Læsetid: 10 min.

I Midtvesten lider landmændene under handelskrigen. Tålmodigheden med Trump er ved at høre op

I landbrugsstaten Nebraska koster USA’s handelskrig med Kina milliarder, og stadig flere landmænd går konkurs. Selv indædte republikanere er ved at miste tålmodigheden med Trump. Men ikke sojafarmerne Alison og Randy Warner
»Du er altid optimist,« siger Alison Warner med et kærligt smil til sin mand, Randy.

»Du er altid optimist,« siger Alison Warner med et kærligt smil til sin mand, Randy.

Gabriella Parsons

7. oktober 2019

Fluerne summer aggressivt om kvæget i den bagende sol, mens landmanden Randy Warner smider foder over hegnet. Mod horisonten åbner det let bølgede landskab sig i noget, der ligner evige majsmarker – kun afbrudt af støvet fra en pickuptruck, der drøner forbi på en knastør grusvej.

»Majs, sojabønner, bøffer – det er landbruget, der holder Nebraska kørende,« siger Randy Warner med et smil og en dialekt så bred som skyggen på hans sveddryppende cowboyhat.

»Det har været et af de sværeste år nogensinde, så selvfølgelig er vi bekymrede over handelskrigen. Men vi kan tage en hel del herude.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • John Hansen
  • Alvin Jensen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Poul Anker Juul
  • Morten Wieth
ingemaje lange, John Hansen, Alvin Jensen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Poul Anker Juul og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Donald Trump trak USA ud af både TPP & TTIP på sin første hele arbejdsdag i Det hvide Hus - altså 21. jan 2017. TPP var endda færdigforhandlet, men ikke ratificeret af USA - og jeg var grædefærdig.

Hvem sagde Røv med Ører ??

Peter Beck-Lauritzen, John Hansen, Alvin Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Men repræsentanterne for sojabranchen siger, at Sydamerika for alvor er på vej op som konkurrent til os."

Også derfor vil brandene fortsætte i Amazonas.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Estermarie Mandelquist, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen, ingemaje lange, Alvin Jensen, David Zennaro og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ift. Boeing giver USA ikke statsstøtte direkte; derimod giver USA ganske lukrative kontrakter til Boeing; kontrakter, der bl.a. handler om at udvikle fly mm. til det amerikanske forsvar!

Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen, John Hansen og John Andersen anbefalede denne kommentar

At Trump stoppede TPP og TTIP efterviser da reglen om, at intet er så dårligt, at det ikke er godt for noget :oD

Peter Beck-Lauritzen, Steen Piper, Birte Pedersen, Flemming Berger, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Karsten Aaen, 07. oktober, 2019 - 09:34

JA, og så er der også resultaterne fra de mange forskningsprojekter fra amerikanske organisationer, der stilles til gratis rådighed for Boeing m.fl. - den skjulte statsstøtte til flyindustrien i Amerika!

Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen, John Andersen, John Hansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Her gik man og helt til sidst troede at historien forgik i Nebraska, Kina. Med mænd der rødmer af patroitisme og kvinder der kigger kærligt på deres nær-bankerotte mænd. Men det er bare amerikanerne der går kineserne i bedene. De vil også gerne have Embedded journalism brought to you by the CIA............

Søren Hansen, Alvin Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Venstrefløjen i Danmark bør vel juble over en så principfast præsident, der så markant forsøger at sætte hindringer i vejen for varernes frie bevægelighed.
Der må være mange fællestræk mellem Trump og enhedslisten.
Styrkelse af hjemlige arbejdspladser, told på varer der er produceret i lande med for lave lønninger.
Globaliseringen -det skidt.
Det må bekæmpes.
Husk det næste gang der er folketingsvalg.
At der så ryger lidt levestandard for arbejderklassen, det må man tage med.

Mig bekendt er det da højrefløjen herhjemme, der jubler over Trumps skøre ideer - jeg ved ikke, hvor ideen om, at venstrefløjen ønsker at hindre varernes frie bevægelighed er opstået.
Venstrefløjen bryder sig ikke om løndumping, men det er da noget helt andet.

Bea Gustafson, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Rasmussen, Vibeke Hansen, Torben Kjeldsen, Susanne Kaspersen og Jesper Sano Højdal anbefalede denne kommentar

Den er go' med dig, Jørgen Wind-Willassen.
Det man opponerede mod var ikke frihandel, men de tilhørende ISDS-aftaler! Det ville være den totale overdragelse af samfundene til de multinationale koncerner. Her et klip fra NOAH:

TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership og er en handelsaftale, som forhandles mellem USA og EU. TTIP vil fjerne demokratisk vedtaget lovgivning ved at oprette særdomstole til virksomheder, så de kan få erstatning, når stater indfører lovgivning, der beskytter mennesker og miljø. Samtidig skal lovgivning ensrettes på tværs af Atlanten, så den ikke “forstyrrer” handlen, dvs. den skal ensrettes mod laveste fællesnævner. Sektorer som vandforsyning og affaldshåndtering skal liberaliseres.

Handelsaftalen forhandles af EU-Kommissionen i Bruxelles og støttes af diverse virksomheder og industrisammenslutninger. Aftalen bliver ikke diskuteret løbende i Folketinget. Aftalen truer vores sundhed, miljø og arbejdsforhold, som vi har kæmpet for at beskytte gennem mange år. Derfor har mere end 3,5 mio. europæere skrevet under mod aftalen.

10 ting du bør vide om TTIP

1. TTIP handler om meget mere end handel. TTIP handler om deregulering af lovgivning, der beskytter mennesker og miljø.

2. Udenlandske virksomheder vil kunne sagsøge stater gennem særdomstolene ISDS eller ICS hvis deres profit mindskes pga. ny lovgivning.

3. Et dereguleringssamarbejde skal ensrette lovgivning og standarder på tværs af Atlanten, så handlen får bedre vilkår. Virksomheder kommer med på råd fra start uden om parlamenterne.

4. TTIP kan betyde flere kemikalier og pesticider, GMO, klorkyllinger og væksthormoner når lovgivningen ensrettes.

5. TTIP er dårlig for klimaet. Et lækket dokument beskriver, hvordan aftalen skal øge eksporten af fossile brændsler over Atlanten.

6. TTIP kan betyde farvel til EU’s forsigtighedsprincip, som beskytter borgere mod potentielt farlige produkter.

7. TTIP kan medføre restriktioner på offentlige indkøb, der fremmer indkøb af lokale og bæredygtige produkter.

8. Der er ingen sikre tegn på, at aftalen vil føre til vækst og arbejdspladser. Endnu mindre at de fordeles ligeligt.

9. Forhandlingerne foregår bag lukkede døre, og de fleste informationer kommer gennem læk.

10. Aftalen medfører liberaliseringer af de fleste sektorer, som ikke kan rulles tilbage.

Peter Beck-Lauritzen, Henrik Rasmussen, Vibeke Hansen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger, Emil Davidsen, Ole Bach, Bente Pedersen, Jesper Sano Højdal, Jens Jensen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Kina respekterer ikke ophavsrettigheder? Det gør USA heller ikke: spørg til ellehammers karburator, der dukkede op i Henry Fords traktorer! Spørg tyskerne, hvad der blev af deres patenter og ophavsrettigheder efter krigen; mere end 100 tons papirer med den slags informationer, blev gjort tilgængelig for den amerikanske industri, plus de "overførte" videnskabsfolk, som bonus, gratis.
De amerikanske "kapitaslist-landmænd", ligner vores landmænd; de sætter pris på statssocialisme: moral er godt, dobbelt etc.
Hvad sker der, hvis USA isolerer sig? Ingenting!