Note
Læsetid: 2 min.

CO2 udledning i Indien vil falde, samtidig med at Kina importerer mere kul end sidste år

Udledningen af CO2 i Indien vil sandsynligvis falde til det laveste niveau i 20 år. Til gengæld ser det ud til, at Kina skuffer fælt i 2019. Foreløbigt har landet importeret 9,5 procent mere kul sammenlignet med samme periode sidste år
Udland
26. oktober 2019

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Tidligere BP-chef advarer ’big oil’

I et interview med Financial Times advarer John Browne, tidligere chef for energiselskabet BP, om, at olie- og gasindustrien nødvendigvis må omstille til klimavenlig energi langt hurtigere, end den måske selv regner med. Det skyldes, at den globale modstand imod sort energi er vokset markant inden for det seneste års tid, siger han.

»Det, som man (i olieindustrien, red.) troede skulle være en lang omstillingsperiode, skal gå meget hurtigere – og det er resultatet af et pres fra den globale offentlighed.«

John Browne peger på, at olie og gas vil være en del af det samlede energimiks mange år fremover, men at industrien for at overleve nødvendigvis må begynde at omstille til andre energikilder og arbejde hårdere for at udvikle teknologier, der kan trække CO2 ud af olie, kul og gas.

USA’s højesteret åbner for klimaretssager

Det er imidlertid ikke kun den offentlige mening og modstand imod sort energi, der truer de store olieselskaber. Det gør også udsigten til flere retssager.

Således har USA’s højesteret netop givet grønt lys for, at New Yorks statsanklager, Leticia James, kan fortsætte en igangværende retsproces imod ExxonMobil. Oliegiganten anklages for at have vildledt investorer ved at give forkerte oplysninger om selskabets fremtidige indtjening set i lyset af klimaforandringerne og de krav, som myndigheder forventes at stille til fremtidens olie- og gasproduktion. Det skriver The Guardian.

»Som resultat af Exxons svindel er selskabet langt mere udsat for risici forbundet med klimalovgivning, end selskabet har ladet sine investorer vide,« som der står i retssagens akter.

Indien overrasker

Foreløbige tal fra de indiske myndigheder viser, at stigningen i udledningen af CO2 i Indien sandsynligvis falder til det laveste niveau i tyve år.

Med en stigning i udslippet af CO2 på blot to procent ligger 2019 langt under den gennemsnitlige stigning på fem procent, som Indien har oplevet de seneste par årtier.

Det viser nye beregninger foretaget af blandt andre Greenpeace i Indien, som følger udviklingen, der altså tyder på, at Indien er ved at nå et vendepunkt.

Faldet skyldes, at sol- og vindenergi i stadig større grad erstatter kulkraft, men også at efterspørgslen på energi i Indien er dalende. Og det er afgørende for den globale klimakamp. Siden 2013 har Indien været ansvarlig for halvdelen af den globale stigning i CO2.

Kul på Kina

Til gengæld ser det ud til, at Kina skuffer fælt i 2019.

Tal fra de kinesiske myndigheder viser i hvert fald, at Kina foreløbigt har importeret 9,5 procent mere kul i år sammenlignet end i samme periode sidste år. Og eksperter og markedsanalytikere spår, at Kina inden udgangen af 2019 vil have importeret mindst ti procent mere kul end sidste år.

»Regeringens prioritet er i øjeblikket at få gang i økonomien … at lempe på betingelserne for kulimport hjælper til at holde prisen på energi nede og dermed mindske omkostningerne for kinesiske virksomheder,« siger Liu Xiaomin, markedsanalytiker hos IHS Markit, til nyhedsbureauet Reuters.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her