Læsetid: 8 min.

Mens hele verden ser mod Grønland, ser Grønland indad

Selv om Grønland i de seneste år har fået stor opmærksomhed fra fjerne magter, er tiden til at søge indad. I hvert fald på Nuuk Nordisk Kulturfestival, hvor man dyrker sine rødder og fejrer det nordiske kulturfællesskab
Traditionel grønlandsk maskedans til åbningsshowet til Nuuk Nordisk Kulturfestival i Nuuk Center. Festivalen samler 200 kunstnere fra hele Norden, hvoraf knap halvdelen er grønlændere.

Traditionel grønlandsk maskedans til åbningsshowet til Nuuk Nordisk Kulturfestival i Nuuk Center. Festivalen samler 200 kunstnere fra hele Norden, hvoraf knap halvdelen er grønlændere.

Dida G. Heilmann/Nuuk Nordisk Kulturfestival

19. oktober 2019

Når man træder ind på kunstmuseet i Nuuk, bliver man mødt af en hel væg fyldt med malerier af solnedgange. Solnedgange over sneklædte bjerge og isfjorde. Ved siden af hænger næsten identiske malerier af smukke, kridhvide naturlandskaber og en majestætisk isbjørn, der vandrer gennem snevejret.

Det er de danske grønlandsmaleres portrættering af Grønland. Aldrig i dårligt vejr og altid på afstand. Det er en slags ’ekspeditionskunst’, der skildrer naturen og inuitterne enten dybt romantiseret eller barbarisk og uciviliseret, forklarer Nivi Christensen.

Hun er den første grønlandske kunsthistoriker nogensinde og blev for fire år siden leder af Nuuk Kunstmuseum. Før det var museet fyldt med gamle, idealiserede billeder af Grønland set gennem danske øjne, men nu er den slags fortidslevn samlet i ét lille lokale.

»Vi har fjernet nogle af de gamle ting fra kolonitiden for at gøre plads til de nyere grønlandske kunstnere,« siger Nivi Christensen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu