Baggrund
Læsetid: 5 min.

Høringerne af de nye EU-kommissærer har været historisk hårde. Men er det virkelig et problem?

Det har været mere rabalderstræde end normalt i Bruxelles. Ursula von der Leyens kommissærkandidater er blevet udspurgt og i flere tilfælde forkastet af Europa-Parlamentet. De store partier kan ikke længere bestemme det hele – men de prøver. Tirsdag var det Margrethe Vestagers tur
Tirsdag var det Margrethe Vestagers tur til at svare på spørgsmål fra Europa-Parlamentets medlemmer, og en time efter var hun godkendt.

Tirsdag var det Margrethe Vestagers tur til at svare på spørgsmål fra Europa-Parlamentets medlemmer, og en time efter var hun godkendt.

Aris Oikonomou

Udland
9. oktober 2019

Ja, lidt nervøs er hun da, »men det skal man være for at være helt klar«, siger Margrethe Vestager, hun retter på den lette, grønne kjole og sætter sig bag en lille træpult og spejder ud mellem fotografernes linser på medlemmerne af EU-Parlamentet, som sidder klar i en halvcirkel i et stort åbent lokale. Alle i rummet ser på hende.

I to uger har der været høringer i Bruxelles. Ursula von der Leyens kommissærkandidater er blevet udspurgt af Europa-Parlamentet, og det er ikke ligefrem gået stille af sig.

Allerede til den indledende screening i parlamentets retsudvalg blev to kandidater stemt ned: En rumænsk socialdemokrat og en ungarer fra Orbáns parti, der sidder i den konservative EPP-gruppe i Europa-Parlamentet.

Rumæneren havde optaget et underligt privat lån hos en fyr, ingen helt vidste, hvem var, og hun havde også været anklaget for korruption hjemme i Bukarest. Ungareren havde grundlagt et advokatfirma, der nu har tætte forbindelser til Rusland. Så væk med dem.

Det blev politikere og embedsmænd i Rumænien og Ungarn selvfølgelig sure over, det er klart, men også EPP og socialdemokraterne i S&D-gruppen blev vrede.

Retsudvalget har jo ikke beføjelser til at lave egentlige efterforskninger, så deres afvisninger var politisk motiverede, sagde de. Formanden for S&D, spanske Iratxe García, var endda kun blevet orienteret om nedstemningen med en sms-besked, så nu var der »hævnstemning«, som et parlamentsmedlem formulerede det. Nu skulle EPP og S&D fandeme have en kandidat fra den tredje store gruppe, Renew Europe, ned med nakken.

Sagen er den, at Bruxelles arbejder på en ny præmis: I årtier har parlamentet været vant til, at de to store grupper, EPP og S&D, har flertal alene. De kunne klappe tingene af. Men det ændrede sig ved valget i maj. Nu skal der tre til en tango, EPP, S&D og en af de andre grupper: De Grønne, venstrefløjen, højrefløjsgrupperne eller Renew. Og det giver mere rabalder.

Høring af Macrons kommissærkandidat, Sylvie Goulard, fra Renew Europe, handlede meget lidt om hendes område (det indre marked) og rigtig meget om hendes ’sager’: Om at EU’s svindelenhed OLAF efterforsker hendes brug af penge til assistenter, som måske/måske ikke har lavet rigtigt arbejde. Og om at hun har fået en 70.000-80.000 kr. om måneden i løn fra en stor amerikanske tænketank, mens hun sad i EU-Parlamentet.

Renew så det som en unfair hævnaktion. EPP og ungarerne som en naturlig konsekvens: Hvis deres kandidat ikke kunne blive godkendt på grund af nogle indicier, kunne Goulard da heller ikke.

»I’m clean,« lovede Goulard. We’ll see. Hun er foreløbigt indkaldt til en ny høring.

Rabalderstræde i Bruxelles

Og der har været mere ballade:

Den polske kandidat til posten som landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski, fra det polske regeringsparti PiS, var så pinligt ringe til sin høring, at han er blevet indkaldt igen.

Den svenske kandidat til posten som kommissær for indre anliggender, socialdemokratiske Ylva Johansson, famlede og hakkede og lovede at vende tilbage, når hun liiige havde tjekket op på nogle ting, så hun blev sendt hjem med besked om at svare på en række skriftlige spørgsmål.

Den estiske energikommissær, Kadri Simson (Renew), var svag. Og så var der miniskandalen om den græske EPP-kandidat, Margaritis Schinas, der skal være kommissær for ’Beskyttelse af vores europæiske levevis’, en post der blandt andet handler om migration. Men er det ikke vildt racistisk, at europæisk levevis skal blandes sammen med migrationspolitik, ville en række parlamentsmedlemmer vide? Det blev en hård høring.

Hvor mange skulle tvinges igennem en ydmygende anden høringsrunde? Det var ved at blive helt pinligt for kommissionen, og til sidst blev det åbenbart for meget.

Måske havde Macron eller Ursula von der Leyen ringet, hvem ved, men gruppelederne fra EPP, S & D og Renew holdt i hvert fald et møde torsdag aften, hvor de blev enige om en fredsaftale: Parlamentarikerne skulle skrue ned, de skulle ikke smadre de nye kommissærer på forhånd, og EU skulle jo også kunne komme videre. Så se gav besked til deres medlemmer: Slap af.

Langtfra alle MEP’er var enige.

»Det er ikke derfor, jeg er blevet politiker,« som én siger til mig.

For er det ikke netop EU-Parlamentets rolle at teste Kommissionen? Bør man ikke glæde sig over, at der er kommet lidt mere debat og ballade i EU-politikken? Og kan en hård høringsproces ikke netop give kommissærerne mere demokratisk legitimitet?

Hvor om alting er … nu er der kommet mere ro på.

Græske Magaritis er godkendt, og det første »politisk gidsler«, som en kilde kalder Johansson og Goulard, er sluppet fri: Johnson blev godkendt tirsdag.

Nu venter de fleste, at det samme sker for Goulard. Men hvem ved …

Kunstig intelligens i køleskabe

Vestager starter sin høring med at hylde EU og det indre marked, og så svarer hun på spørgsmål i knap tre timer:

Hvad gør EU med Uber-prekære platformarbejdere? Jo, de skal kunne organisere sig og lave arbejdskamp, siger Vestager.

Hvad med kunstig intelligens i køleskabe? Vi laver et etisk regelsæt.

Hvad med digital skat? Der skal være en global skatteaftale via OECD inden 2020,« eller skal vi handle selv«.

Og så det svære spørgsmål, som hun på forhånd har forberedt sig på: Kan hun både være konkurrencekommissær og kommissær for det digitale? Kan man sikre fair konkurrence, når man også skal promovere nye digitale vindervirksomheder i EU? Ja, siger hun, det kræver bare et uafhængigt juridisk system.

En brite holder en lille enetale om, hvor herligt Brexit er, og hvor forfærdelig EU er, »thank God we’re leaving«.

Og Vestager svarer:

»Jeg er ikke enig med dem. Men tak for deres gode ønsker.«

Så slukker hun mikrofonen, og salen klapper.

Hun klarer sig rigtig fint.

Til allersidst taler hun til parlamentsmedlemmerne.

»I er valgt, jeg er bare udpeget,« siger Vestager.

»Det er kun med jeres accept, at jeg får den legitimitet, jeg skal bruge for at handle.«

Godt en time senere var hun godkendt.

Efter planen skal de sidste kommissærer høres mandag og tirsdag i næste uge. Hele pakken skal godkendes i EU-Parlamentet i Strasbourg den 23. oktober. Og så kan den nye kommission begynde den 1. november. Hvis der altså ikke kommer mere rabalder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her