Læsetid: 6 min.

Korruptionsskandale påvirker valget i Mozambique

Tirsdag skal indbyggerne i Mozambique stemme for sjette gang, siden landet indførte et flerpartisystem. Det nuværende regeringsparti, Frelimo, er mere presset end nogensinde før. Det skyldes i høj grad en korruptionsskandale om hemmelige lån, som flere danske investorer har været indblandet i
Den 56-årige købmand Bernardo Plaeido (tv.) er en af dem, som mærker de direkte konsekvenser af korruptionsskandalen, som ledte til Mozambiques betalingsstandsning i 2017. Folk har ikke penge til at købe ind i hans butik.

Den 56-årige købmand Bernardo Plaeido (tv.) er en af dem, som mærker de direkte konsekvenser af korruptionsskandalen, som ledte til Mozambiques betalingsstandsning i 2017. Folk har ikke penge til at købe ind i hans butik.

Anna Thyrri og Stine Uldbjerg Hansen

15. oktober 2019

MAPUTO – Alle overflader i Mozambiques hovedstad, Maputo, er plastret ind i røde plakater med præsidentens ansigt. Regeringspartiet, Frelimos, flag blafrer fra biler og overalt i bybilledet er mennesker iført tøj med partiets logo. Kun ganske få steder dukker oppositionens hvide farver frem.

Ejendomsmægleren Xavito Duma er en af de knap 13 millioner mozambiquere, som i dag skal stemme på, hvem der skal lede landet de næste fem år. Vi møder ham i en bil i hovedstaden. Her kan Xavito Duma snakke frit. Han er bange for at miste kunder, hvis det kommer frem, at han ikke stemmer det, han plejer.

»Regeringen har ikke levet op til det, de har lovet. De har svigtet befolkningen og fjernet håbet fra Mozambique. Frelimo har kørt landet i sænk og har skubbet folk ud i fattigdom og vores søstre ud i prostitution. Derfor får de ikke min stemme i år,« siger Xavito Duma.

Det marxistiske parti Frelimo har ledet Mozambique siden landets uafhængighed fra Portugal for mere end 40 år siden. Nu har mange i befolkningen fået nok.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan i alverden kunne det lade sig gøre, at bankerne gav ulovlige lån, og at Mocamique er endt med regningen? Hvis vi skal bekæmpe korruption, er det præcis denne type sager som må ende med, at långiverne betaler. Så skal de nok sikre sig i fremtiden, at lånene gives på lovlig vis.