London, Hongkong, New York, New Delhi, Addis Ababa, Aarhus, Næstved, Gladsaxe og København: Alle er de med på listen over byer med de 100 bedste klimaløsninger, der udkommer i dag i rapporten Cities100.
Rapporten laves i samarbejde mellem det globale netværk for klimaambitiøse storbyer, C40, konsulentfirmaet Nordic Sustainability samt danske Realdania.
Mere end halvdelen af klodens befolkning bor i dag i tæt bebyggelse i byer, og FN skønner, at i 2030 vil omkring tre fjerdedele af klodens befolkning bo i byer. Der er derfor brug for løsninger til at tackle klimaudfordringerne i tæt beboede områder.
Rigtig mange af de klimaløsninger findes allerede – de skal bare spredes, siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania:
»Internationalt samarbejde og deling af de gode løsninger fra hele verden er helt afgørende for at forebygge de alvorlige klimaudfordringer,« siger Jesper Nygård, der peger på, at klimaforandringerne påvirker og truer både det »byggede miljø og livskvaliteten« for byernes nuværende og kommende generationer.
»Der er store personlige og samfundsmæssige værdier på spil, når skybrud og stormfloder rammer vores små og store byer. Derfor bidrager vi både til arbejdet med at nedbringe udledningen af drivhusgasser og til indsatser, der skal sikre vores byer mod regn- og havvand,« siger Jesper Nygård fra Realdania, der foruden at finansiere Cities100-rapporten også bredt støtter C40-netværket, der forbinder og forpligter 94 af verdens største byer til konkret klimahandling.
De mest klimaambitiøse byer
Oprindeligt var det Londons borgmester Ken Livingstone, der i 2005 tog initiativ til at samle verdens 40 mest klimaambitiøse storbyer i et fælles netværk – blandt andet for at udfordre staternes manglende klimainitiativer og lave klimaambitioner.
Siden er Cities Climate Leadership Group eller bare C40-gruppen vokset markant og tæller i dag altså næsten 100 byer med samlet flere end 700 mio. indbyggere.
C40-gruppen har forpligtet sig til at leve op til Parisaftalens målsætning om at holde den globale temperaturstigning til maksimalt 1,5 grader celsius og har derfor skabt initiativet Deadline 2020, hvor mere end 100 byer verden over forpligter sig til at toppe deres udledninger i 2020, halvere dem senest i 2030 og være i nul senest i 2050.
»I dag er det borgmestre for verdens storbyer, der er de mest aktive og engagerede støtter af Parisaftalen,« som G40-gruppen selv skriver i forordet til Cities100-rapporten.
C40 og Cities100
- C40 forbinder og forpligter 94 af verdens største byer til konkret klimahandling. Netværket repræsenterer flere end 700 mio. borgere og en fjerdedel af den globale økonomi. Byernes borgmestre forpligter sig til at levere på de mest ambitiøse af Parisaftalens mål – på lokalt niveau – samt forbedre byernes luftkvalitet. Paris’ borgmester, Anne Hidalgo, er nuværende formand for C40.
- København er som Danmarks eneste millionby medlem af C40. Mange andre danske byer er samlet i det globale klimanetværk for mindre byer Global Covenant of Mayors for climate & Energy.
- Cities100, der udgives for fjerde år i træk, er et katalog over de 100 bedste klimaløsninger valgt fra 63 byer i 26 forskellige lande verden over.
- Rapporten udkommer i dag onsdag og lanceres officielt i næste uge under det store C40-klimamøde World Mayors Summiti København, hvor den bedste løsning i hver af de syv kategorier også kåres.
De seneste år har C40-gruppen indledt samarbejde med alliancen Global Covenant of Mayors for climate & Energy, der samler knap 10.000 mindre byer med flere end 300 mio. indbyggere, og som har forpligtiget sig til at sænke udledningerne af CO2 med 40 procent senest i 2030. Herning, Esbjerg, Gladsaxe og 40 andre danske byer deltager i netværket.
»Selv om de 94 byer, der er medlem af C40-netværket udgør 25 procent af den globale økonomi og ti procent af verdens befolkning, skal vi have resten af byerne med,« siger Jesper Nygård fra Realdania.
Danske kommuner blandt de bedste
At også mindre byer er kommet med i det internationale klimasamarbejde gavner danske byer som Gladsaxe og Næstved, der er med på Cities100-listen over de bedste lokale klimaløsninger. De er blevet globale showcases.
I Næstved er det byens satsning på cirkulær økonomi, hvor de lokale virksomheder inden for genbrug af glas indsamler og sorterer 125.000 ton glas om året, som samlet sparer atmosfæren for 15.000 ton CO2.
Gladsaxe Kommune er derimod med på Cities100-listen i kategorien ’borgerinddragelse’ på grund af kommunens idé med at lade byens borgere råde over budgettet ved anlæggelsen af Kong Hans Have, der er en nyanlagt bypark, der fungerer som både rekreativt område og vandopsamling ved skybrud.
»Vi er utrolig stolte over, at vi nu endnu en gang kommer på verdenskortet med en klimaløsning på Cities100-listen. Det er en stor motivation for både os politikere, vores borgere og vores virksomheder til at tænke bæredygtigt i alt, hvad vi gør – og jeg kan mærke, når jeg kommer rundt i byen, at det er noget, der skaber stolthed og fællesskab om at gøre endnu mere lokalt for at sikre vores klima,« siger Gladsaxes borgmester, Trine Græse.
»Det er også noget, vi kan bruge til at markedsføre vores by, skabe netværk og udveksle erfaringer både nationalt og internationalt, så vi bliver endnu bedre til at klimasikre,« siger hun.
Byernes klimatopmøde i København
Jesper Nygård fra Realdania synes, at det er positivt, at hele fem danske byer er med på listen over de »mest fremadskuende byer i verden i forhold til at handle på de akutte klimaudfordringer«.
»Det viser, at vi er på vej i den rigtige retning i Danmark. Rigtig mange byer er kommet langt i forhold til både reduktion af drivhusgasser og tilpasning af byerne i forhold til stigende vandmængder pga. højere temperaturer. Gode eksempler og nationalt og internationalt samarbejde er det, der nu skal til for at bringe byerne helt i mål,« siger han.
I næste uge fra den 9.-13. oktober samles C40-netværket af bæredygtige byer i København til World Mayors Summit, hvor fokus netop er at yderligere styrke det globale samarbejde om at klare klimaudfordringen.
»C40 World Mayors Summit i København vil skabe en global koalition af byer, virksomheder og borgere samlet om den radikale og ambitiøse klimahandlingsplan, som vores klode har brug for,« som C40-formandskabet lover forud for mødet.
Det er under C40-topmødet i København, at Cities100-rapporten lanceres offentligt, og de syv bedste klimaløsninger kåres.
De danske klimaløsninger
I alt seks danske klimaløsninger i fem forskellige byer er med på dette års Cities100 liste:
Aarhus’ Klimastrategi og Klimaplan 2016-2020
Aarhus er godt på vej til at opnå sit mål om at blive CO2-neutral i 2030, og byen har allerede halveret sin udledning de seneste ti år. Aarhus’ Klimastrategi og Klimaplan sætter retningen for de områder, hvor byen skal gøre en særlig indsats indtil 2020, på vej mod klimaneutral og fossilfri fremtid.
Frederiksbergs skybrudsprojekter
Frederiksbergs tilgang til regnvandshåndtering er skræddersyede projekter, der passer til byens eksisterende infrastruktur. Foruden en ny måde at lave udbud på, hvor byen og leverandører samarbejder i skabelsen af nye og innovative løsninger, implementerer byen også en række projekter, der skal gøre byen mere robust over for skybrud og medvirke til at skabe et grønnere Frederiksberg.
Gladsaxes borgerinddragelsesprojekt ved Kong Hans Have
Kong Hans Have er en tidligere flad græsplæne, der ved klimatilpasning blev forvandlet til en lille park med bakker, stier og en sø. Elementerne til parken blev bestemt i forbindelse med borgerbudgetforløbet Lokale Stemmer, der gav de lokale borgere mulighed for at bestemme, hvordan budgettet for haven skulle bruges.
Københavns EnergyLab Nordhavn
EnergyLab Nordhavn er et dansk storbylaboratorium, der forsker i og demonstrerer, hvorledes fremtidens smarte energisystemer både kan sikre, at vi får mere vedvarende energi såvel som være med til at opnå Københavns mål om at blive klimaneutral i 2025.
Københavns supercykelstier
Supercykelstierne er et samarbejde mellem 27 kommuner og Region Hovedstaden, der arbejder sammen for at skabe 746 km cykelinfrastruktur, der skal gøre det endnu nemmere – og mere sikkert – at cykle til og fra arbejde. Stierne forventes at øge det årlige antal cykelture med seks millioner.
Næstveds Ressource Citys Glasklynge
Glasklyngen er et af Næstveds bedste eksempler på cirkulær økonomi. Glasklyngen indsamler og sorterer omkring 125.000 ton glas om året, hvorefter glasset bliver genanvendt til cirka 700-800 millioner flasker og husholdningsglas om året. Glasklyngen sparer ca. 15.000 ton CO2 om året.
Kilde: C40 Cities og Realdania