Læsetid: 1 min.

FOLK

FOLK fra dagens avis
8. oktober 2019

Sir Peter J. Ratcliffe

Ud over sit flotte navn kan denne Oxford-professor nu også smykke sig med Nobelprisen i medicin sammen med William G. Kaelin jr. fra Harvad og Gregg L. Semenza fra Johns Hopkins University for deres forskning i, hvordan celler opfatter og tilpasser sig mængden af tilgængelig ilt.

Dagens helte

Deres forskning forklarer dels, hvordan nogle dyr og mennesker kan leve i meget tynd luft, men er også allerede blevet brugt til at udvikle medicin mod blodmangel og kan potentielt bruges mod lungekræft – og, gætter FOLK på, til at udvikle morgendagens EPO-doping.

Morgendagens forbrydere

Når mængden af tilgængelig ilt for celler daler, stiger mængden af et proteinkompleks ved navn HIF, skriver The Guardian. Det sætter igen skub i et gen, der bruges til at producere hormonet erythropoietin (ja, EPO), der øger produktionen af røde blodlegemer. Tada.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu