Analyse
Læsetid: 2 min.

De kurdiske styrker vil »bekæmpe tyrkerne til sidste blodsdråbe«

De vestlige regeringer har hele tiden vidst, at etableringen af en kurdiske enklave Rojava i Nordsyrien på et tidspunkt ville udløse en tyrkisk reaktion – og nu er toget kørt
Røg stiger op fra byen Tal Abyad i det nordlige Syrien, efter at tyrkiske kampfly og artilleri onsdag eftermiddag angreb området, der kontrolleres af kurderne.

Røg stiger op fra byen Tal Abyad i det nordlige Syrien, efter at tyrkiske kampfly og artilleri onsdag eftermiddag angreb området, der kontrolleres af kurderne.

Bulent Kilic

Udland
10. oktober 2019

Præsident Recep Tayyip Erdogans annoncering af onsdagens militære intervention i det nordlige Syrien øst for Eufrat åbnede endnu en port til det syriske helvede.

Tyrkiske kampfly og artilleri på den tyrkiske side af grænsen angreb over en 100 kilometer bred bræmme mellem byerne Ras al-Ayan og Tell Abyad, og panserstyrker holder i skrivende stund klar til at rykke ind. 

Angrebets formelle begrundelse er Ankaras beslutning om »at nedkæmpe PKK/YPG«, altså den syrisk-kurdiske milits, der kontrollerer området fra Eufratfloden til den irakiske grænse.

Tyrkerne har også – for syns skyld – medtaget Islamisk Stat i begrundelsen, men det primære mål er at hindre en »kurdisk terrorkorridor« fra PKK-lejrene i Iraks Kandil-bjerge til syrisk-kurdiske stillinger øst for Eufrat-floden.

Et delmål er etablering en 32 kilometer dyb ’sikker zone’ på den syriske side af grænsen, som en del af de cirka fire millioner syriske flygtninge i Tyrkiet kan sendes tilbage til.

Men det reelle motiv til invasionen er beslutningen om at destruere den autonome kurdiske enklave, kaldet Rojava, der er etableret gennem de sidste fem-seks år i ly af de syriske kurderes militære alliance med USA i krigen mod Islamisk Stat, hvor partiet PYD’s milits, YPG, har fungeret som USA’s ’støvler på landjorden’. 

Søndag beordrede præsident Donald Trump imidlertid de amerikanske militære rådgivere ud af regionen, hvilket åbnede for det tyrkiske angreb. En talsmand for Rojava-administrationen bebudede »en generel mobilisering« med opfordring til »alle etniske grupper« om at samle sig langs grænsen i protest.

En YPG-kommandant erklærede, at hans styrker vil »bekæmpe tyrkerne til sidste blodsdråbe«, og onsdag eftermiddag blev landsbyer på den tyrkiske side af grænsen mål for mortérgranater.

Den tyrkiske invasion afslutter det samarbejde, tyrkiske og amerikanske styrker med møje og besvær fik flikket sammen i august om fælles patruljering langs den tyrkisk-syriske grænse.

Samarbejdet var fra starten belastet af tyrkiske krav om at udvide kontrollen med militærposter dybere nede i Syrien, der kunne skabe plads for hjemsendelse af flygtninge, men som PYD-YPG modsatte sig.

Og efter søndagens telefonsamtale mellem Donald Trump og Erdogan så det ud som om, at Trump benyttede lejligheden til at få sine soldater ud ved at bøje sig for Erdogans krav om at intervenere.

De politiske reaktioner har været beherskede. Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, opfordrede onsdag til »ophør af operationerne«, og den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, sendte »et stærkt signal«, der misbilliger invasionen.

Men EU havde ikke noget bud på, hvad der vil ske, dersom Ankara overhører signalerne. Et godt gæt er: ingenting.

Den amerikanske kongres har ligeledes reageret – selv Donald Trumps nære republikanske allierede, senator Lindsey Graham, tog afstand fra tilbagetrækningen af USA-tropperne. Men at Trump og kongressen har truet med at straffe Tyrkiet økonomisk, hvis civile ofre bliver resultat af krigshandlingerne, og at senatorer har bebudet en revurdering af det tyrkiske NATO-medlemskab, vil være uden virkning.

Det tyrkiske tog er kørt, og det har de vestlige beslutningstagere hele tiden vidst ville ske før eller siden. Det har ikke skortet på tyrkiske advarsler, for i Ankaras optik er en autonom kurdisk bræmme mod syd en eksistentiel trussel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Der er allerede bombet mindst 181 mål, ifølge Tyrkiet, og der rapporteres om fem døde civile, samt tre døde kurdiske soldater og et uvist antal sårede.
Civilbefolkningen er på vild flugt fra bombardementerne. Hvorhen de flygter er ikke til at sige pt. Nogle vil givet søge mod Europa.

Ingen ved, hvor lang tid denne operation vil tage, og hvor omfattende den bliver.
Og de fanger fra IS, som kurderne i øjeblikket bevogter, bliver måske sluppet fri. Her kan de tilslutte sig de mange andre IS-krigere, der stadig er på fri fod, men har holdt lav profil.

Erdogan vil angiveligt lave en sikker zone til millioner af flygtninge, der i øjeblikket befinder sig i Tyrkiet.
Men det langt vigtigere mål er en befolkningsudskiftning med arabere fremfor kurdere.

Kurderne er blevet ladt fuldstændig i stikken af 'det stabile geni', som nu mener "det er en dårlig idé" at tyrkerne har invaderet Syrien.

Fremtidige, potentielle allierede vil nok tænke sig om en ekstra gang, før de tager amerikanernes ord om beskyttelse for gode varer.

karim rachdi, Birte Pedersen, Jesper Sano Højdal, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Per Klüver, Mogens Holme, Werner Gass, P.G. Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Jensen, Christian Schönbeck og Erik Winberg anbefalede denne kommentar

Vi Har brugt dem i kampen imod IS. De har blødt for os.
Og nu.
Uden de har gjort noget forkert, så har vi vendt dem ryggen. Hvad siger det om"os", at vi kan lave sådan en svinestreg ude i det åbne. Som alle kan se og alligevel slippe afsted med det.

Kan kun sige jeg mangler Ord....

Marie Jensen, Thomas Bindesbøll, Flemming Berger, Birte Pedersen, Carsten Wienholtz, Per Klüver, Mogens Holme, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Erdogan siger, at angrebene har som formål "at udrydde terror langs den tyrkiske grænse".

Er der nogen der kender til hvilken terror han taler om?

Martin Mortensen

Mon ikke det er på tide, at Europæiske politikker begynder, at lufte tankerne - over for tyrkerne - om oprettelse af nationen Kurdistan. Jeg er sikker på, at Europa kan få et langt bedre samarbejde op at køre, end det er muligt med den nuværende tyrkiske præsident. Desuden er jeg sikker på, at der står en række Europæiske nationer parat til, at låne penge til den nye nation, så de kan købe Europæisk militært isenkram.

slettet profil

Europæerne kan ikke engang forhindre Tyrkiet i at angribe ind i Syrien. Hvordan skulle europæerne kunne oprette en nation i et område, hvor vi tydeligvis ingen magt eller indflydelse har?
Glem Danmarks, Tyskland, Frankrig og Storbritanien rolle i det område. Europæerne har spillet sig selv af banen når det gælder international indflydelse og politik. Vi har valgt at afvæbne os selv, og derfor sat os ud på bænken.

Thomas Bindesbøll

Er bange for at man kun kan give seneste kommentarer ret:

Der vil blive "talt" alvorligt også "fordømmende" overfor Erdogan & Co. Fra både Danmark, fra EU, fra NATO. Desuden forhåbentlig også bilateralt overfor Tumpe Trump. Der banede vejen for denne kniv i ryggen på kurderne.

Men mens dette skrives vil der dø flere kurdiske kæmpere, kun bevæbnet med håndvåben og et par sølle RPG missiler mod den ekstreme tyrkiske militære overmagt.

Således vil vi - desværre - igen-igen opleve et ekstremt groft overgreb mod en lille standhaftig befolkningsgruppe, som får en masse ORD med på vejen, men ingen aktiv hjælp får.

Tænk bare på FN's Sikkerhedsråd: Hvis det overhovedet lykkes behjertede ledere / diplomater at få Erdogans indmarch (bl.a et overgreb mod Folkeretten, jævnfør anerkendte grænser, plus 117 andre illegetime forhold) at få blot indkaldt til et Hastemøde, vil enhver resolution om at hjælpe kurderne (via om så blot en FN-blå-hjelme-hat) kun blive mødt med et russisk-kinesisk veto. Som set så mange gange før...

Derfor vil der intet i praksis ske, der øjeblikkelig kan stoppe Erdogans invasion.
Kurderne vil betale en forfærdelig pris næste dage og uger, både i form af mange arme dræbte soldater m/k (der ellers har været i front mod også IS!), plus desuden an masse arme civille flygtninge, der ikke aner hvor de nu skal flygte hen...) ?

Apropos endnu et masseovergreb mod kurderne:
Tilbage i historien bør man lige huske på "Vestens dårlige samvittighed" anno marts 1991, efter den første Golfkrig. Efter en yderst hurtig & fejlbehæftet våbenhvile-aftale, fik SA-ddam Hussein tilladelse til at anvende helikoptere i "internt luftrum"..
Dét betød i praksis, at samme *kurder-folkemorder* Saddam (enhver glemsom kan blot google blot på operation "anfal") fik lov at bruge alle hans mange sovjetisk-fransk leverede kamphelikoptere i en offensiv mod både de irakiske kurdere i nord, samt mod de arme "marsk-arbare" mod syd, i Irak.

Dén Helikopter- og kampvogns-offensiv fra den ellers (i Kuwait) "slåede" Saddam-diktator fik drevet hundredetusinder af civile irakiske kurdere ud på en desperat flugt. Desuden samme skæbne for de glemte marsk-arabare.

I dag ved vi, at ingen andre end den dav. britiske premierminister, John Major, trods alle berettigede bebrejdelser mod ham, dog her havde humanistisk & aktivt hjerte til at ringe til Bush Senior, med det enkle budskab: "Dét her kan vi ikke tolerere"...

Resultat: UK og USA indførte et øjeblikkeligt flyveforbud mod Saddam Husseins kamphelikoptere, både mod nord, i de kurdiske områder, og mod syd, i de marsk-arabiske områder. Der blev ikke tøvet med at skyde. Det hjalp !
Desuden sendte bl.a de engelske styrker i området nødhjælp via egne helikoptere til de trængte civile irakiske kurdiske flygtninge, der var strandet oppe i høje bjergområder.

Så uanset hvad man ellers måtte mene, så indtrådte der dengang, foråret og pr. marts-april 1991 en effektiv luftblokade, med skarpeste ammunition, ind imod en diktatorisk massemorder. Den vestlige luftblokade hjalp derofr, og reddede tusinder af især civile kurdere, strandet oppe i bjergene og i andre indeklemte enklaver

Spørg blot en hvilken som helst også kurdisk-irakisk flygtning - også i Danmark - og lige fra kommunister til nationalister, om ikke denne "No-Fly-zone" var en enorm vigtig faktor i deres fortsatte overlevelse, fra 1991 og frem.

Svaret vil være eentydigt.

Nu står vi overfor Erdogans massakrerende stats-terroristiske vold overfor de syriske kurdere.

1) Hvem vil have modet til at indføre en "No-Fly-Zone"?
(Nej vel)? Tyrkiet er jo desuden NATO-medlem. Suk !!

2) Hvem vil i FN's Sikkerhedsråd anbefale at udsende en Fredsskabende og dermed i sidste ende massivt bevæbnet FN-styrke?
Nej vel ...?? igen !

I kan blot tænke på både Ruslands og Kinas veto. Som oplevet 117 gange før. Og USA er i Trumps totalt labile hænder og totalt labile "meninger".

3) Scenarie:
De syriske kurdere vil derfor, mens de næste par uger selvsagt hårdnakket vil kæmpe for deres liv, med store tab til følge, blive svigtet, i form af IKKE-aktive indsatser fra hverken FN, EU, Nato eller USA.

Det vil blot blive ved SNAK og ingen aktive handlinger. Måske et par økonomiske "snak-tioner"
Modsat den ovenfor omtalte skarpt bevæbnede "No-Fly-Zone" over Sadams Irak, fra 1991 og mange år frem.

Jeg har i et andet indlæg mindet om andre glemte folkeslag, der har måttet betale en historisk uhyre høj, især civil pris, for diverse "realpolitikeres" meget kyniske "kigge-væk"-dagsorden, f.eks. de totalt glemte tjetjenere. Smadret og bombarderet, uden skånsel, uden nåde, af først Jeltsin, siden Putin

Nu vil vi blot næste mange uger opleve det samme:
En masse vestlig SNAK, fordømmelser, men ingen reelle og mærkbare handlinger.
Jeg omskriver derfor lige frit gamle Karl Marx - fra eet af hans bedste citater:
- 'Historien gentager sig, først som tragedie, og siden igen som tragedie'.....

Først som tragedie, siden farce - Thomas Bindesbøll.

Fra artiklen: "De vestlige regeringer har hele tiden vidst, at etableringen af en kurdiske enklave i Nordsyrien på et tidspunkt ville udløse en tyrkisk reaktion – og nu er toget kørt"

Hvilket betyder; de vestlige regeringer har bevidst været passive iht. denne kendte problemstilling - og dette demonstrerer hvilke prioriteringer, som gælder den neoliberale verdensorden; forretning og kalkulationer til egen umiddelbare fordel. Og sådan har det været i flere århundrede; hovsa, er der nogen som dør? Sikken ulykke, det havde vi ikke regnet med, eller glemt eller overset. Ups.

Men milliarder på at angribe vore påståede, politiske fjender, kan vi fint bruge. Mens togene kører bjerge af lig frem og tilbage og vore politikere er 'handlingslammede'. EU duer ikke, siges det - men EU duer lige præcis, som arrangementet er tænkt; til kynisk forretning for erhvervsliv og storkapitalen, som intet har imod en rask lille krig og en smule ballade. Man kan jo altid tørre ansvaret af på 'de vilde' og deres gale ledere (herunder Erdogan, som vi selv er allierede med i en kriminel militæralliance). Flot fingermaling.

Thomas Bindesbøll

Hanne Utoft,

Mht. Marx: Du overså, hvad jeg ovenfor skrev i min kommentar:
""Jeg omskriver derfor lige frit gamle Karl Marx - fra eet af hans bedste citater:
- ’Historien gentager sig, først som tragedie, og siden igen som tragedie’.....""
Altså: Jeg 'Omskrev' det berømte klassiske citat.. Det var pointen.

Tilbage: Knive i ryggen er kurderens evige tragedie - og her kan man igen tale om gentagne tragedier / gentagne massakrer og overgreb - gennem mange årtiers historie: Hver eneste gang kurderne omsider har fået opbygget et tåleligt, og i det mindste semi-autonomt selvstyre, der faktisk fungerer relativt frit og fair, ift til øvrigt krigskaos i Regionen (Nordlige Irak, senest nordlige Syrien) bliver de svigtet. Udløst denne gang af Trumps totale labilitet, eller "debilitet". Selv Pentagon protesterede, hvilket er nærmest uhørt. Men et uhørt svigt af kurderne.

"Moren har gjort sin pligt, Moren kan gå", for nu at blive i citaterne og koble til Shakespeare.

Jeg deler i lange stræk dit syn vdr på den utrolige kynisme, vi ser gentaget i diverse konflikter, verden over, regionalt, således også nu. En kynisme, der i sidste ende altid vil gå ud over den svagere part / små Folkeslag og etniciteter, som nu her kurderne. Mener dog der er endnu flere kyniske skakbrikker og gustne hensyn end "blot" neoliberal verdensorden og profitinteresser.

Vi har også at gøre med fænomener som nostalgiske stormagtsdrømme, (Erdogan, Putin), irrationelle "følelser, forklædt som diverse "religion"; diktatorer og krigsforbrydere, der slås for hver eneste stump af deres gamle magt (Assad), andre krigsforbrydere og fascister (IS) der lever i et mørkeland af vanvid; plus et utal af andre etniciteter, klanstrukturer, historiske animositeter, etc, etc,

Nu fortsætter snak--snak-snakken blandt de vestlige lande, mens forholdene i det nordlige Syrien hastigt forværres til det desperate, især for de civile. Men der sker næppe noget effektivt, , f.eks. "No Fly-zones" eller andet.
FN's sikkerhedsråd lammet af vanlige veto-lande som Rusland og Kina. Labile Trump forsøger at danse sig ud af det hele, om så med halen pinligt mellem benene. For så måske pludselig at vende på en tallerken, hvis det kan gavne ham indenrigske point. Men det er tvivlsomt.

Så i DR-Deadline her søndag aften, at Naser Khader foreslog at smide Tyrkiet ud af NATO. Det må man meget gerne minde ham om, når Mediernes normale 14-dages hukommelse er overskredet, eller rykket til nye kampzoner.

Skønt mange sider af historien gentager sig disse dage - især svigt af små og undertrykte folk - er det stadig vigtigt at gøre og handle(!) hvor pokker vi ellers hver især kan gøre det, om så blot at udtrykke sin sympati og støtte nede hos den/din lokale kurdiske grønthandler eller frisør. Dét er vigtigt, og bliver modtaget med vanlig, værdig "tak" - men er selvsagt ikke nok.

Ud på gaderne bør vi - så det er ikke K-ordet "Klima", der burde være det ledende disse uger, men snare K-ordet "Kurderne"...
Ellers fat pennen og skriv til danske politikere og kræv noget handling. Hellere i dag end i morgen.

Thomas Bindesbøll, beklager at jeg overså din bevidste fejlcitering, som kan være meget relevant i denne sag. Jeg er i øvrigt enig i at kurderne bør have vores støtte, ud fra en humanistisk vinkel, ligesom den syriske stat burde have haft vores støtte ud fra samme principper, da hele destabiliseringsprocessen gik igang, og vi af vore myndigheder og medier blev misinformeret om at en 'folkelig revolution' var igang i landet, mens der i virkeligheden var tale om en planlagt destabilisering af stærke kræfter udefra.

Men der sker næppe noget effektivt, , f.eks. "No Fly-zones" eller andet."

Flyveforbud mod et NATO-land, som muligvis gør hvad NATO-kræfterne har en delvis interesse i (nemlig forlængelse og fordybelse af den katastrofale situation i Syrien) er helt urealistisk at forvente fra de vestlige magters side.