Feature
Læsetid: 6 min.

Korruptionsskandale påvirker valget i Mozambique

Tirsdag skal indbyggerne i Mozambique stemme for sjette gang, siden landet indførte et flerpartisystem. Det nuværende regeringsparti, Frelimo, er mere presset end nogensinde før. Det skyldes i høj grad en korruptionsskandale om hemmelige lån, som flere danske investorer har været indblandet i
Den 56-årige købmand Bernardo Plaeido (tv.) er en af dem, som mærker de direkte konsekvenser af korruptionsskandalen, som ledte til Mozambiques betalingsstandsning i 2017. Folk har ikke penge til at købe ind i hans butik.

Den 56-årige købmand Bernardo Plaeido (tv.) er en af dem, som mærker de direkte konsekvenser af korruptionsskandalen, som ledte til Mozambiques betalingsstandsning i 2017. Folk har ikke penge til at købe ind i hans butik.

Anna Thyrri og Stine Uldbjerg Hansen

Udland
15. oktober 2019

MAPUTO – Alle overflader i Mozambiques hovedstad, Maputo, er plastret ind i røde plakater med præsidentens ansigt. Regeringspartiet, Frelimos, flag blafrer fra biler og overalt i bybilledet er mennesker iført tøj med partiets logo. Kun ganske få steder dukker oppositionens hvide farver frem.

Ejendomsmægleren Xavito Duma er en af de knap 13 millioner mozambiquere, som i dag skal stemme på, hvem der skal lede landet de næste fem år. Vi møder ham i en bil i hovedstaden. Her kan Xavito Duma snakke frit. Han er bange for at miste kunder, hvis det kommer frem, at han ikke stemmer det, han plejer.

»Regeringen har ikke levet op til det, de har lovet. De har svigtet befolkningen og fjernet håbet fra Mozambique. Frelimo har kørt landet i sænk og har skubbet folk ud i fattigdom og vores søstre ud i prostitution. Derfor får de ikke min stemme i år,« siger Xavito Duma.

Det marxistiske parti Frelimo har ledet Mozambique siden landets uafhængighed fra Portugal for mere end 40 år siden. Nu har mange i befolkningen fået nok.

Aldrig har Frelimo stået svagere, end de gør nu, forklarer Joseph Hanlon, der er journalist og seniorlektor i udviklingspolitik ved London School of Economics. Han har fulgt udviklingen i Mozambique siden 1978.

»Frelimo er tydeligvis meget bekymrede for det her valg. Mange tidligere Frelimo-vælgere er ekstremt vrede på partiet, særligt de unge mennesker. Derfor stemmer mange anderledes, end de plejer at gøre,« siger Joseph Hanlon.

Valget ser derfor ud til at blive det tætteste nogensinde. Hvis ikke det var for valgsnyd, ville oppositionen som minimum presse valget ud i en anden runde, fordi et parti skal have mindst 50 procent af stemmerne for at vinde magten.

»I den Frelimo-venlige provins, Gaza, er det kommet frem, at 300.000 vælgere er dobbeltregistreret, altså såkaldte spøgelsesvælgere. Hvis ikke der var fusk med stemmerne, kunne magten reelt tippe ved det her valg,« siger Joseph Hanlon.

Korruptionsskandalens pris

Vejene er hullede, sygehusene mangler medicin og skoler står halvt færdigbyggede. Det er en del af hverdagen for indbyggerne i Mozambique efter en korruptionsskandale om hemmelige lån.

Skandalen fik for alvor international opmærksomhed i 2016, men begyndte allerede i 2013. Her oprettede en gruppe af blandt andre ledende politikere i Mozambique flere firmaer, som udadtil var garanteret af staten. Den daværende finansminister, Manuel Chang, var en del af gruppen og underskrev ulovligt garantierne uden godkendelse fra landets parlament.

Som Information tidligere har afsløret, investerede flere danske banker og pensionskasser i et af selskaberne: tunselskabet Ematum. Men i 2015 stod det klart, at mange af pengene ikke var blevet brugt på tunfiskeri, men derimod var forsvundet.

Gruppen bag Ematum og de andre firmaer optog i alt hemmelige lån for 12 milliarder kroner, som staten nu har overtaget. Mozambique gik i betalingsstandsning i 2017, fordi de ikke kunne betale afdragene på lånene.

Ifølge Joseph Hanlon kan korruptionsskandalen derfor få konsekvenser for valget.

»Skandalen med de hemmelig lån og korruptionen samt Frelimo partiets grådighed har skabt en modgang mod partiet. Det kan derfor få betydning for, hvor mange borgere der vælger at stemme på Frelimo,« siger han.

En af dem, som mærker de direkte konsekvenser af skandalen, er den 56-årige købmand Bernardo Plaeido.

»Folk har ikke lige så mange penge som før, og de køber derfor heller ikke lige så meget i min butik. For at have nok penge til at leve er jeg blevet nødt til at leje halvdelen af min købmandsforretning ud til en frisør,« siger Bernardo Plaido.

Han er derfor ikke i tvivl om, at han for første gang i sit liv vil stemme på et andet parti end Frelimo. Han oplever, at partiet har ændret sig og svigtet sine vælgere.

»Frelimo har ledet Mozambique til fattigdom. Jeg vil derfor stemme på et andet parti og håber, at det kan være med til at ændre landets udvikling,« siger han.

Men det er ikke alle, som lader sig påvirke af Frelimos korruptionsskandale. Emmerson Zulu er 27 år og arbejder som universitetsprofessor. Han har altid stemt på Frelimo. På tirsdag gør han med stolthed det samme.

»Jeg kender til korruptionsskandalen. Jeg ved godt, at partiet ikke er perfekt. Men Frelimo er som en familie. I en familie kan der også være dårlige medlemmer, det betyder ikke, at hele familien er dårlig. Samfundet og befolkningen fokuserer kun på de dårlige ting, Frelimo har gjort, men jeg ser også alt det gode, som de gør for landet,« siger Emmerson Zulu og uddyber, at han mener, regeringen er i gang med at arbejde sig ud af landets høje gæld.

Mere vold og organiseret snyd

I en lille landsby nord for hovedstaden løber børn og unge efter to biler med dansende oppositionsmedlemmer i hvide trøjer. MDM, står der på store flag, som blafrer fra ladet af bilerne.

Arbejdere i markerne langs vejen rækker armene op i en sympatiserende gestus, idet bilerne passerer. For mange mennesker på landet er MDM, Mozambiques Demokratiske Bevægelse, et nyt håb for det afrikanske land.

»De mennesker, jeg møder dagligt, siger, at de er trætte og vil have forandring. Men de siger kun, at de støtter os, når ingen kigger. De er bange for, hvad der vil ske med dem, hvis nogen opdager, at de ikke støtter Frelimo,« siger Geraldo Angelo Mutuque, der er lokalformand for oppositionspartiet MDM.

Bilerne holder ind, og flyers bliver delt ud. Men næsten i det samme som bilerne er parkeret, dukker en gruppe rødklædte Frelimo-støtter op. Oppositionen må forlade landsbyen igen. Det er for farligt at være der, mener de.

»Gennem valgkampen har vi oplevet flere episoder med vold mod partiets medlemmer. Så sent som i går blev et af vores medlemmer skudt på i sin bil. Det var Frelimo-tilhængere, der ville dræbe ham,« siger Geraldo Angelo Mutuque og viser billeder på sin telefon af en bil med flere tydelige skudhuller i forruden.

Vold og bestikkelse har aldrig spillet en så stor rolle som i denne valgkamp, hvor flere er blevet slået ihjel. I sidste uge blev en prominent valgobservatør skudt og dræbt af politiet i den historisk vigtige provins for Frelimo, Gaza.

»Frelimo er mere presset end nogensinde, og de tyr derfor til nye metoder, der gør valget mere aggressivt og voldspræget. Samtidig er valgsnyden blevet mere planlagt og organiseret,« siger Joseph Hanlon.

Er guvernørvalgene et falsk håb?

Tirsdag skal borgerne i Mozambique ikke kun stemme til præsidentvalget, men også til parlaments- og guvernørvalget. Det er første gang, siden landet fik et flerpartisystem, at indbyggerne har indflydelse på hvem, der skal sidde på guvernørposterne i landets ti provinser. Tidligere har de været udnævnt af præsidenten.

»Nu giver politikerne befolkningen retten til at vælge, hvem vi vil have. Hvis ikke Frelimo fusker med resultatet, ville det give oppositionen mulighed for at vinde nogle provinser. Det betyder dermed også en mulighed for at skabe forandring i landet,« siger den tidligere Frelimo-vælger Javir Doma.

Guvernørvalget var et af kravene fra oppositionspartiet Renamo, da de i august i år indgik en freds- og våbenhvileaftale med regeringen forud for valget. I befolkningen er det særligt guvernørvalget, som man ser frem til. Ifølge Joseph Hanlon er der dog ikke meget at glæde sig over.

»Guvernørvalgene var tiltænkt som en form for decentralisering, men i realiteten er det ikke sådan. Tidligere på året ændrede regeringen guvernørens rolle, så de nu i højere grad skal ses som en ceremoniel figur uden magt, mens magten er overført til en ny statssekretær udvalgt af præsidenten,« siger Joseph Hanlon.

På trods af det er guvernørvalget en af årsagerne til, at Frelimo har sværere ved at forudsige valgresultatet sammenlignet med de tidligere valg, mener Joseph Hanlon. De er derfor mere bekymrede end nogensinde før for valgresultatet. Det kan tage op til en måned, før det officielle valgresultatet foreligger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan i alverden kunne det lade sig gøre, at bankerne gav ulovlige lån, og at Mocamique er endt med regningen? Hvis vi skal bekæmpe korruption, er det præcis denne type sager som må ende med, at långiverne betaler. Så skal de nok sikre sig i fremtiden, at lånene gives på lovlig vis.