Læsetid: 3 min.

De chilenske protester handler ikke om 30 pesos, men om 30 år

Demonstranterne i Chiles gader vil ikke nøjes med overfladiske politiske forandringer som lønstigninger. De vil have forfatningsændringer, så den sociale ulighed for alvor kan blive ændret
Demonstrationerne i Chile blev udløst af nogle beskedne prisstigninger på metrobilletterne i hovedstaden Santiago. Men selv om prisforhøjelserne er taget af bordet, fortsætter protesterne. Befolkningen vil have en forfatningsændring, som gør op med Pinochet-tiden.

Demonstrationerne i Chile blev udløst af nogle beskedne prisstigninger på metrobilletterne i hovedstaden Santiago. Men selv om prisforhøjelserne er taget af bordet, fortsætter protesterne. Befolkningen vil have en forfatningsændring, som gør op med Pinochet-tiden.

Javier Torres

1. november 2019

Siden starten af oktober har Chile været præget af uroligheder. 20 mennesker er døde og mindst 5000 er blevet anholdt. Det fik onsdag landets præsident Sebastián Piñera til at aflyse klimatopmødet COP 25, som skulle have været afholdt i landet i december.

Demonstrationerne har dog intet med klodens klima at gøre. De bunder derimod i en stigende ulighed i befolkningen, som har vokset sig større de seneste årtier. Det forklarer Carlos Salas Lind, lektor i latinamerikanske studier på CBS.

»Chile er et meget markant klassesamfund. Uligheden er grotesk. Ressourcerne koncentrerer sig på få hænder, mens nogle skal kæmpe dagligt for at få tingene til at hænge sammen,« siger han.

Befolkningen har de seneste årtier oplevet stigende leveomkostninger blandt andet i form af stigende priser på både fødevarer, husleje og uddannelse. Samtidig er lønningerne stagneret. En del af forklaringen er magtmisbrug blandt politikere og eliten. En anden del er den neoliberale politik, som blev indført under diktatoren Augusto Pinochet, der reagerede landet fra 1973 til 1990.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
  • Anker Heegaard
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Poul Erik Riis, Anker Heegaard, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Carlos Salas Lind tager fejl, det handler om sult og fattigdom i kølvandet på de menneskeskabte klimaforandringer og det svindende håb i befolkningen om forandring, med en ligegyldig økonomisk magtelite og deres korrupte ligegyldige halevedhæng af politikere.

Gu' ved hvordan de har det i Cepos, når de ser deres og Milton Friedmans våde drøm blive angrebet så hårdt som det sker i Chile?