Nyhed
Læsetid: 2 min.

Chile aflyser COP25 på grund af uroligheder

Chile aflyste onsdag klimatopmødet COP25 som følge af de omfattende protester og demonstrationer i landet. Det vil blive et stort logistisk problem at finde en ny værtsby for COP’en, vurderer et par af de danske deltagere, og det kan få betydning for resultaterne på klimatopmødet
De omfattende protester og demonstrationer i Chile, fik onsdag landet til aflyse klimatopmødet COP25. Billedet her er fra en demonstration den 20. oktober.

De omfattende protester og demonstrationer i Chile, fik onsdag landet til aflyse klimatopmødet COP25. Billedet her er fra en demonstration den 20. oktober.

Javier Torres

Udland
31. oktober 2019

Chiles præsident, Sebastian Piñera, meddelte onsdag, at han aflyser klimatopmødet COP25, der skulle afholdes i Chile fra den 2. til 13. december. Landet har de seneste uger været udsat omfattende protester og uroligheder, og den chilenske præsident aflyste også et APEC-handelstopmøde, der skulle finde sted i november.

»Dette har været en meget svær beslutning. En beslutning, der forårsager en masse smerte, fordi vi fuldt ud forstår vigtigheden af APEC og COP25 for Chile og for resten af verden,« sagde Sebastian Piñera ifølge Reuters.

FN’s klimachef, Patricia Espinosa, oplyste på COP25’s hjemmeside, at »vi er i øjeblikket ved at udforske alternative værtsmuligheder«.

Det kan imidlertid blive svært med så kort varsel, mener Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk leder i Greenpeace.

»Det er klart, at med så kort tid til topmødet, så bliver det en kæmpe udfordring. Nogle siger, at det kan blive rykket til Bonn, men jeg kan godt blive i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre at få stablet på benene på en måneds tid,« siger Jens Mattias Klausen.

Hvis man vælger at skubbe COP25 til 2020, så kommer der to topmøder på ét år, og det kan blive et økonomisk problem for mange af de fattigste lande at deltage, selv om det er nogle af de lande, der står med de største klimaudfordringer, forklarer Jens Mattias Clausen.

2020 er deadline

Troels Dam Christensen, der er sekretariatsleder for 92-gruppen – et netværk af 23 danske miljø- og udviklingsorganisationer – mener, at det vil blive et stort logistisk problem at finde et andet sted i verden, som har kapacitet til at huse de mere end 20.000 mennesker, der skal have et sted at bo og mødes.

»Min bekymring er, at det kan gøre COP25 mindre effektiv, fordi det kan føre til meget kaos at skulle rykke mødet med så kort varsel, og det kan få betydning for resultaterne,« siger Troels Dam Christensen.

Jens Mattias Clausen forklarer, at flytningen af mødet til en anden lokation eller et senere tidspunkt kan få konsekvenser for den vigtige dagsorden på COP25 om bl.a., hvordan man får designet de markedsmekanismer, som Parisaftalen lægger op til, så de sikrer en reel CO2-reduktion ude i de enkelte lande.

»Og det er stort problem, for 2020 er deadline for, at verdens lande skal hæve deres klimamål. December måneds COP25 skulle være springbræt for, at det også kommer til at ske næste år, og den diskussion kan man ende med slet ikke at få i FN-regi før næste år,« siger Jens Mattias Clausen.

Klimatopmødet er tidligere blevet rykket fra østaten Fiji til Bonn i 2016, men der var det med lidt længere varsel, forklarer Greenpeace-chefen.

Når topmødet skal rykkes med så kort varsel, kan det også komme til at betyde, at det bliver sværere for ngo’er som 92-gruppen at få plads og indflydelse på COP25.

Og det vil ifølge Troels Dam Christensen være uheldigt:

»Der er jo et akut behov for et højere ambitionsniveau fra de forskellige landes side, hvis vi skal nå målene i Parisaftalen. Uden vores tilstedeværelse på COP’en vil det blive svært at sikre det nødvendige pres.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anker Heegaard

Jeg synes at det er stærkt bekymrende, hvis det vigtigste emne på den verdenspolitiske dagsorden ikke bliver taget til debat i 2019.
For nogle regeringers vedkommende, kommer aflysningen måske meget belejligt, hvis de hører til dem, der vil vride de sidste profitter ud af de mest CO2 belastende industrier.

Aflysningen giver en ny definition af det gode ord træls.
Træls - det er når en snes klimaaktivister de seneste uger har rullet rundt ude på Atlanterhavet for at sejle til COP, med et pantry, som kun har vegansk grotning. Og nu, hvor Regina Maris ligger og hugger stik ud ud for Mauretanien/Vestsahara - så bliver topmødet aflyst.
Det er træls.

Niels Christensen

Det er da fint, et må give en kæmpe CO2 besparelse når alle de flyvebilletter ikke anvendes.
Men måske synd for Chile der sikkert godt kunne bruge den omsætning som mødet ville give.