Læsetid: 10 min.

Aqqaluk Lynge: Hvis grønlænderne skal overleve som folk, skal de blive sammen med Danmark

Aqqaluk Lynge har brugt sin politiske karriere på at arbejde for inuitternes rettigheder. Som ung kæmpede han for øget grønlandsk selvstændighed, men som pensionist kæmper han for øget samarbejde med Danmark. Isen er allerede ved at smelte, og USA er blevet utilregnelig, så nu er den eneste overlevelsesmulighed – for både Grønland og Danmark – at knytte endnu tættere bånd, mener han
»Vi skal holde op med at være naive og tro, at amerikanerne vil os det godt. Selv da folk blev tvangsflyttet fra Thule, havde vi et venskabeligt forhold til dem. Det er da utroligt,« siger den grønlandske politiker og forfatter Aqqaluk Lynge.

»Vi skal holde op med at være naive og tro, at amerikanerne vil os det godt. Selv da folk blev tvangsflyttet fra Thule, havde vi et venskabeligt forhold til dem. Det er da utroligt,« siger den grønlandske politiker og forfatter Aqqaluk Lynge.

Sigrid Nygaard

31. oktober 2019

NUUK – Fra sit køkkenvindue har Aqqaluk Lynge »den bedste udsigt i Rigsfællesskabet«, siger han og peger ud på havet og fjeldene omkring Nuuk, mens vi venter på, at vandet til kaffen koger.

Her har han boet i fyrre år sammen med sin kone Erna Lynge, der er pensioneret journalist. Det var hende, der lavede det første grønlandske tv-indslag nogensinde, fortæller Aqqaluk, og det var ham, hun interviewede om de daværende regeringsforhandlinger.

I en alder af 72 år har Aqqaluk Lynge haft mange titler. Han har været aktivist, politiker, partistifter, ngo-leder, rådgiver i FN, forfatter og filminstruktør. Og – siden han sidste år lagde sit arbejde for de oprindelige folks rettigheder på hylden efter 38 år i Inuit Circumpolar Council (ICC) – pensionist.

I ICC nåede han at gøre sig bemærket verden over, og han er sågar blevet sammenlignet med Mahatma Gandhi og Martin Luther King for sin ikkevoldelige måde at forsvare sit folks rettigheder på.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Steen K Petersen
  • Trond Meiring
  • David Zennaro
  • Gustav Alexander
  • Marianne Stockmarr
  • Bjørn Pedersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Jørgen Dragsdahl
  • Peter Beck-Lauritzen
Erik Karlsen, Steen K Petersen, Trond Meiring, David Zennaro, Gustav Alexander, Marianne Stockmarr, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Jørgen Dragsdahl og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Interessant at høre om opbakning til rigsfællesskabet. Og at Trump, Putin og Xi er eet fedt, som ikke vil Grønland/DK noget godt. Invaderes Grønland må "musketer-eden" træde i kraft! - eller vil den det?
Vi har lidt "efterslæb" i Grønland, men det er langt mindre end andre lande har overfor deres inuit-befolkninger, ex. Canada. Her er der store forskelle, løn og bolig, mellem de lokale og udsendte. Prisniveauet i butikker er helt ude af proportioner, ex. 1 ltr. Juice a 12 can.$ osv. Koster 1 can.$ i Edmonton/Toronto. Så stor er prisforskellene ikke i Grønland kontra DK.

Steen K Petersen, Peter Hansen, Carsten Wienholtz, Henrik Forsberg og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Beck-Lauritzen

Jeg har det lidt mere blandet med grønlandsk opbakning til Rigsfællesskabet

For min skyld kunne Grønland godt daffe af - og tage Færøerne med.

Henrik Forsberg

Er der noget dybsindigt i at Grønland og Færøerne er udlandsstof på Information?

jens christian jacobsen, Ete Forchhammer , Flemming Berger, Peter Hansen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

En vigtig stemme i debatten. Den danske venstrefløj er alt for forhippede på deres kollektive skyldfølelse over dansk kolonialisme i Grønland, som jeg ser det. Man har så store kulturelle og geopolitiske mindreværdskomplekser, at man hellere vil kaste grønlænderne i armene på amerikanerne eller kineserne. Blot Grønland selv får lov at vælge sin undergang - og at Danmark, som en Pontius Pilatus, ikke skal have noget med det at gøre! - så er man mange steder på den danske venstrefløj helt tilfreds. Det er skammeligt.

Rigsfællesskabet er Grønlands eneste mulighed for ikke at ende som en forstørret nykolonialiseret militærbase for andre stormagter. Her er det bedrøveligt at Danmark ikke gøre mere for at hævde sin suværenitet og holde gribbene for døren. Det er vel vores ansvar overfor Grønland.

Jeg husker at der var en del opbakning til Grønlands ønske om at sælge rettigheder til at udvinde råstoffer til Kina, da det var på tale for et år eller to siden. Jeg begriber ikke hvordan den danske venstrefløj kan hade dansk overherredømme så meget, at man hellere så den udskiftet med nådesløs kinesisk udbytning.

Claus Bødtcher-Hansen, Per Klüver, Fam. Tejsner, Emil Davidsen, Malik Hansen, Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer , Mette Krag, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Peter Hansen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Tak.
Det kan ikke siges højt nok.
ALLE danskere -altså os sydpå - har Grønland dybt lejret i sjælen.
ALLE kender nogen der har arbejdet på Grønland - stiftet familie med en Grønlænder osv.
Vi er dybt forbundne nu og i al fremtid.

Claus Bødtcher-Hansen, Erik Karlsen, Peter Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Svend Erik Sokkelund og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Jørgen - og de danskere behøver ikke en gang være særligt gamle. En dag havde vi taget vores ældste - dengang fire - med i Berlins Tierpark. Foran et bassin stod vi så og kiggede på sælerne. Ved siden af stod en børnehavegruppe og pædagogen var ved at fortælle de små om sælerne. Junior hørte med - og tilføjede så: "Und es schmeckt gut",
Der er ting, man ikke siger højt i Tyskland. Det var en af dem.

Det startede med Hans Egede. Siden er det gået slag i slag med at fjerne oprindelig kultur.
Nu kan det ikke være anderledes og Grønland vil aldrig få sin selvstændighed.
Så må de jo vælge, hvad der er godt for dem selv.

Lynge er en klog mand, selvfølgelig er Grønland en del af både Danmark og af rigsfællesskabet. Det er Grønlands mulighed for at overleve som folk.

Peter Andersen, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Per Torbensen, Ete Forchhammer , Peter Hansen, Flemming Berger og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Man bør overveje en ny struktur i mellem Danmark og Grønland, en struktur hvor eliten i Grønland ligger selvstændighedstankerne på hylden de skaber kun afstand og splid i dag!), og hvor Danmark så forpligter sig til at samarbejde, investere i, og opbygge Grønland på lige fod med resten af staten, vi taler økonomisk udligning, fjernelse af loftet på bloktilskuddet, jobskabelse osv.

Grønland bør være en integreret del af Danmark for udviklingens skyld, samt lige muligheder og standarder indenfor uddannelse og velfærdsstaten.

Samtidigt skalGrønlændernes egen art naturligvis beskyttes mht. sprog, kultur osv. det vil helt sikkert ikke ske under USA´s eller andres "kærlige" vinger.

Peter Beck-Lauritzen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Hansen
01. november, 2019 - 06:55

Al det hat vi jo prøvet dengang Grønland var Danmarks nordligste amt -
det var grønlænderne slet ikke tilfredse med.

Lad dem dog daffe af, hvis det er det, de vil - og søge samarbejde med andre lande efter eget valg -
USA, Canada, Kina eller hvem som helst

Gustav Alexander

Torben Lindegaard,

Du mener ikke, at vi har et ansvar over for både Grønlands befolkning og klima? Mener du at det er i grønlændernes interesse, at USA får lov til at bygge militærbaser, som det passer dem? Eller at Kina udvinder resourcer på præmisser, der bestemt ikke ligger inde for det danske mål om 70% CO2 reduktion?

Er den kollektive arvesynd, der strømmer i alle danskens åre siden Hans Egede så stærk, at vi kun kan søge om forladelse, hvis kineserne eller amerikanerne får lov til at gøre med Grønland, som de ønsker? Du må da kunne medgive, at den danske stat både giver Grønland mere medbestemmelse, velstand og ligeværd, end stormagterne ville tillade? Se blot på oprindelige befolkninger i USA og Kina ... Er national selvbestemmelse så ufravigeligt et imperativ, at klima, langsigtet velstand og geopolitisk udvikling bare skal ignoreres?

Vi er nød til at udvise en grad af paternalisme. Det er helt objektivt skidt for Grønland - og for verden(!) - hvis stormagterne får bestemmelse i området. Det skal simpelthen ikke tillades, uanset hvad en midlertidig meningsmåling eller et stort mindretal mener.

Torben Lindegaard

@Gustav Alexander

Det er så ikke mig, du skal argumentere overfor, men grønlænderne.

Men hvis Grønland på demokratisk vis søger løsrivelse fra Rigsfællesskabet, så burde det være helt utænkeligt, at Danmark stiller sig i vejen herfor.

@Leo Nygaard. Mener du dermed vi i Grønland skulle være forblevet et frilandsmuseum siden 1721? Har den danske kultur heller ikke ændret sig siden dengang?

Gustav Alexander

Torben Lindegaard,

Det er ellers dig og ikke grønlænderne, jeg spørger. Om du er villig til at svare, er selvfølgelig op til dig - men jeg fremførte spørgsmålene, da du lod til at finde det principielle i nationalsuverænitet vigtigere end klimaet, eller Grønlands fremtidige sociale udvikling. Her fandt jeg det jo blot interessant om din principfasthed var motiveret i en oprigtig tro på, at Grønland ville få det bedre som Amerikansk eller Kinesisk vassalstat? Et arktisk Afrika, om man vil - eller om du simpelthen mener, at national selvbestemmelse er et vigtigere princip end social lighed og bæredygtighed? Skal man med andre ord have friheden til at underlægge sig en mere brutal undertrykkelse, end man er underlagt i Rigsfællesskabet?

Malik Hansen - Nej, selvølgelig ikke.
Grønland ville ha` udviklet sig som alle andre lande, men på egne præmisser.
Ingen kan vide hvordan !

Torben Lindegaard

@Gustav Alexander

Jeg synes helt sikkert, at det er Grønlands og ikke Danmarks beslutning, om Grønland skal udtræde af Rigsfælleskabet - og det uanset hva' Dælen grønlænderne efterfølgende måtte kaste sig ud i.

Claus Bødtcher-Hansen

15/nov/2019

Kære Venner,
sådan i al fredsommelighed:

Jeg har personligt besøgt og overnattet i
samtlige bygder og byer på hele den grøn-
landske vestkyst - jeg sejlede fra bygd til
bygd med de små fragtbåde, der sejler kaf-
fe og sukker ud til bygderne og fangst fra
bygderne ind til byerne - det var dejligt :-) ...

Jeg har indtil nu besøgt Grønland 7 gange :-) ...

Kærlig hilsen
Claus