Læsetid: 3 min.

Iraks generation nul er villige til at dø for forandring

De er født omkring den amerikanskledede invasion. De voksede op under den sekteriske borgerkrig. De har levet med korrupte institutioner, terror, militser og Islamisk Stat. Nu har Iraks ungdom fået nok, og de er villige til at dø for et nyt Irak
Demonstranterne i Irak kræver ikke længere bare enkle reformer af den stat, der blev etableret efter den amerikanskledede invasion i 2003, de ønsker at omstyrte den fuldstændigt.

Demonstranterne i Irak kræver ikke længere bare enkle reformer af den stat, der blev etableret efter den amerikanskledede invasion i 2003, de ønsker at omstyrte den fuldstændigt.

Ahmad al-Rubaye

7. oktober 2019

De sporadiske protester, der opstod efter fyringen af den populære generalløjtnant Abdel Wahab al-Saadi voksede sig hen over weekenden til en blodig opstand i de shiamuslimske provinser og især i hovedstaden Bagdad.

De irakiske demonstranter er decideret gået efter at angribe partikontorer og regeringsbygninger i deres respektive provinser, mens den irakiske regerings reaktion har været mere aggressiv end nogensinde.

Regeringen har lukket ned for internettet, indført udgangsforbud, anvendt maskerede mænd til at angribe irakiske og udenlandske medier og har sendt brutale sikkerhedsstyrker på gaden for at holde opstanden nede med tåregas, krudt, og kugler.

Det mest chokerende under de igangværende protester har været den veldokumenterede brug af snigskytter mod demonstranterne. Indtil nu er 100 døde og 4.000 sårede, siger Iraqi Human Rights Commission, men læger og andre menneskerettighedsgrupper mener, at tallene er meget højere.

»Som en af de læger, der har tilbragt de sidste fire dage på et hospital, kan jeg erklære, at de tal som regeringen har offentliggjort er falske!« skriver lægen Aaya H. Al Kawaz på Twitter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi har trænet det Irakiske militær og politi. Hvor går det godt med at eksportere demokrati og orden til andre lande.

Claus Nielsen, Kristian Nielsen og Ali Eftekhari anbefalede denne kommentar