Læsetid: 4 min.

Erdogan er kurderaftalens virkelige taber

Umiddelbart ser Vladimir Purins aftale med Ankara ud som et nederlag til de syriske kurdere, der nu evakueres fra deres enklave – men på længere sigt er Tyrkiet taber i den kommende proces frem mod et nyt Syrien
Nærlæser man de ti punkter, Erdogan og Putin blev enige om i Sotji, er det mest iøjnefaldende træk, at de russiske styrker agerer på vegne af Damaskus-regimet. 

Nærlæser man de ti punkter, Erdogan og Putin blev enige om i Sotji, er det mest iøjnefaldende træk, at de russiske styrker agerer på vegne af Damaskus-regimet. 

Mikhail Metzel

24. oktober 2019

Mellem linjerne i de regeringskontrollerede tyrkiske mediers lovprisninger af den Syrien-aftale, den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan onsdag indgik med Ruslands Vladimir Putin i kurbyen Sotji, gemmer sig en grum sandhed: Aftalens bundlinje gør det syriske al-Assad-regime til vinderen i Ankaras invasion af det nordlige Syrien den 9. oktober med det formål at etablere en kontrolleret ’sikkerhedszone’ 440 kilometer bred og 32 kilometer dyb.

Efter seks timers drøftelser i Sotji, der bevirkede, at et planlagt pressemøde blev udsat, fryses den tyrkiske styrkes positioner, således de vil kontrollere de 110 kilometer i bredden og de få steder med 32 kilometer i dybden, de havde nået mandag.

Russiske styrker vil overtage kontrollen i de resterende områder, ligesom Assad-regimet vil besætte de syrisk-tyrkiske grænseovergange. For et syns skyld vil tyrkisk-russisk patruljering finde sted i et bælte på ti km syd for grænsen. Det er aftalt, at de tyrkiske styrker ikke foretager sig yderligere. 

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Olaf Tehrani
  • Anders Graae
  • David Zennaro
  • Poul Erik Riis
  • Marianne Stockmarr
Alvin Jensen, Olaf Tehrani, Anders Graae, David Zennaro, Poul Erik Riis og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Trägårdh

Man kan også se helt omvendt på situation, som den tidligere indiske ambassadør til Tyrkiet her: «Without doubt, Erdogan is the winner here. He has vanquished the Kurdish fighters from the border and scotched their dream of homeland in Syria. Russia has committed to help him in this regard. And at the same time, Turkey exclusively controls almost two-thirds of Syria’s northern border, which gives Erdogan a commanding voice in dictating the terms of any eventual Syrian settlement.» https://indianpunchline.com/deconstructing-putin-erdogan-mou-on-syria-th...

Jakob Trägårdh

Et vigtigt argument er, at Erdogan fremover kontrolerer et stort område i Syrien, hvor han kan genbosætte de ca. fire millioner syrisk arabiske flygtninge, som idag befinder sig i Tyrkiet.

Jakob Trägårdh:l

Jeg kan altså ikke finde hoved eller hale i de studehandler her-masser af tabere og ingen vindere bortset fra de der står bag studehandlerne-det menneskelige og ønske tom færre lidelser er desværre langt væk,som jeg ser det Jakob!

Karsten Lundsby, Jakob Trägårdh og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Man kan i Jerusalem post læse om hvordan de tyrkisk støttede syriske oprørere opfører sig : henrettelser
af civile , trusler om at hugge hovedet af diverse etniske grupper. Maling på kristne og armeneres bolig , som de vil overtage, samt opkrævelse af skatter fra de vantro bare for at nævne nogen eksempler. Det minder jo om IS . EU’s svar : en delvis våbenboykot. Og der bliver heller ikke skrevet meget om det i medierne. Det var det samme med den etniske udrensning der har fundet sted i Afrin.

Jakob Trägårdh

Hej Viggo,

Ja, der er masser af tabere i krigenes kyniske spil. Helt enig. Men de to udlægninger er begge gangbare, men lægger vægt og konklusion forskelligt. Min holdning er i hvert fald ikke, at vi i Vesten har eller har haft en retfærdig, lovlig krig kørende i Syrien i otte år. Kurderne i det nordlige Syriens bedste bud på en fredelig eksistens afhænger af deres relation til det syriske styre og en aftale om nogen autonomi, tror jeg.

Torben Lindegaard

@Kim Abildskov

EU's svar på tyrkisk støttede milits begåede uhyrligheder er en delvis våbenboykot, skriver du.

Det er lidt uklart, om du finder det godt eller skidt.