Læsetid: 4 min.

Fejringen af den kinesiske folkerepublik vil blive husket for gadekampe i Hongkong

Markeringen af 70-året for dannelsen af den kinesiske folkerepublik vil blive husket for gadekampene i Hongkongs gader, hvor en demonstrant for første gang blev skudt. Episoden kan få volden til at eskalere og bystyret til at tage nye metoder i brug
I Hongkong kom det til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. Flere gange var der tale om deciderede nærkampe, og for første gang siden protesterne startede i juni, blev en demonstrant skudt.

I Hongkong kom det til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. Flere gange var der tale om deciderede nærkampe, og for første gang siden protesterne startede i juni, blev en demonstrant skudt.

Ritzau Scanpix

2. oktober 2019

To optog fandt tirsdag sted i Kina. Det ene, i Beijing, med 15.000 soldater i formation, tanks og nye missiltyper efterfulgt af en nøje koreograferet, rullende udstilling med jublende deltagere. Det andet, i Hongkong, i form af titusindvis demonstranter klædt i sort og væbnet med paraplyer og vrede slagord – uden nogen egentlig ledelse.

Både i Beijing og Hongkong, og i resten af Kina, er den 1. oktober en helligdag. Det er dagen for oprettelsen af den kommunistiske folkerepublik i 1949 – i går blev 70-året markeret med pomp og pragt i hovedstaden.

»Ingen magt kan ryste moderlandets status, ingen kraft kan stoppe det kinesiske folk og den kinesiske nations fremskridt,« lød det fra partichef Xi Jinping, der også har titel af præsident og øverstkommanderende for Folkets Befrielseshær.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Fejringen af den kinesiske folkerepublik vil blive husket for gadekampe i Hongkong".
Hvordan skulle det næsten være anderledes når det er det, som de vestlige medier koncentrere sig om. Er det ikke underligt at et stort medie som BBC viser Molotov cocktails og sten kastet efter politiet og samtidigt kalder det fredelige demonstranter?

Karsten Nielsen

Ak ja! 70-årsdagen i Kina sammensat med uroligheder i Hongkong. Kan I journalister dog ikke holde skæg og snot for sig - og holde Jeres vestlige forhåndsforståelse og selvoptagne udgangspunkt i ave. Ofte kan man have mistanke om, at forhåndsforståelsen overhovedet ikke er bevidst. Det fører desværre let til dét, som man så nemt over for andre kalder "propaganda".

Ib Gram-Jensen

Det ville være interessant, hvis nogen kunne komme med en troværdig forklaring på, hvordan fremmede magter/agenter angiveligt får hundredtusindvis af mennesker på gaden i protest mod (sommetider angiveligt populære) regeringer, hvis disse mennesker ikke har noget at være utilfredse med? Er der tale om hypnose? Eller deler nogen narkotika ud til folk, som Gaddafi påstod, at al-Qaeda gjorde i Libyen?

Ib Gram-Jensen

ingemaje lange,
du skulle kunne læse den, hvis du går ind på arbejderen.dk - du kan så klikke ind på den til venstre på "forsiden" af udgaven fra i dag.