Læsetid: 4 min.

’Guerillakamp’ i Underhuset efter afslag til Johnson

De umage partnere Labour og nordirske DUP står nu sammen om at gøre livet surt for Boris Johnson – og måske at få fremtvunget en tillægsaftale om medlemskab af EU’s toldunion eller ligefrem en ny folkeafstemning
Hundredtusinder af briter har været på gaden den seneste tid – enten i protest mod eller til fordel for Brexit, der på dette skilt bliver betegnet som ’en forbandet rodebutik’.

Hundredtusinder af briter har været på gaden den seneste tid – enten i protest mod eller til fordel for Brexit, der på dette skilt bliver betegnet som ’en forbandet rodebutik’.

Ahmed Gomaa Xinhua

22. oktober 2019

Så kom Labour endelig på banen i Brexit-kampen. Det er meget sigende for Labour-ledelsens handlingslammelse, at det ikke var den, men derimod den konservative veteran, Oliver Letwin, der formåede at få sænket bommen for Johnsons politiske Brexit-damptog. Uden den var kampen formodentlig overstået, og Boris Johnson ville have vundet.

I går eftermiddag afskar Underhusets formand, John Bercow, Boris Johnson mulighed for at få genbehandlet sin skilsmisseaftale mandag.

»Min kendelse er, at forslaget ikke skal genbehandles. Det ville være en gentagelse af den samme behandling, vi havde for få dage siden, og det er ikke tilladt,« sagde Bercow.

Dermed forsvandt også Boris Johnsons chance for at vinde Brexit-kampen nu og her. Regeringen var ellers overbevist om, at den havde skrabet et flertal sammen og dermed kunne have fået sat et foreløbigt punktum for Storbritanniens farvel til EU den 31. oktober.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Mihail Larsen
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Jesper Eskelund, Mihail Larsen, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er en evig spekulation i hvornår der kommer et folketings valg (med Brexit some hovedtema) herover. Men kan vi lige spørge HVORFOR Boris Johnson ønsker sig et folketings valg fremfor en folkeafstemning for at 'Get Brexit Done!'?
Med hjælp af et udemokratisk valgsystem - First Past the Post - kan Konservative med 35% af stemmerne få tildelt mere end 50% af folketings medlemmer og derved 100% af magten of Boris Johnson wil dermed kunne fremtvinge hans ønskede No Deal.
Ved en folkeafstemning - Boris's Deal vs. Remain - så har han brug for 50+% for at vinde. Og med meningsmålinger igen og igen viser et voksende flertal for at blive i EU, så vil drømmen om Brexit dø og størstedelen af den britiske befolkning kan ånde lettet op.
Desværre har UK Boris - en lystløgner - de primære højredrejede aviser samt et meget tamt BBC, der nærmer sig nordkoreaske 'nyhedsmedier' som propaganda maskine for regeringen, på hans side og en befolkningen som gradvist har mistet stedsansen for hvad er rigtig of forkert; så hvem ved had der kommer til at ske. Men en folkeafstemninger ville være den mest demokratiske løsning.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Jan Rosberg, Britta Hansen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Hvorfor skriver I ikke mere om Labours store interne splittelser, hvor man af de såkaldte venstreorienterede 'blue labour' jo støtter Brexit med alle midler. Labour er lige så splittet som de Konservative

Michael Friis, Nille Torsen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar

@Rene Bach
"Og med meningsmålinger igen og igen viser et voksende flertal for at blive i EU"

Det er der vist ikke belæg for at sige. Det bemærkelsesværdige er vel netop at opinionstallene har været ret fastlåste i 3 år. Næsten fifty-fity: https://whatukthinks.org/eu/questions/should-the-united-kingdom-remain-a...

En opnionsundersøgelse fra oktober 2019 viser det samme med en lille overvægt til "Leave": https://www.comresglobal.com/polls/itn-brexit-referendum-poll-october-2019/

Noget andet er så i hvilket omfang folk vil stemme som undersøgelserne siger. Før folkeafstemningen i 2016 var der generelt et flertal for "remain".

Kampen i Parliament virker som imellem
Ingen deal "Hard Brexit"
BoJo's deal halvhjertet ude (men mere ude end May's deal)
Remain halvhjertet inde
Jeg tror - stadig og stædigt - at det ender med en halvhjertet ude deal og inden udgangen af 2019.

"filibuster" strategien med retsager er elendigt for demokratiet og folks opfattelse af folkestyret.
Labour ved ingen, hvor man har.
Og People's vote vil sikker give omkring 50/50, hvad bagefter endnu en?
Og kan man blive enige om hvilke muligheder, der skal give med en folkeafstemning 2.0?
Parliamentet kunne jo efterkomme juni 2016 afstemningen.

EU vil blive ved med at give forlængelse.

INGEN ved, hvordan verden ser ud i 2025 eller 2030 eller 2050.