Læsetid: 9 min.

Algeriets unge tøvede under Det Arabiske Forår. Nu har næste generation taget over

Præsidenten er for længst trådt af, og der er lovet nyvalg til december. Men hundredtusinder af algeriere går stadig på gaden hver fredag med krav om hele regimets afgang. Chancerne for at opnå reelt demokrati er måske små, men protestbevægelsen har allerede formået at ændre noget fundamentalt i ét af de mest lukkede lande i den arabiske verden.
Under slagråb som »civilstat, ikke militærstat« og »de skal alle væk« kræver algerierne, at hele militærregimet skal træde af og overgive magten til et overgangsråd, som kan lede landet mod en demokratisk fremtid. 

Under slagråb som »civilstat, ikke militærstat« og »de skal alle væk« kræver algerierne, at hele militærregimet skal træde af og overgive magten til et overgangsråd, som kan lede landet mod en demokratisk fremtid. 

Ramzi Boudina/Reuters/Ritzau Scanpix

2. november 2019

»Vi er vågnet nu. Vi er nødt til at tale, og vi er ikke bange.«

22-årige Inès Brahimi studerer jura. Hun kommer fra middelklassen, og hun bor i den smarte Sidi Yahya-forstad til Algeriets hovedstad, hvor nybyggede hoteller skyder op ved siden af Starbucks-cafeer og trendy isbutikker.

Men hun er også aktiv i studenterbevægelsen, der stadig demonstrerer i Algier hver uge, som en af mange unge algeriere, der er trætte af at leve i et topstyret og statisk samfund, hvor man blot skal tænde sin smartphone for at se, hvordan ens jævnaldrende lever på den anden side af Middelhavet.

»Vi hader det her system. Vi er trætte af det her liv, af korruptionen, af elendigheden, af fattigdommen. Du ser elendigheden foran dig, og du kan ikke leve med det. Du får en uddannelse, men der er intet arbejde, medmindre du har de rigtige kontakter,« siger Inès Brahimi.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Anker Heegaard
  • Poul Erik Riis
Johnny Christiansen, Anker Heegaard og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu