skriver Politico.

Står uden for

Til gengæld er hun også en splitter blandt Demokraterne og irritationsmoment for de mere midtsøgende i partiet. Og det selv om mange inklusive partiets ledelse formentlig er bevidste om, at  hun har godt fat i en stor gruppe unge vælgere, der er vigtige for Demokraterne.

For nylig tilbød Nancy Pelosy Ocasio-Cortez en post i komiteen for klimaforandringer i Repræsentanternes Hus, som hun afslog kompromisløst. Den unge politiker mente ikke, at komiteen arbejdede hurtigt nok med grøn lovgivning eller havde de fornødne magtbeføjelser. Til gengæld sad der medlemmer, som ifølge AOC modtager støtte fra den fossile brændstofindustri.

»Så du er bedre til at stå uden for og kigge ind end at stå inden for og kigge ud,« spurgte David Remnick Ocasio-Cortez i The New Yorker.

Når det gælder klimaforandringer, »er jeg bedre til at stå uden for,« svarede hun.

Men ifølge Jeffrey C. Isaac er Alexandria Ocasio-Cortez ikke bare en ’mandagstræner’, der gør sig klog på, hvad andre burde gøre.

Hendes ihærdige arbejde med forslag til nye love og deltagelse i kongreshøringer viser ifølge professoren, at hun tager det alvorligt. Flere markante medlemmer af hendes stab, blandt andet Saikat Chakrabarti, der i sommer gæstede det bornholmske Folkemøde, har desuden forladt hende. Han er kendt som en, der går i flæsket på midtsøgende demokrater og partiets top, og hans afgang udlægges i New York Times som en fredspibe til Nancy Pelocy fra AOC.

»I den forbindelse er det vigtigt at huske, at den meget omtalte ’blå bølge’, der sikrede Demokraterne sejren ved midtvejsvalget sidste år, adskiller sig fra Alexandria Ocasio-Cortez’ progressive dagsorden i forhold til klasse, køn og race,« påpeger Jeffrey C. Isaac. 

Ganske vist var mange af de nyvalgte demokrater kvinder. Men de er også mere midtsøgende. Det er de blandt andet, fordi de blev valgt i distrikter, der er demografisk og økonomisk meget anderledes end de steder, hvor AOC og ’the squad’ blev valgt, pointerer Jeffrey C. Isaac – med henvisning til de fire kvindelige kongresmedlemmer, der har rødder i andre lande end USA og har fået tilnavnet ’the squad’ (holdet) af Trump til gengæld for deres højlydte kritik af ham.

Dengang i 2018 var det tre andre kvinder fra arbejderklassen med hver deres krise i bagagen, AOC kæmpede sammen med for et nyt Amerika. En kamp som Netflix-dokumentaren Knock Down the House dokumenterer, og hvor åbningsscenen viser en tænksom Alexandria Ocasio-Cortez, inden det hele eksploderer.

»Hvordan forbereder man sig på noget, man ikke ved, hvad er,« funderer hun om den kommende valgkamp, mens hun lægger make-up.

Her bare et år senere indtager hun talerstolen i København til sin første udenlandske optræden nogensinde. Og man kan tolke scenen i dokumentaren som et varsel om det, der kom bagefter:

AOC blev den eneste af de fire, der slog sin modkandidat. Men det er deres og mange andres håb om forandring, der har gjort hende til det fænomen, hun er i dag.

Alexandria Ocasio-Cortez taler ved Folkets Klimamarch, som starter fredag kl 16.00 på Rådhuspladsen i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Her bare et år senere indtager hun talerstolen i København til sin første udenlandske optræden nogensinde."

En debattør og ildsjæl som brænder igennem, også udenfor USA. Som inspirationskilde er hun næsten uforlignelig.
Gad vide om hun har fået øje på de forringelser der er sket på velfærdsområdet og med ligheden i Danmark på sit korte ophold?
Jeg glæder mig ihvertfald til at høre, hvad hun har at sige idag :-)

Niels Duus Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, jørgen djørup, Morten Hjerl-Hansen, Sus johnsen, Curt Sørensen, Jan Jensen, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, David Breuer, Ete Forchhammer , Marianne Kjær, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg har længe været AOC-entusiast, og god artikel, men:

"Hendes mor er indvandrer fra Puerto Rico."

Puerto Rico er en del af USA. Ja, kolonialisme, uretfærdighed osv. dominerer, også under Trump, men det er en reaktionær skrøne at man kan indvandre fra Puerto Rico, lige så lidt at man kan være indvandrer fra Bornholm til Danmark. De er statsborger i USA. Så "hendes mor er født i Puerto Rico".

Niels Duus Nielsen, Sidsel Maltesen, Søren Kristensen, Flemming Berger, Sus johnsen, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Erik Karlsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

# David Breuer

Omvendt kan bornholmere godt stemme til folketingsvalgene i Danmark mens personer fra Puerto Rico ikke kan stemme til amerikanske præsidentvalg fordi det ikke er en amerikansk stat.

Givet at Puerto Rico faktisk ikke er en del af USA på samme måde som Nevada eller Wyoming, synes jeg godt man kan tilgive at journalisten bruger ordet "indvandre" selv hvis det er en smule upræcist.

Søren Kristensen, Flemming Olsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

AOC, Tulsi Gabbard og Bernie Sanders er hovedårsagerne til at Warren er rykket til venstre i de seneste par år, i tilknytning til hendes planer om at stille op til præsidentvalget. Den styrkede, progressive diskurs i Demokraternes græsrødder, som tog fart i kølvandet på Hillary Clinton's politiske deroute, er (delvist) kapret af Warren, som nu kun skal skubbe Biden fra fadet. De store amerikanske nyhedsmedier (MSNBC, CNN etc.) sikrer at Bernie Sanders tales ud af ligningen (bl.a. ved ikke at omtale ham), så det er givet at den amerikanske slyngelstat ikke ændrer kurs. Dette garanterer samtidig en række andre kriminelle stater (Saudi-Arabien, Tyrkiet, Jordan, Qatar, Israel m.fl.) frit lejde en rum tid endnu.

Astrid Goplen, Mikael Velschow-Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Estermarie Mandelquist, Lars Løfgren, Carsten Wienholtz, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Pas på, Pas på pengene
Pas på, Pas på pengene
Pas på, Pas på pengene
Penge er dødsens farlige

New York City´s tidligere republikanske borgmester og milliadær Michael Bloomberg, manden som ikke kunne få nok af de racistiske stop-and-frisk, er også dukket op i København. Nu ikke som borgmester, men som en art Environmental Philanthropy.

Hold dig fra ham, AOC!

Flemming Olsen

Hun har da sikkert indflydelse i partiet, men så længe hun ikke har mulighed for selv at stille op - eller true Warren eller Biden med det - vil hendes budskaber fade, når først primærvalgene og kampen om nomineringen for alvor går i gang.

Ja, er det ikke spøjst med ham Bloomberg, når man tænker på, at vi kan løse klimaproblematikken helt gratis?

Eva Schwanenflügel

Wooow..
Ej, hvor hun strålede, Alexandria !!
Midt i regnen stod hun og lyste som en anden fakkel..
Fantastisk. Også selvom talen var så kort, desværre, men hun havde jo supertravlt.

- Og Rune Lykkeberg, som stod ved siden af AOC på scenen, fik et stort knus..
Heldige kartoffel ;-)

Niels Duus Nielsen, Jan Jensen, David Breuer og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar