Læsetid: 5 min.

Merkels klimaplan blev kaldt »en dårlig joke«. Nu er den svækket endnu mere

Trods rasende protester vedtager Merkels regering i dag sine udvandede klimamål frem mod 2030. Men den tyske debat undgår fortsat at blive så konkret, at arbejdstagerne, forbrugerne og vælgerne konfronteres med de nødvendige ændringer af forbrug, økonomi og politik
Mandag morgen blokerede cirka tusind klimaradikale demonstranter fra Extinction Rebellion berlinske trafikknudepunkter i protest mod den tyske regerings manglende klimatiltag.

Mandag morgen blokerede cirka tusind klimaradikale demonstranter fra Extinction Rebellion berlinske trafikknudepunkter i protest mod den tyske regerings manglende klimatiltag.

Michele Tantussi

9. oktober 2019

Allerede i morgengryet stod, sad og lå de klar – de ca. tusind klimaradikale demonstranter fra Extinction Rebellion, der siden mandag morgen har blokeret berlinske trafikknudepunkter som Potsdamer Platz og Grosser Stern, hvor Sejrssøjlen med guldenglen rager op i himlen over Berlin.

Før, under og efter aktionen lød debatten derfor: Er civil ulydighed og utopiske krav om at revolutionere vores fossile verdensøkonomi inden 2025 produktive eller destruktive? Truer de den brede, men også ukonkrete klimapolitiske accept, som Fridays for Future mod alle odds (og borgerlige mediers nedladenhed) har været med til at etablere i Europa det sidste års tid?

Det gør de næppe, for Extinction Rebellions timing var ufrivilligt perfekt.

Mandag morgen kunne Der Spiegel nemlig berette, at den klimalovgivning, som Merkels regering onsdag vedtager for Europas største industrination, nu er blevet »mindre ambitiøs end planlagt«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Caspar Christiansen
  • Eva Schwanenflügel
Caspar Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

" De Grønne kunne næsten ikke fatte deres held over svækkelsen af klimapakken og kaldte det straks for en »falliterklæring«, der truer overholdelsen af klimaaftalen fra Paris."

Beklager. De Grønne, jeg kender, er sgutte glede for, at lobbyisterne har vundet. Igen. De er pissesure over at forbundsrepublikken bevæger sig endnu længere væk fra Paris-aftalen.