Læsetid: 6 min.

Delstater og storbyer vil med søgsmål tvinge olieselskaber til at betale for klimaskader

ExxonMobil beskyldes ved domstole i New York og Massachusetts for at have begået svig mod investorer ved i årtier at have hemmeligholdt forskning om drivhusgassers skadelige virkninger. Flere storbyer og en delstat søger skadeserstatning for storme og oversvømmelser
Demonstranter foran staten New Yorks højesteret, hvor delstatens sag mod Exxon startede onsdag i sidste uge, markerer, at selskabet efter deres mening har kendt til klimakonsekvenserne i årtier uden at handle.

Demonstranter foran staten New Yorks højesteret, hvor delstatens sag mod Exxon startede onsdag i sidste uge, markerer, at selskabet efter deres mening har kendt til klimakonsekvenserne i årtier uden at handle.

Angela Weiss

28. oktober 2019

Flere og flere amerikanske delstater og storbyer anlægger erstatningssager mod olieselskaber i frustration over forbundsstatens manglende indsats mod de ødelæggende klimaforandringer.

Især ExxonMobil er blevet et oplagt mål.

I sidste uge startede en retssag i New York, hvor statsadvokat Letitia James vil fremføre over for en delstatsdomstol, at Exxon (det var navnet før fusionen med Mobil) har begået svig mod investorer ved at tilbageholde klimaforskning udført af selskabets forskere i 1980’erne.

ExxonMobils forskning påviste allerede dengang, at en voksende udledning af CO2 i atmosfæren ville medføre en global temperaturstigning i det 21. århundrede. Opvarmningen kunne ifølge forskerne indebære »katastrofale begivenheder«, ikke mindst for verdensøkonomien.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Marianne Stockmarr
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Lindegaard
  • Anker Heegaard
  • Niels-Simon Larsen
Steffen Gliese, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Anker Heegaard og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Burchart

Midt i forargelsen over specielt ExxonMobile, men i det større billede hele den fossile industri, er det umuligt ikke at få flash backs til de muntre dage, da tobaksindustrien ihærdigt førte kampagner imod enhver information om tobaksrygnings årsagssammenhæng med lungecancer og reduceret levetid.

Fuck'em both

Morten Nielsen, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen, Torben Bruhn Andersen og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar