Læsetid: 5 min.

EU’s stopklods i Afrika virker, migranterne vender hjem – men prisen er høj

Set fra EU’s synsvinkel har man fået succes med en række migrationscentre i Afrika, der skal hjælpe migranter til at vende hjem. Men EU-landene skal vide, at prisen for Europas nye yderste forsvarsværk er øget kriminalitet, vold og dødsfald, siger nigersk menneskerettighedsforkæmper
Afrikanske migranter i bil i Sahara på vej til Libyen, hvorfra de vil forsøge at krydse Middelhavet for at komme ind i Europa. Men det er langt fra alle migranter, som når til Europa. Mange giver op på vejen igennem Afrika og henvender sig til et af Internationale Organisation for Migrations centre, som så hjælper dem med at komme hjem.

Afrikanske migranter i bil i Sahara på vej til Libyen, hvorfra de vil forsøge at krydse Middelhavet for at komme ind i Europa. Men det er langt fra alle migranter, som når til Europa. Mange giver op på vejen igennem Afrika og henvender sig til et af Internationale Organisation for Migrations centre, som så hjælper dem med at komme hjem.

Pascal Maitre/Panos Pictures

23. oktober 2019

NIAMEY – »Jeg tror ikke længere, at det vil lykkes mig at få et bedre liv i Europa, men jeg ved heller ikke, hvad min familie vil sige, når jeg vender hjem.«

Peter Tarkpo er landet i et af de seks migrant-transitcentre i Niger, hvor han venter på at flyve hjem til Liberia. Her ser han tilbage på fem år og otte forsøg på at krydse Middelhavet for at udleve en drøm, som var blevet tændt af de ringe fremtidsmuligheder i Liberia og fremskyndet af Ebola-krisen i 2014.

Han sparede penge op og lånte til rejsen, og undervejs i Mali, Algeriet, Marokko og til sidst i Libyen lykkedes det ham at få jobs, så han kunne skaffe penge til menneskesmuglere, der skulle hjælpe ham over Middelhavet.

Han fortæller om fem år, hvor han er blevet smidt frem og tilbage af myndigheder, sat i deportationslejre, fængsel og tilbageholdt, indtil han i Libyen blev mishandlet så meget, at han for nogle uger siden gav op og gik til den Internationale Organisation for Migration (IOM) og bad dem hjælpe ham med at komme hjem. Han viser sår fra hårde slag i baghovedet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Thomas Tanghus
  • Johnny Christiansen
  • David Zennaro
Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Johnny Christiansen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis man vil beskytte sit folk skal man have sit eget land står der om kurderne der har aldrig eksisteret et selvstændigt Kurdistan hvis man vil beskytte Danmark skal man have grænsekontrol og selv bestemme hvem vi vil have ind i landet det er hverken fn eller EU eller en flok ngoer som kappes om at hente folk fra afrika og Mellemøsten

Per Torbensen, Kim Houmøller og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar

Jeg kan godt forstå, at de unge mænd er bekymrede for at vende hjem, for mange gange var deres familier sure over, at de tog afsted. Men det er svært at bebrejde dem, at de gør det, for det ligger i unge mennesker natur at ville tage ud og skabe sig en bedre fremtid.

I Europa bliver vi også nødt til at se på realiteterne: Boulama har ret i, at det ville være bedre, billigere og mere konstruktivt at integrere de unge i Europa frem for at bruge pengene på militær og andet skidt. Selv i Italien, hvor man ellers altid har haft forståelse for migration, fordi så mange italienere selv er emigreret, er det lykkedes højrefløjen at overbevise mange om, at afrikanerne er uønskede. Men ikke alle steder, mange steder i Syditalien er der stor solidaritet og hjælp til emigranterne.

Dette er også et klassespørgsmål, for de europæiske lande har ingen problemer med at tage imod afrikanere, hvis de bare er rige.

Maj Horn, Steffen Gliese og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg tror mest, at det er en udbredt forståelse i Nordeuropa, at afrikanerne gør for lidt for at opbygge attraktive samfund at leve i hjemme. Det er selvfølgelig dobbeltmoralsk, når an tænker på, hvordan fattige europæere har bredt sig ud i verden i jagten på en bedre fremtid.