Læsetid: 9 min.

End ikke i Europa kan uighurerne undslippe Kinas undertrykkelse

Kina sætter hårdt ind for at infiltrere og intimidere sine kritikere i Europa. Det mærker især uighurerne, der er flygtet fra kinesisk undertrykkelse, men som på europæisk jord nu afpresses til at spionere mod deres egne og trues til at stoppe deres kritik af mishandlingen af de uighurer, som i milliontal er forsvundet ind i Kinas interneringslejre
Til at begynde med benægtede de kinesiske myndigheder, at de såkaldte genopdragelseslejre overhovedet eksisterede. Nu beskriver de dem som »uddannelsescentre« eller »frivillige træningscentre«. Uighurene betegner dem som koncentrationslejre. Her ses en lejrbygning i baggrunden (den gule bygning).

Til at begynde med benægtede de kinesiske myndigheder, at de såkaldte genopdragelseslejre overhovedet eksisterede. Nu beskriver de dem som »uddannelsescentre« eller »frivillige træningscentre«. Uighurene betegner dem som koncentrationslejre. Her ses en lejrbygning i baggrunden (den gule bygning).

Gilles Sabrie

4. november 2019

MÜNCHEN – »Da jeg flygtede fra Kina, så troede jeg, at jeg ville blive fri,« siger Abdujelil Emet.

Den 52-årige sænker hovedet og lader sit ansigt med de grå- og sortskæggede kinder hvile i begge hænder, som om han forsøger at trøste sig selv. Han tøver. Så sukker han:

»Men man slipper tydeligvis aldrig fri af Kina, lige meget hvor langt væk man er, og hvor lang tid der er gået.«

På trods af at det nu er et kvart århundrede siden, han i hast efterlod sin kone og to små sønner og gemt under en lastbil flygtede ud af Kina for til sidst at ende i München, og selv om han nu er tysk statsborger, så er den kinesiske stat alligevel på jagt efter ham.

For han er uighurer, og som aktivist i München er han med til at råbe op om den kinesiske undertrykkelse af sit folk.

»Nu bruger de mine sønner til at nå mig,« siger Emet. »De holder mine sønner som gidsler i en af deres lejre for at få mig til at tie stille.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Tommy Clausen
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Michael Svennevig
  • Viggo Okholm
  • Jens Hedegaard Laursen Pind
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Kurt Nielsen
  • Lillian Larsen
Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Michael Svennevig, Viggo Okholm, Jens Hedegaard Laursen Pind, Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen og Lillian Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Godt at Inf. bringer dette frem. Jeg læste engang, Ilden under sneen, der handlede om undertrykkelsen i Tibet. Det bliver værre og værre, ser det ud til.

Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, birgitte andersen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Bjarne Andersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Desværre er magtfuldkommenhed en uafvendelig følge af magt. Vi ser det også i det små i Danmark, hvor vores mangfoldige samfund forsøges samlet under en socialdemokratisk velfærdsstatsparaply.
Vi kan se rundt omkring, hvad der sker, når man ikke passer på den udstrakte frihed og det demokratiske udgangspunkt i den enkelte som bærer af en demokratisk borgerret til stærkt at hævde sig overfor myndighederne.

Tommy Clausen, Jan Weber Fritsbøger, Claus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, birgitte andersen, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Det ville være godt som (dansk) forbruger at vide om USA's sortlistning af 28 kinesiske firmaer er endnu et trumpsk indfald?
I modsat fald, hvis der vitterligt er grund til sortlistningen, da at kende navnene på de 28 firmaer!
Ville det være at overskride panda-politikkens grænse at offentliggøre den liste, ville det være i klasse med at anbringe Taiwan på et verdenskort?

Carsten Wienholtz, Tommy Clausen, Martin Rønnow Klarlund, Jan Weber Fritsbøger, Kim Houmøller, Claus Nielsen, John Liebach, Eva Schwanenflügel, birgitte andersen, Peter Beck-Lauritzen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Det er selvfølgelig en skandale ,- også bortførelserne af uighurer fra Tyrkiet, og Egypten eks. men de kinesiske myndigheder ovrevåger også alle kinesere i udlandet. Tyske aviser har tidligere om talt m hvordan studerende ved tyske universiteter - og det er manage bliver overvåget, og samtidig tvinges til at foretage en form for vidensspionage.

Tommy Clausen, Claus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Er der nogen der husker, at man indespærede 17 uighurer i en årerække på Guatanamo, efter at de var taget til fange i Afghanistan?

Jan Weber Fritsbøger

jeg er lidt skeptisk når nogen søges dæmoniseret, når nye fjendebilleder introduceres og propagandaen intensiveres,
det burde være muligt at bekæmpe magten som koncept, når den ene magthaver dæmoniserer den anden så skaber det ikke bedre forhold for nogen undertrykte snarere tværtimod,
for magthavere vil uvilkårligt forsvare sig ved at slå ned på de kritikere de kan opnå magt over,

jeg har en ide om at vi måske bør holde vores kritik og kamp, indenfor vor egen sfære,
med andre ord kritisere de magthavere som undertrykker der hvor vi har indflydelse og mærker evt. undertrykkelse selv,
køber vi magthavernes fjendebilleder er vi medskyldige når der bliver krig,

og krig skal afskaffes og derfor bør vi afvise fjendebilleder, og vi ved jo der er tale om overdrivelser, forstået på den måde at vi tydeligt ser splinten i "de andres" øje men glemmer bjælken i vort eget, eller sagt med et andet bibelcitat lad den uskyldige kaste den første sten.

Jan Weber Fritsbøger

ved nærmere eftertanke bør vi selvfølgelig kritisere ethvert forhold som ikke er acceptabelt, som vi har sikker viden om !! men stadig ikke glemme kritikken af det samfund vi selv lever i, og lade være med at lytte til propaganda uden at tænke over formålet med den og dermed æde den råt.

Kina er og vil være verdens støreste magt. Den gule fare er her og alle veje, Det eneste der kan stoppe den er det skrevne ord. Det sande skrevne ord.