Læsetid: 4 min.

Irak bliver aldrig det samme efter Oktober-revolutionen

Iraks regering har anvendt dødelig vold mod demonstranter over den seneste måned. Nu er selv skolebørnene på gaden. Men ligesom i Libanon står protestbevægelsen over for massive udfordringer – ikke mindst fordi iranerne lurer i baggrunden
Iraks regering har anvendt dødelig vold mod demonstranter over den seneste måned. Nu er selv skolebørnene på gaden. Men ligesom i Libanon står protestbevægelsen over for massive udfordringer – ikke mindst fordi iranerne lurer i baggrunden

Ahmad al-Rubaye

1. november 2019

BEIRUT – Søndag nat var en underlig nat i Irak. Landets shiitiske premierminister Adel Abdel Mahdi beordrede de irakiske specialstyrker – fortroppen i krigen mod Islamisk Stat – til at afslutte opstanden og genetablere ro og orden i Bagdads gader efter en måneds demonstrationer.

Men der skete ingenting, specialstyrkerne blev hjemme.

I stedet voksede protesterne sig større i løbet af søndagen. Tusinder af skolebørn iført skoleuniformer gik ud for at protestere i hovedstaden Bagdad. Landets undervisningsminister truede eleverne med dumpekarakterer, men det gav massivt bagslag. Onsdag nat var millioner af irakere på gaden i irakiske byer.

»Det er en revolution. Vi går ikke hjem, før systemet er faldet. Om det tager en måned eller et år, vi fortsætter til hele regimet er i stykker,« siger Hassan al-Sudani, en 23-årig studerende, som har protesteret i Bagdad over de seneste dage.

De små sporadiske protester, der opstod efter fyringen af den populære krigshelt og generalløjtnant Abdel Wahab al-Saadi i sidste måned har nu udviklet sig til en regulær opstand, som irakerne selv har døbt som Oktoberrevolutionen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Anker Heegaard
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Dorte Sørensen, Anker Heegaard, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

kære Walid Safi
Tak for artiklen om Tashreen revolution. Jeg håber at dansk politikker læser den og reagere på en eller anden måde. De har været tavse, selv om Danmark er med i kollationsstyrke der væltede Sadam. Danske soldater er derned stadig i Habania område.
Jeg vil foreslår at du finder bedre billede til dine artikler om Iraks revolution. f.eks. fra tahrif pladsen og den nye irakiske Zakoura "tyrkiske restaurant" bygning. Jeg kan desværre sende med min kommentar. de findes i google i hvert fald.
Med Venlig hilsen
Manal Francis