Læsetid: 2 min.

Fastfryser huslejen i fem år: Berlin går nye veje i kampen mod boligspekulanter

Et risikabelt, men nødvendigt eksperiment skal sikre de berlinske borgere et tag over hovedet
Der har længe været store protester mod kapitalfonde og boligspekulaters indtog på boligmarkedet i Berlin. Tirsdag blev det meldt ud, at delstatsregeringen i Berlin har besluttet at fastfryse huslejeniveauet for ca. 1,5 millioner lejligheder i de næste fem år.

Der har længe været store protester mod kapitalfonde og boligspekulaters indtog på boligmarkedet i Berlin. Tirsdag blev det meldt ud, at delstatsregeringen i Berlin har besluttet at fastfryse huslejeniveauet for ca. 1,5 millioner lejligheder i de næste fem år.

Odd Andersen

23. oktober 2019

Næste mulige huslejestigning i 2024?

Tirsdag kom det så vidt i Berlin: Trods voldsomme protester fra udlejere, bygherrer, banker og den borgerlige opposition har den røde delstatsregering i Tysklands hovedstad besluttet at fastfryse huslejeniveauet for ca. 1,5 millioner lejligheder i de næste fem år – med visse undtagelser som nybyg efter 2014 og klimaskånende renoveringer.

Det er et usædvanligt indgreb i den private ejendomsret og i de markedsmekanismer, som trods mange reguleringer er med til at styre boligmarkedet. Og det vil i mange tilfælde også ramme små private udlejere.

Som kritikernes bedste argument lyder, kan det i værste fald endda føre til, at investorer slår en bue uden om Berlin, så der bygges endnu mindre i byen, som i disse år oplever en årlig nettotilvandring på omkring 40.000 mennesker.

Dermed kan der opstå en endnu mere anspændt situation på boligmarkedet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Kim Øverup
  • Jan Damskier
  • Steen K Petersen
  • Thomas Tanghus
  • Jens Hedegaard Laursen Pind
  • Britta Hansen
David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Kim Øverup, Jan Damskier, Steen K Petersen, Thomas Tanghus, Jens Hedegaard Laursen Pind og Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når den private ejendomsret bliver til den egoistiske udnyttelse af andre ret, og de kære frie markedskræfter viser sig at være et system til overførsel af økonomiske midler fra de mindre velstillede til de mest velstillede, kommer der et oprør på et tidspunkt. Historisk set ikke nogen nyhed.

David Zennaro, René Bach, Torben Arendal, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Peter Bentzen, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Henrik Nilsson, Carsten Wienholtz, Steen K Petersen, Jacob Johansen, Kim Houmøller og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Et simpel exsistentielt spørgsmål i disse penge før mennesket tider:

Men berlinerne har mistet tiltroen til det rene marked og har forståeligt nok spurgt sig selv, hvem der skal laves politik for: markedets eller borgernes behov?

Det må så gælde universelt fremadrettet, nemlig at vores politiker skal arbejde for folket, eliten skal nok klare sig.

Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Peter Bentzen, Susanne Kaspersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

I Berlin har den - desværre - unikke blanding af SPD, De Grønne, og Die Linke ledelse. En reel venstrefløjsalliance, der nu viser sig at føre reel - omend lidt socialdemokratiseret - boligpolitik til gavn for borgerne.

Naturligvis havde socialdemokrater anno 1930 næppe blot fastfrosset husleje i en begrænset periode; her havde man formentlig revet boligerne ud af hænderne på storudlejerene og de parasitiske kapitalfonde, hvis virke og eksistens kun sikres af millioner af menneskers armod. Det havde man nok anset for helt lødig socialdemokratisk politik i sin tid. I dag er det åbenbart et farlig og epokegørende brud, hvis man så meget som regulerer lidt i huslejen for en enddog begrænset periode. Det er dog et nybrud radikalt ifht de forfærdelige alliancer henover midten, der ellers dominerer tysk politik og som ofte gifter de ledløse Grønne og det neoliberale SPD med borgerlige kræfter, mens Die Linke oftest holdes helt uden for indflydelse. Her ses hvad man trods alt kan opnå, hvis venstrefløjen - selv i sin forpinte, moderne form - rent faktisk støtter hinanden i venstreorienteret politik.

skal der komme noget godt ud af fastfrysningen, foruden den midlertidige gavn, som det gør lejere, så ville det da være at få de offentlige modstandere af indgrebet på en liste, så vi ved hvem der skal "genuddannes", når den tid kommer.

Jørgen Mathiasen

For femten år siden kunne man i Danmark se de første biler med påmalede internetadresser. På den tid var Berlin en by med et større antal tomme lejligheder og skoler med for få elever. I mellemtiden er de fleste kurver vendt. Berlins befolkning har nu en størrelse omtrent som i tiden før 2. verdenskrig, vi er omkring 4 mio., og der tegner sig en fremtid med en vækst som i Paris eller London.
Det boligpolitiske initiativ skal især forhindre, at folk bliver smidt ud af lejlighederne i det centrale Berlin, men et distrikt som det sydøstlige Treptow-Köpenick er også nu proppet med mennesker, boliger og biler. På langt sigt kan Berlin kun vokse, hvis man byggemodner i periferien eller lader Berlin brede sig ind i Brandenburg, og begge dele koster penge.

David Zennaro, Michael Friis og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Vores nye regering går den modsatte vej da man vil hæve skatterne på boliger. Det bliver interessant om lejligheder skal til at beskattes med samme stigninger som husene er blevet.

Steffen Gliese

Falder det dig aldrig ind, Nils Bøjden, at det er det politiske og folkelige ønske at nedbringe den profit, folk opnår på rent ejerskab? for det er det, der er tale om.

"Falder det dig aldrig ind, Nils Bøjden, at det er det politiske og folkelige ønske at nedbringe den profit, folk opnår på rent ejerskab? for det er det, der er tale om."

Hvad har profit med beskatning af boligværdier at gøre? Så det er din alvorlige mening at de der bor i egen bolig skal beskattes endnu hårdere og de der bor til leje ) og dermed ejerne af udlejningsejendommene) skal beskattes mindre? Jeg kan oplyse dig om at boligskatterne for husejere er steget ca 3 gange lønindexet siden år 2000. Og det er din alvorlige mening at det ikke er nok?

"Falder det dig aldrig ind, Nils Bøjden, at det er det politiske og folkelige ønske at nedbringe den profit, folk opnår på rent ejerskab? for det er det, der er tale om."

Falder det dig ikke ind at hvis man betaler mindre end markedslejen i huslejen har man en profit uden at investere.

jens peter hansen

I 0'erne købte masser af danskere løs i Berlins boligmasse. En enkelt, Tækker, ejede på et vist tidspunkt 4500 lejligheder, men masser af flinke venstreorienterede har en dejlig lejlighed i Berlin. Er det ikke betænkeligt at vi er med til at hæve prisen på boliger og muligheden for at bo i byen ?