Baggrund
Læsetid: 3 min.

Kongressen gør klar til ny hovedperson i vidneskranken i Ukraine-skandalen

Tirsdag skal en af hovedpersonerne i Ukraine-sagen vidne for Kongressen: EU-ambassadør Gordon Sondland. Imens lurer i kulissen en ny whistleblower med direkte kendskab til Trump-administrationens forhold til Ukraine
Gordon Sondland er en af Trumps donorer, der som tak har fået en post som EU-ambassadør for USA. Tirsdag skal han vidne for Kongressen.

Gordon Sondland er en af Trumps donorer, der som tak har fået en post som EU-ambassadør for USA. Tirsdag skal han vidne for Kongressen.

Daniel Mihailescu

Udland
8. oktober 2019

Mindst én ny whistleblower har erklæret sig villig til at vidne om Trumps angivelige forsøg på at presse Ukraines præsident til at grave snavs frem om Trumps rival Joe Biden, en af favoritterne til at blive demokraternes præsidentkandidat i 2020. Det oplyser whistleblowerens advokat.

Imens forbereder Kongressen sig på, at en af hovedpersonerne i Ukraine-skandalen, Gordon Sondland, skal vidne tirsdag. Gordon Sondland er en velhavende hotelejer, Trump-donor og p.t. USA’s EU-ambassadør.

I sidste uge vidnede USA’s tidligere særlige repræsentant for Ukraine, Kurt Volker, og i den forbindelse blev der offentliggjort en række inkriminerende sms-beskeder, som trak Trump dybere ind i sagen.

I de republikanske rækker har der været påfaldende tavshed weekenden over – på nær fra to personer, der selv er dybt involveret i Ukraine-sagen – udenrigsminister Mike Pompeo og Trump-advokaten Rudy Giuliani.

Trumps eget forsvar synes i mellemtiden mere og mere utilregneligt. Ifølge mediet Axios har præsidenten sagt til republikanerne i Repræsentanternes Hus, at hans afgående energiminister Rick Perry i virkeligheden var den, der skubbede på for den telefonsamtale, Trump havde med den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, der er centrum for hele skandalen.

»Der er ikke mange, der ved det, men jeg havde ikke engang lyst til at ringe op,« er Trump citeret for at have sagt. »Den eneste grund til, at jeg foretog opkaldet, var, fordi Rick bad mig om det.«

En talsperson oplyser, at Perry skulle have opfordret Trump til at tale med Ukraine om naturgas, men ikke om Joe Biden og hans søn Hunter Biden eller om en konspirationsteori om ukrainsk indblanding i det amerikanske valg, som var de emner, Trump tog op i løbet af samtalen i juli.

»En lektie for alle Trumps medarbejdere,« tweetede Neera Tanden, direktør for det liberale Center for American Progress. »Han tager jer alle sammen med ned, så I kan lige så godt komme af båden, mens I kan.«

»Nok er nok«

På sin side offentliggjorde Joe Biden i Washington Post en kamplysten kommentar, efter at hans præsidentvalgkampagne i mere end en uge har lidt under Trumps konstante angreb.

»Nok er nok,« erklærede Biden: »Du vil ikke slå mig, og du vil ikke få held til at ødelægge min familie.« »Men i november 2020 har jeg tænkt mig at tæske dig, som var du en tromme,« slutter Biden.

Præsidentkandidat og tidligere vicepræsident Joe Biden.

Præsidentkandidat og tidligere vicepræsident Joe Biden.

Eric Thayer

Søndag kritiserede Biden også Trump på Twitter:

»Så vidt jeg ved, sker det ikke ’hele tiden’, at man beder en udenlandsk regering fabrikere løgne om sine hjemlige politiske modstandere,« skrev Joe Biden med link til et tweet af Trump om samme emne.

Samme dag kom nyheden om, at der var mindst én ny whistleblower med direkte kendskab til Trump-administrationens interaktioner med Ukraine.

»Jeg kan bekræfte, at mit firma og mit hold repræsenterer flere whistleblowere i forbindelse med den tilgrundliggende klage af 12. august til generalinspektøren for USA’s efterretningsagenturer,« tweetede Andrew Bakaj. »Ingen yderligere kommentarer på dette tidspunkt.«

I weekenden sagde den republikanske Maine-senator Susan Collins følgende om Trumps kommentarer i sidste uge om, at Kina skulle undersøge Biden-familien:

»Jeg mener, at præsidenten begik en stor fejl ved at bede Kina involvere sig i efterforskningen af ​​en politisk modstander. Det er fuldstændig upassende.«

Colin Powell, den tidligere underrigsminister under George W. Bush, kalder på CNN whistlebloweren en »patriot«.

»Det Republikanske Parti er nødt til at få greb om sig selv,« sagde Powell. »De republikanske ledere og kongresmedlemmer ... holder sig tilbage, fordi de er bange for, hvad der vil ske [med] nogen af ​​dem, hvis de taler ud.«

I mellemtiden beskylder det tidligere republikanske kongresmedlem Joe Walsh, der vil stille op i primærvalg mod Trump, præsidenten for forræderi.

»Denne præsident fortjener at blive stillet for en rigsret,« siger Walsh til CNN. »Denne præsident har forrådt sit land igen i denne uge … Han står på plænen i Det Hvide Hus og beder to udenlandske regeringer om at blande sig i vores valg. Donald Trump er en forræder.«

Minnesota-senatoren Amy Klobuchar, der stiller op til demokraternes primærvalg, sammenligner Ukraine-skandalen med Watergate:

»Dette er en rigsretssag værdigt,« siger Klobuchar til CNN. »Trump opfører sig som en global gangster og går til den ene leder efter den anden og prøver at få noget snavs på sin politiske modstander. Jeg mener, det er et brud på vores love.«

© The Guardian og Information

Oversat af Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her