Læsetid: 3 min.

Kaliffen døde som en hund, men de, der bekæmpede hans kalifat, er overladt til rotterne

Donald Trump har vundet en politisk sejr ved at få ram på Abu Bakr al-Baghdadi. Men USA’s store svigt af kurderne og irakerne i efterkrigstiden bør være det helt store samtaleemne, ikke kaliffen
Jihadistbevægelsen har med tabet af al-Baghdadi mistet en skikkelse, der ikke nemt kan erstattes. Al-Baghdadi var ikke bare bevægelsens hovedtænker, han menes også at nedstamme fra profeten Mohammeds Qureish-stamme, hvilket gav ham stor legitimitet.

Jihadistbevægelsen har med tabet af al-Baghdadi mistet en skikkelse, der ikke nemt kan erstattes. Al-Baghdadi var ikke bare bevægelsens hovedtænker, han menes også at nedstamme fra profeten Mohammeds Qureish-stamme, hvilket gav ham stor legitimitet.

AFP/Ritzau Scanpix

28. oktober 2019

Abu Bakr al-Baghdadi døde ifølge præsident Trump som en hund, da han under flugt fra de amerikanske kommandosoldaters specialtrænede hunde detonerede selvmordsbæltet for enden af en tunnel i en landsby i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien.

Hvor meget historien er overdramatiseret for at demoralisere Islamisk Stats krigere og tilhængere, som i forvejen lider efter tabet af kalifatet, kan ingen vide med sikkerhed, men ingen kan komme uden om, at drabet på den selvudråbte kalif er et massivt nederlag for IS.

Jihadistbevægelsen har med tabet af al-Baghdadi mistet en skikkelse, der ikke nemt kan erstattes. Al-Baghdadi var ikke bare bevægelsens hovedtænker, han menes også at nedstamme fra profeten Muhammeds Qureish-stamme, hvilket gav ham stor legitimitet.

Men IS er ikke et overstået kapitel. Selv om bevægelsen allerede inden al-Baghdadis død var inde i en fase med fragmentering, organisatorisk kollaps og stor intern splittelse blandt de øverstkommanderende, når det handlede om strategi, ideologi og mål, spår mange jihad-eksperter, at bevægelsen både vil rebrande og genskabe sig selv i de kommende måneder og år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Olaf Tehrani
  • Tommy Clausen
  • Viggo Okholm
  • Søren Kramer
  • bjarne faurbye
Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani, Tommy Clausen, Viggo Okholm, Søren Kramer og bjarne faurbye anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sjældent har jeg været mere enig.
Tak for denne artikel.
Og for den meget rammende overskrift også.

Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen, Dorte Sørensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Endnu en, i mine øjne grim, teoristleder er blevet dræbt. Så nu bliver verden helt sikkert et meget bedre med frihed for alle. Blodsudgydelse renser, det er det perfekte offer til guderne.
Men jeg kunne nu godt tænke mig, at næste gang man jublede, var fordi et af verdens store sociale eller miljømæssige problemer blev løst.
Uanset hvor slet et menneske kaliffen var, kan jeg ikke se, vi er kommet et skridt nærmere på løsning af konflikter og fredelig sameksistens i mellemøsten.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Iver Schelde Hjort, Arne Albatros Olsen, Tommy Clausen, Viggo Okholm, Michael Friis, Dorte Sørensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Waleed Safi

Jeg forstår altså godt, at amerikanerne vil ud af Mellemøsten.

Misforstå mig ikke - timingen i den amerikanske politik over kurderne er under al kritik;
amerikanerne har fejt svigtet en trofast kampfælle.

Men på et eller andet tidspunkt skal et selvstændig Kurdistan kunne stå på egne ben.

Lad irakerne og alle de andre selv finde ud af deres politiske fremtid - og hvis det ender med, at Iran får fuldendt den ønskede halvmåne frem imod Libanon, så er det bare et faktum på jorden, som vi må leve med.

Hverken amerikanerne eller europæerne kan holde fred imellem sunni- & shiamuslimerne.
Det må de selv finde ud af.

"Den eneste umiddelbare vinder efter drabet på Abu Bakr al-Baghdadi ud over præsident Trump er præsident al-Assad i Syrien. Bashar al-Assad kan – efter at have overtaget kontrollen over de fleste kurdiske områder – nu rette blikket mod Idlib-provinsen, hvor al-Baghdadi blev dræbt."

https://www.theguardian.com/world/2019/oct/26/russia-us-troops-syria-oil...
Amerikanerne er, mod voldsomme russiske og syriske protester, i øjeblikket ved at befæste forsvaret af de oliefelter, som kurderne erobrede fra IS, og som amerikanerne nu anser for at være kurdiske, eller amerikanske? Idéen om at den syriske regering nu er på den såkaldt grønne gren virker ude af trit med de faktiske forhold i Syrien, hvor Assad har måttet strække frontlinjerne voldsomt for at reagere på den tyrkiske invasion. Den tyrkiske invasion, som hovedsageligt består af kriminelle militser, som tyrkerne har allieret sig med flere gange under landets riads ind i Syrien, har allerede betydet at flere IS-militser er undsluppet fangenskab, hvormed situationen kan løbe ud af kontrol og resultere i fortsatte krigshandlinger, som den syriske regering og dens allierede skal forholde sig til.

At de amerikanske manøvrer kan vise sig 'katastrofale for indsatsen mod IS' er korrekt, men hvordan i alverden kan Waleed Safi så runde artiklen af med at udråbe den syriske regering som vinder af situationen? Det har jo bl.a. været IS, som smadrede store dele af Syrien og i voldsom grad truede den syriske regerings overlevelse. Besynderlig logik.

Flemming Berger, Peter Knap, Kjeld Jensen, Anders Graae og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Ja, puha. Nå shia og sunnier, Iranere og Saudi Arabere, kurdere og Syriere...og tyrkere, og alle de andre parter, herunder alle de udenlandske styrker, i Mellemøsten endelig lægger deres våben og begynder at samarbejde, er verdenssamfundet nødt til at fortælle dem at regionens eneste indtægt, nemlig olien, skal blive nede i sandet, hvis vi skal overleve her på jorden..........

Jonna Jensen, uffe hellum, Torben Bruhn Andersen, Tommy Clausen, Søren Mortensen og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er spørgsmålet ikke også hvor stor magt Abu Bakr al-Baghdadi havde i dag ?
Var han ikke sat på "aftægt" og derfor befandt sig et sted der kunne opspores og rammes.
Med andre ord det vil nok ikke betyde så meget for IS, da de er gået "under jorden" men USA's præsident kan bruge det og det har han stærkt brug for så alle hans sager kan dysses ned.

Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Helle Walther og Søren Mortensen anbefalede denne kommentar

Trump fik en symbol sejr, hans retorik var ikke en præsident værdig. Han skulle tvære og håne. At manden var ondet selv, er en ting, men man behøver ikke formulere sig som Trump gjorde. Om verden bliver mere sikker ?? Trump havde heller ikke, som regler og norm foreskriver briefet demokraterne.
Han er en lille mand, trods sin højde, ussel, men skryder som om haner verdens helt. Håber ikke han genvælges, men kommer for en rigsret.

Jonna Jensen, Kristian Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Curt Sørensen, Torben Bruhn Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jesper Jørgensen

En mand ingen rigtig har set, begår selvmord i en tunnel med sprængstof netop som en amerikansk præsident er mest trængt på hjemmefronten. George Orwell du bliver konstant overhalet indenom af virkeligheden i 2019.

Flemming Berger, Kristian Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Torben Bruhn Andersen, Hans Larsen, Carsten Wienholtz og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Lidt blandet ordsalat fra vestens mægtigste leder Donald Trump om Baghdadi-aktionen:

"He died like a dog. He died like a coward."

"I don't want to say how, but we had absolutely perfect -- as though you were watching a movie. It was -- that -- that in -- the technology there alone is -- is really great."

"We flew very, very low and very, very fast."

"And we would kill terrorist leaders but they were names I never heard of, they were names that weren't recognizable and they weren't the big names. Some good ones, some important ones, but they weren't the big names."

"You know, they use the internet better than almost anybody in the world, perhaps other than Donald Trump."

"If you read about the history of Donald Trump, I was a civilian. I had absolutely nothing to do with going into Iraq and I was totally against it."

"Our K9, as they call -- I call it a dog, a beautiful dog, a talented dog -- was injured and brought back, but we had no soldier injured."

"We had nobody even hurt. That's why the dog was so great."

"Osama bin Laden was very big, but Osama bin Laden became big with the World Trade Center. This is a man who built a whole, as he would like to call it, a country, a caliphate, and was trying to do it again."

Inden vi kritiserer USA for meget med hensyn til at tilbagetrække tropper i Syrien, må vi overveje, hvorfor andre NATO lande (eksl Tyrkiet) ikke tilbød at sende tropper i stedet?
Vil du selv rejse eller sende din datter, søn eller barnebarn ud for at kæmpe denne sag? Jeg vill ikke.
Sidst jeg deltog i en demonstration var imod Danmarks deltagelse i Irak krigen.
Det er nogen gange for let at fortælle andre, hvad der er rigtigt og forkert.
Jeg siger well done USA og tilføjer, at det er flot, at aktionen blev koordineret med Rusland og Tyrkiet.
Dejligt med samarbejde.
PS bekymrende udvikling i Libanon.

Eva Schwanenflügel

Nu kan AI (Artificial Intelligence) kopiere andre så succesfuldt, at det vitterligt er umuligt at kende forskel på om det er en robot eller det virkelige menneske som taler/skriver.

Test dig selv; kan du kende forskel på RoboTrump og RealTrump?

https://lawsuit.org/robotrump-an-ai-trump/

PS. Det er lettere for AI-robotten at imitere et lavt lixtal end et højt.
Nok derfor er Trump så nem at efterligne ;-)