Baggrund
Læsetid: 5 min.

Ikke flere flugtveje: Sådan gik det til, at USA omsider fik has på IS-leder Baghdadi

Menneskejagten på Islamisk Stats kalif stod på i flere år, men selv ikke den bedste overvågnings- og efterretningsteknologi gav noget gennembrud – det kom først, da det lykkedes at hyre en gammeldags meddeler
Det ødelagte område, nær landsbyen Barisha i Syriens Idlib provins, to dage efter operationen mod Abu Bakr al-Baghdadi.

Det ødelagte område, nær landsbyen Barisha i Syriens Idlib provins, to dage efter operationen mod Abu Bakr al-Baghdadi.

Omar Haj Kadour

Udland
30. oktober 2019

Sammenkrøbet i en tunnelblindgyde og med en robot i hælene måtte Abu Bakr al-Baghdadi sande, at der ikke var flere flugtveje tilbage. Hunde gøede i mørket, en amerikansk soldat råbte en kommando ... og så kom den øresønderrivende eksplosion, der tog livet af verdens mest eftersøgte mand. Og af de skræmte børn, han brugte som menneskeskjolde.

I en afsidesliggende landsby i det nordvestlige Syrien fik USA’s militær omsider bugt med Islamisk Stats kalif. Han valgte dog selv at gå i døden, da han detonerede den selvmordsbombevest, han var iført, mens amerikanske specialstyrkesoldater myldrede ud fra kamphelikoptere og sneg sig ind på det beskedne stenhus, der udgjorde hans skjulested.

Retsmedicinske eksperter ankom hurtigt til stedet medbringende prøver af Baghdadis dna, og de kunne snart fastslå, at det matchede, hvad der blev fundet på hans fysiske rester. To timer efter kommandoaktionens begyndelse kunne de bekræfte, at de havde fat i den rigtige mand.

En gruppe soldater samlede Baghdadis ligrester og forseglede dem i poser, mens andre gennede ti børn på stedet over til en forvildet nabo og andre igen medtog ting af en mulig efterretningsmæssig værdi fra det ødelagte hus til de ventende helikoptere.

På en pressekonference søndag meddelte Donald Trump, at Baghdadi var død.

På en pressekonference søndag meddelte Donald Trump, at Baghdadi var død.

Chris KLEPONIS

Et trofæ for Trump

Kort før klokken 3.30 om morgenen syrisk tid lettede helikoptereskadrillen for at sætte kursen tilbage mod Arbil, en 70 minutter lang flyvetur over nogle af Syriens mest ufrugtbare egne og over det selv samme område, hvor Baghdadis organisation igennem seks år havde kastet sine skygger.

De skar kortvarigt ind i tyrkisk luftrum, fløj så over det nordøstlige Syrien, hvor USA’s trængte kurdiske allierede tidligere på måneden blev slået tilbage af Erdogans invasionsmagt og videre ind over Iraks kurdiske nordregion, hvorfra den langvarige menneskejagt på Baghdadi var blevet organiseret, og kunne derefter endelig aflevere deres bytte i områdets kurdiske hovedby.

Og dermed overrække Donald Trump et stort trofæ, som han da også var i desperat bekneb for efter en elendig måned for USA i Mellemøsten.

Trofæet var Baghdadi, som elles længe behændigt forstod at undvige alle forfølgere, herunder den bedste teknologi, verdens efterretningstjenester kan mobilisere. Terror-zaren havde en veludviklet forståelse for farerne ved at være en jaget mand i en digital tid. At han endte med at blive fundet, skyldtes da også gammeldags spionage: En person, der røbede en hemmelighed.

Irakiske embedsmænd fortæller, at de midt i september identificerede en mand, som havde stået for at smugle hustruerne til to af Baghdadis brødre, Ahmad og Jumah, til Idlib-provinsen via Tyrkiet. Samme smugler havde tidligere også hjulpet med at få flere af Baghdadis børn ud af Irak.

Irakiske efterretningsofficerer fortæller, at det lykkedes dem at overtale manden og en kvinde, som menes at være hans hustru, samt en af Baghdadis nevøer til at blive meddelere om, hvilke ruter Baghdadi benyttede sig af, og hvem han rejste med. Det var et gennembrud uden fortilfælde i menneskejagten, og irakerne videregav snart deres informationer til CIA.

Tilflugtssteder

Mindre end en måned senere var en plan om at likvidere eller pågribe Baghdadi sat i fuld gang. Operationen blev opkaldt efter Kayla Mueller, oplyste USA’s nationale sikkerhedsrådgiver Robert O’Brien søndag, til ære for en nødhjælpsarbejder fra Arizona, som Baghdadi holdt som slave, og som senere døde i Raqqa.

De irakiske efterretningskilder siger, at de leverede opdaterede informationer i realtid til Washington, hver gang Baghdadi bevægede sig omkring i Idlib. Paranoid, sukkersygeplaget og dårligt til bens som følge af krigsskader havde den 48-årige ikke desto mindre vænnet sig til hurtigt at måtte søge tilflugtssted.

I sin årelange flugt gjorde han dette med jævne mellemrum. Som oftest rykkede han frem og tilbage mellem det østlige Syrien og det vestlige Irak, men til sidst besluttede han sig for at holde sig inden for en mindre lomme i Idlib-provinsen, oplyser Iraks Nationale Efterretningstjeneste.

For en mand, der stolede på få uden for Irak og ingen uden for sin egen inderkreds, var dette langt væk hjemmefra. Og ifølge europæiske efterretningskilder, der så sent som i januar havde sporet ham til den østsyriske by Baghuz, var dette valg af tilflugtssted overraskende.

Men i begyndelsen af sidste uge følte amerikanske og irakiske efterretningsofficerer sig stadig mere sikre på, at Baghdadi vitterligt var i Idlib-provinsen, hvor han skiftede mellem at bo i forskellige huse i en landsby ved navn Barisha, ikke langt fra den tyrkiske grænse. Fra dette stade tog Washingtons teknologiske kapaciteter med deres formidable rækkevidde over, og snart vidste man præcis, hvor han boede og hos hvem.

En af disse mænd var Abu Mohammed al-Halabi, en leder af en rivaliserende salafistisk gruppe og følgelig en umage sengekammerat for Islamisk Stats kalif. Kun nogle uger tidligere havde medlemmer af denne bevægelse, Hurras al-Dein, gennemført razziaer i området, hvorunder de havde henrettet personer, som de mistænkte for at være IS-sympatisører.

Tunnelkompleks

Ifølge regionale embedsmænd var det hus, al-Halabi boede i, bygget så sent som tidligt sidste år over et større tunnelkompleks. Det var et ideelt tilflugtssted for en mand på flugt, og det ville kræve stor ildkraft at angribe tunnelsystemet.

»Torsdag eftermiddag blev præsidenten orienteret om, at der var stor sandsynlighed for, at han ville være på dette sted i Idlib-provinsen,« sagde USA’s vicepræsident, Mike Pence, til CBS News-programmet Face the Nation søndag.

På en pressekonference, hvor Donald Trump søndag meddelte, at Baghdadi var død, sagde Trump, at han lørdag fra Washington gav ordre til at iværksætte kommandoraidet. Kort efter fik specialstyrker med base i Arbil besked på at tage til Idlib. Det var deres største og farligste operation i krigen mod IS. Rusland, der kontrollerer luftrummet over Idlib blev underrettet, og det samme gjorde Tyrkiet, som USA har haft anstrengte relationer til i de seneste uger. Endvidere blev også syriske kurdere i den nordøstlige del af landet orienteret.

Angrebsstyrken ankom kort efter klokken 1 om natten og blev med det samme mødt af en spærreild af skud fra jorden. I de hårde skuddueller, der fulgte, blev mindst ni medlemmer af IS dræbt ud over Baghdadi, mange af dem var hans familiemedlemmer.

Husværten al-Halabi var blandt dem, der blev dræbt, og det samme var to af Baghdadis hustruer, som begge menes at have detoneret selvmordsveste. Den trængte IS-leder antages at være kravlet ned gennem en luge og ind i tunnelnetværket. Trump sagde, at angrebsplanlæggerne vidste nøjagtigt, hvor det var, og hvordan man nedbrød murene.

»De eneste, der var tilbage, var Baghdadi i tunnelen og de tre af sine små børn, han havde trukket med sig,« sagde han. »De blev ført ud i den visse død. Han var nået frem til slutningen på ​​tunnelen, da vi slap hundene løs på ham.«

»[Baghdadi] antændte sin vest og dræbte sig selv og de tre børn. Testresultater gav øjeblikkelig og fuldstændig positiv identifikation – det var ham.«

Således blev slutningen på Baghdadis liv så brutalt og grusomt som det rædselsherredømme, han som kalif kom til at stå i spidsen for i flere år.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her