Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kurderne håber, verden vil få øjnene op for, hvad der foregår lige nu

I byen Qamishli tror kurderne, at Vesten nok skal redde dem i sidste øjeblik. I byerne Tell Abyad og Ras al-Ayn flygter tusinder fra kamphandlingerne. Ved fronten forsøger kurdiske krigere at ændre krigens præmisser, og al-Hol-lejren er lige nu mere bevogtet end nogensinde
Tusinder af mennesker er flygtet fra byerne Ras al-Aynin og Tell Abyad mod Hasaka-provinsen, siden den tyrkiske operation i det nordlige Syrien begyndte onsdag. Mange har lastet deres biler med ejendele af frygt for de tyrkiske styrkers plyndringer, som det tidligere er set i Afrin-enklaven.

Tusinder af mennesker er flygtet fra byerne Ras al-Aynin og Tell Abyad mod Hasaka-provinsen, siden den tyrkiske operation i det nordlige Syrien begyndte onsdag. Mange har lastet deres biler med ejendele af frygt for de tyrkiske styrkers plyndringer, som det tidligere er set i Afrin-enklaven.

Delil Souleiman

Udland
11. oktober 2019

Kurderne i Rojava har svært ved at begribe, at det internationale samfund blot kigger på, mens den tyrkiske hær bulldozer sig frem over grænsen i det nordlige Syrien. I Qamishli, Rojavas de facto hovedstad, håber kurderne, at omverdenen i løbet af de kommende dage vil få øjnene op for, hvad der foregår.

»Jeg nægter at tro, at det internationale samfund kan være så kynisk, jeg nægter! Kurderne demonstrerer i både Qamishli, i Rojava og Nordirak. Alle skal demonstrere. Vi håber, at omverdenen forhindrer slagteren i at fortsætte sin kampagne mod os,« siger Jody Hemid, 32-årig kvindelig ansat ved lokaladministrationen i byen Amuda lige uden for Qamishli til Information over telefonen.

Tusinder af mennesker er flygtet fra byerne Ras al-Ayn og Tell Abyad mod Hasaka-provinsen, siden den tyrkiske operation i det nordlige Syrien begyndte i onsdags. Mange har lastet deres biler med ejendele af frygt for de tyrkiske styrkers plyndringer, som det tidligere er set i Afrin-enklaven.

Mindst 16 civile og 11 kurdiske krigere er blevet dræbt, siger organisationer, der følger udviklingen.

Information har været i kontakt med kilder forskellige steder i Rojava, og det lader til, at der hersker en yderst kaotisk og forvirret stemning. Nogle er paniske over en potentiel etnisk udrensning, mens andre er overbeviste om, at Vesten snart griber ind over for Ankaras invasion.

»Rojava gennemgår mildest talt hele følelsesregistret lige nu,« siger lokaljournalist Osama Mohamed til Information fra Qamishli.

Ændrer præmisserne på slagmarken

Ankaras militæroperation begyndte med en klassisk shock and awe-taktik (brug af overvældende magt), hvor det tyrkiske luftvåben anvendte overvældende ildkraft fra luften i forsøget på at knuse de kurdiske krigeres kampvilje.

Men de kurdiske krigere siger, at de er vant til luftbombardementer. De har kæmpet mod Islamisk Stat i fem år, så indtil videre har de holdt skansen. I stedet er det primært de civile i byerne Ras al-Ayn og Tell Abyad, der er flygtet sydpå mod al-Hasakah.

Faktisk lader det til, at de kurdiske krigere er overrasket over, hvor ’bløde’ de tyrkiske styrker har været på landjorden indtil videre. Kurderne havde regnet med, at en overvældende kampstyrke ville krydse grænsen, men det er endnu ikke sket.

»De har taget en dusinvis landsbyer, men ellers er de ikke særlige aggressive. Vi ved ikke, hvorfor de har være så forsigtige, men nogle taler om, at Erdogan bare har gang i et teaterstykke, indtil han mødes med NATO i løbet af fredagen,« siger YPG-krigeren Eli Hesen til Information fra Tal Halaf, der grænser op til tyrkiske Ceylanpinar.

De færreste forstår militæroperationens natur indtil videre, men noget tyder på, at tyrkernes mål på den korte bane er at afskære vejene, der fører fra Dirbêsiyê til Ras al-Ayn og fra Ras al-Ayn til Tell Abyad i et forsøg på at afskære kurdernes kommunikation og forsyningslinjer.

Det har ikke været muligt for Information at komme i kontakt med en højtstående kommandant hos de kurdiske styrker for at få et indblik i kampene på slagmarken, men Haid Haid, ekspert i krigsstudier ved Chatham House mener, at kurderne forsøger at gøre deres bedste for at frustrere tyrkerne.

»Tyrkiet forsøger at gennemføre en hurtig og begrænset operation for at opfylde sine mål uden de store tab. Da Syriens Demokratiske Styrker ikke kan vinde en sådan krig, ser det ud til, at de forsøger at ændre spillets regler ved at åbne nye fronter og udvide slagmarken,« skriver Haid Haid på sin Twitter.

Panik over Erdogans ambitioner

Store dele af den kurdiske befolkning frygter, at Ankaras mål i Rojava er at drive kurderne ud af deres byer for at gøre plads til sunnimuslimske syrisk-arabiske flygtninge, der lever i Tyrkiet.

»Erdogan vil skabe et sunniislamisk bælte nær Tyrkiets grænser,« siger Ali Rahmun, kurdisk politiker og medlem af lokalregeringen, til Information.

Præsident Erdogan har ikke lagt skjul på sine planer. I en tale til verdensledere ved FN for to uger siden, viste han et kort over regionen med et ambitiøst forslag om at bygge nye landsbyer og byer til at genhuse nogle af de 3,5 millioner syriske flygtninge.

Erdogan kom ikke selv ind på omkostningerne ved sine planer, men en tyrkisk tv-vært fra det statslige medie TRT, der er tæt på det tyrkiske regeringsparti AKP, har allerede nævnt et beløb på 27 milliarder dollar. Kort efter offentliggørelsen af milliardbeløbet steg aktierne i nogle af Tyrkiets cementfabrikker med mere end 35 procent.

En højtstående amerikansk embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium beskrev Erdogans plans som »muligvis den skøreste idé, jeg nogensinde har hørt«.

Tyrkiet-eksperten Gönül Tol skriver i Foreign Affairs, at præsident Erdogan agter at lade tyrkiske firmaer bygge 200.000 huse, samt hospitaler, fodboldbaner, moskeer og skoler med finansiering fra det internationale samfund i et forsøg på at redde Tyrkiet fra økonomisk afmatning.

Ro i al-Hol-lejren

Siden offensiven begyndte har der været massiv frygt for al-Hol-lejrens skæbne. Flere tusinde IS-fangere er indespærret i lejren, og mange frygter fangeflugt, især fordi kaliffen Abu Bakr al-Baghdadi i midten af september erklærede det som IS vigtigste mål at befri krigerne.

Men lige nu tyder det på, at kurderne er fast besluttet på at sikre, at dette ikke sker.

»Der er masser af støj i medierne, men kurdiske krigere har øget sikkerheden omkring lejrene, og lige nu er her mega roligt,« siger lokaljournalist Lazgin Ahmed til Information fra al-Hol-lejren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Nu er der tæt på 200 døde kurdiske soldater.
Mange civile er også døde, og tusinder på flugt.

"Tyrkiet-eksperten Gönül Tol skriver i Foreign Affairs, at præsident Erdogan agter at lade tyrkiske firmaer bygge 200.000 huse, samt hospitaler, fodboldbaner, moskeer og skoler med finansiering fra det internationale samfund i et forsøg på at redde Tyrkiet fra økonomisk afmatning."

Og hvilke aktører i det internationale samfund kunne så tænkes at investere i Erdogans planer?
Amerikanerne? Russerne? Kineserne? EU? Assad?
Det bliver interessant at se.

Foreløbig har Trump tilbudt at mægle i konflikten.
Meget paradoksalt, når det var hans egen beslutning at flytte de 50 amerikanske tropper, så Tyrkiet kunne starte sin blitzkrieg..

Er det hele i virkeligheden et stort show for at presse EU til at anerkende Erdogan som ufejlbarlig leder, under truslen om at deportere 3,6 millioner flygtninge?

The answer is blowing in the fog of war.

Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Thomas Bindesbøll, Carsten Wienholtz, David Breuer og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Lejf Hansen

Den amerikanske råddenskab, bliver mer og mer kendt.

Obama-administrationen insisterede på, at PKK, der er opført af De Forenede Stater som en terroristgruppe, er adskilt fra YPG, en holdning, der gjorde det muligt for Washington at omgå love, der forbyder handel med sådanne grupper. Talrige vidner, herunder fire PKK-afhoppere, der er interviewet til denne artikel, kalder USA’s holdning en fiktion.

https://www.thenation.com/article/have-the-syrian-kurds-committed-war-cr...

Ib Christoffersen

Måske EU bare skal tilbyde en byttehandel. For hver syrisk flygtning Erdogan sender til EU, sender EU en tyrker til Tyrkiet.

vagn torup, Karsten Lundsby, Hans Aagaard, Flemming Berger og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

Jeg synes vi skal hjælpe Kurderne, så de kan danne deres egen stat. De skal have den bid af Tyrkiet, Syrien, Iran og Irak de i forvejen bor og passer på og vi skal støtte dem. De har altid været et klemt og forfulgt folkefærd, som på skift plages af deres naboer, der på skift forsøger at myrde dem. Kurderne har ret til fred og frihed, men det får de kun hvis de bliver stærke nok til at forsvare sig selv. Vi kan og skal hjælpe dem.

Svend Erik Sokkelund, Mads Bech Madsen, Tue Romanow, Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Else Marie Arevad, Karsten Lundsby og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

FN er sat helt ud af spillet og kurdernes skæbne ligger i amerikanernes hænder, subsidiært tyrkernes. Og det hele foregår på syrisk grund, hvor ingen af parterne har lovligt ophold. Surrealistisk.

"Er det hele i virkeligheden et stort show for at presse EU til at anerkende Erdogan som ufejlbarlig leder, under truslen om at deportere 3,6 millioner flygtninge?"

Showet består muligvis i at tyrkerne på et tidspunkt blev lovet den længe ventede bersærkergang på kurderne som betaling for at bidrage til destabiliseringen af Syrien. Hvis Trump samtidig kan sætte EU-landene i gabestokken på deres pseudohumanisme og flygtningefrygt, begynder ligningen at gå op.

Ali Eftekhari, Karsten Lundsby og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Åh ja, gid det dog var så vel, at det såkaldte "Internationale Samfund" kunne leve op til deres ellers ofte egne fine skåltaler om "aldrig mere" og "right to protect'' og lignende.

Man bliver klemt om hjertet og knytter næverne i bukserne(!) når man igen-igen skal se de så ofte forfulgte kurdere - både de syriske, de tyrkiske og irakiske - endnu en gang måtte flygte ud af landevejene, væk fra en rå og brutal overmagt af brutale "invasionshære". Denne gang Erdogan. De irakiske kurdere husker også Saddams Husseins Folkedrab.

Så man forstår kurdernes både frygt, men også deres så mange rette spørgsmålstegn: "Det internationale samfund må da gøre noget(!) Kan I ikke se hvad der sker, lige her?. Hjælp os!"

Dermed også til alle OS, hvis ledere protesterer og taler, men griber de til sanktioner eller andre tommeskruer for at bremse Erdogans invasion?
Bliver det til andet end snak ?

Erdogan er god ven med Putin. Af Putin har Erdogan bl.a. lært, at man blot skal tromle på, hvis man er en tilstrækkelig stor "regional stormagt", der kan kvase de små, der blot har håndvåben, som her kurderne. De har ingen Stinger anti-luft-håndbårne missiler til - i selvforsvar - at skyde morderiske tyrkiske bombefly ned.

Således vil vi nok opleve en tragedie endnu engang. Mens Vesten / EU og kyniske Trump (der UDløste hele denne misere) blot vil tale, tale, tale.

Jeg har i andre indlæg her på Informations kommentarspor om dette skræk-scenarie, citeret gode, altid empatiske, stille, saglige & nu salige DR-journalist, Peter Dalhoff-Nielsen. Og gentager derfor gerne hans fine slutord fra en meget fin bog om de arme og glemte tjetjenere. Her kan man jo senest og aktuelt udskifte dem med bl.a de syriske kurdere:
(Slutord fra "Den afmægtige Bjørn", Vindrose 1995):
''Det internationale samfund - som det kaldtes - stod jo for fred, demokrati og menneskerettigheder. Hvordan kunne det så undgå at lægge pres på Rusland (nu Tyrkiet)?
Tjetjenerne (nu kurderne - plus alle de andre, svigtede, glemte, små folkeslag, world wide - Thomas) overså, hvad det var lykkedes ''det internationale samfund'' at præstere i Bosnien"...

Det var så både fint og eksakt skrevet af gode salig Dalhoff - og samtidig så profetisk fremadrettet. Med tilføjelsen: Desværre.

Sluttelig: Enhver af os "græsrødder" der støtter små folkeslags ret til at overleve overfor deres chauvinistiske og imperialistiske både stater og naboer, bør holde øje med evt. forskellige solidaritets-arrangementer til støtte for de syriske kurdere, skulle jeg også hilse fra et par kurdiske flygtningevenner, der selvsagt har det ad H..til disse dage

Så følg med i jeres forhåbentlige egne netværk. Ellers kan man jo altid poste noget her - et link eller to - også her på Informations kommentarspor. Måske ses vi.

Kurderne fortjener vor støtte, også aktivt.

Søren Veje, Mads Bech Madsen, Estermarie Mandelquist og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Hanne Utoft,

Enig omkring meget af hvad du skriver.

Dog er det vigtigt at huske den såkaldte "Folkeret" (som desværre - og som vi har set 117 gange - i praksis ikke har en pind at gøre med "Folke(slagenes) Ret", men tværtimod kun om "Staternes Ret", indenfor ofte dybt og groft imperialistiske trukne grænser, senest efter 1. Verdenskrig. . I disse "grænsedragninger" var der ikke overhovedet tænkt plads til hverken Kurdere, Turkmenere, Tjetjenere, Armenere. Fortsæt selv venligst listen.

Jeg tror dog (men jeg er jo omvendt ikke flue på væggen) - modsat dig - at der ikke er en forhåndsindgået aftale. Sleti kke mht til uberegnelige og totalt opportunistiske Erdogan. Hverken mellem EU og Nato-land Tyrkiet (yderligere en komplikation)

Det generelle "kaos" fra den Syriske Borgerkrig stritter jo i alle retninger.

USA har indtil for en uge siden bibeholdt en ganske lille styrke i området. De har været i tæt samarbejde med kurdiske YPG (som heller ikke blot er de rene uskyldsdrenge, m/k) MEN: De har da i det mindste været en uhyre stabiliserende kraft i hele det syriske kaos. Plus senest etableret en form for "statsstruktur" i det nu af Erdogan angrebne område.

Desuden har de ofret mange menneskeliv, også i front mod barbarerne i IS. Også derfor fortjner disse kurdere ikke et "utak er verdens løn".

Sluttelig dog lige tilbage til "Folkeretten":
Dét tyrkerbne gør senest er et klart brud på Syriens (Folkeretligt hidtil anerkendte) grænser. Med streg under grænser.

Derfor burde FN's Sikkerhedsråd følgelig glasklart fordømme Erdogans Invasion.
Men det sker næppe. Rusland og Kina vil altid nedlægge Veto,
Og USA? Ja, spørg den labile tumpe Trump om hans "højere visdom" (iflg eget udsagn, suk!!!) - også her.

Ligenu er det mest tragisk for de forfulgte og angrebne syriske kurdere.

Så det er dér vort fokus bør være de næste dage. På forhånd tak !

Flemming Berger, Mads Bech Madsen, Estermarie Mandelquist og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Hanne Utoft,

Enig omkring meget af hvad du skriver.

Dog er det vigtigt at huske den såkaldte "Folkeret" (som desværre - og som vi har set 117 gange - i praksis ikke har en pind at gøre med "Folke(slagenes) Ret", men tværtimod kun om "Staternes Ret", indenfor ofte dybt og groft imperialistiske trukne grænser, senest efter 1. Verdenskrig. . I disse "grænsedragninger" var der ikke overhovedet tænkt plads til hverken Kurdere, Turkmenere, Tjetjenere, Armenere. Fortsæt selv venligst listen.

Jeg tror dog (men jeg er jo omvendt ikke flue på væggen) - modsat dig - at der ikke er en forhåndsindgået aftale. Sleti kke mht til uberegnelige og totalt opportunistiske Erdogan. Hverken mellem EU og Nato-land Tyrkiet (yderligere en komplikation)

Det generelle "kaos" fra den Syriske Borgerkrig stritter jo i alle retninger.

USA har indtil for en uge siden bibeholdt en ganske lille styrke i området. De har været i tæt samarbejde med kurdiske YPG (som heller ikke blot er de rene uskyldsdrenge, m/k) MEN: De har da i det mindste været en uhyre stabiliserende kraft i hele det syriske kaos. Plus senest etableret en form for "statsstruktur" i det nu af Erdogan angrebne område.

Desuden har de ofret mange menneskeliv, også i front mod barbarerne i IS. Også derfor fortjner disse kurdere ikke et "utak er verdens løn".

Sluttelig dog lige tilbage til "Folkeretten":
Dét tyrkerbne gør senest er et klart brud på Syriens (Folkeretligt hidtil anerkendte) grænser. Med streg under grænser.

Derfor burde FN’s Sikkerhedsråd følgelig glasklart fordømme Erdogans Invasion.
Men det sker næppe. Rusland og Kina vil altid nedlægge Veto,
Og USA? Ja, spørg den labile tumpe Trump om hans "højere visdom" (iflg eget udsagn, suk!!!) - også her.

Ligenu er det mest tragisk for de forfulgte og angrebne syriske kurdere.

Så det er dér vort fokus bør være de næste dage. På forhånd tak !

Thomas Bindesbøll

Noget gik galt i Inf's web-system, der skrev at det "indsendte ikke kunne behabndles". Serfor dobbelt kopi af indlæg.

Håber imens der kommer flere nye indlæg her på tråden. Det ville være godt. For selvom det ikke hjælper blot at skrive, på asikker afstand, så er det i hvert fald godt om folk højner deres gode røst, også herinde på dette forum. "Alting tæller" skal jeg hilse fra kurdiske venner, der forståeligt har det ad H... disse dage.

Steffen Gliese

Det korte af det lange er, at mange lande besidder, hvad der ikke er deres - vi må bestræbe os på at decentralisere magt, opløse store lande og samle andre med et kulturelt sammenfald - især i Østen og Syden, hvor det er en kilde til undertrykkelse og fattigdom.
Hvordan skal man gøre det igennem? Det er det store, men afgørende spørgsmål for menneskeheden.

Steffen Gliese, jeg er meget enig i din vision om at skabe små lande/folkeentiteter, som er funderet på stærke demokratier (det antager jeg at du underforstår). Og jeg vil gerne tilføje at det også i Nord og Vest er stærkt tiltrængt; vi har flere (nord)europæiske lande hvor folkelige minoriteter ønsker selvstændighed - og vi har et USA, hvor den centraliserede magt misbruges både indenrigs- og udenrigspolitisk. Det er globalt, der er brug for en decentral udvikling med stærkt fokus på folkedemokratier og økonomisk/social lighed.

Thomas Bindesbøll

Mange gode kommentarer herinde til støtte for kurderne. De er meget trængt i den pågående tyrkiske offensiv, signeret Erdogan, efter hvad jeg selv hører på kurdernes mange "vandrør".
Seneste tal for civile kurdiske flygtninge drevet ud på på landevejen i det angrebne område - og mon hvor hen ? - lyder på 100.000. Det vil sikkert vokse næste dage.

Hvad kan vi selv gøre, om bare nok så lidt? Det skader i hvert fald ikke at skrive til både vor egen regering, med krav om effektive handlinger, fremfor blot snak. I EU-regi, i alle mulige andre regi, hvor gode folk kan komme ned i kampzonen og gøre en forskel. Ikke nødvendigvis med våben i hånd (overfor Nato-land(!) Tyrkiet), men så med alt dét vi ellers har af gode folk. altid klar til at tage afsted...