Læsetid: 14 min.

Han var med til at nedbryde Jerntæppet. I dag bakker han op om Ungarns nye mur

I 1989 var ungarerne de første til at rive hul i Jerntæppet og kæmpe for øget demokrati i østblokken. Siden har Ungarn bevæget sig i en autokratisk retning og opført sit eget hegn for at holde flygtninge ude. Dengang kæmpede aktivisten Janos Rumpf for frihed, i dag bakker han op om Orbán
»I 1989 rev vi en mur ned for at få vores frihed. I dag må vi bygge en ny for at beskytte Europas frihed. Det er frihedens dialektik i Ungarn,« siger den ungarske aktivist János Rumpf, der afviser kritikken af Viktor Orbán autokratiske styre i Ungarn.

»I 1989 rev vi en mur ned for at få vores frihed. I dag må vi bygge en ny for at beskytte Europas frihed. Det er frihedens dialektik i Ungarn,« siger den ungarske aktivist János Rumpf, der afviser kritikken af Viktor Orbán autokratiske styre i Ungarn.

Simon Koy

29. oktober 2019

SOPRON – Ved de sidste rester af muren i Berlin er der kørt en velsmurt turistindustri op. Men her ved den lukkede grænseovergang mellem Ungarn og Østrig ved byen Sopron er der ikke et øje at se. Det var ellers her i Sopron, den første sten blev pillet ud af Berlinmuren, som den gamle tyske kansler Helmut Kohl formulerede det.

Og det var her, at kansler Angela Merkel og Ungarns premierminister, Viktor Orbán, markerede 30-årsdagen den 19. august for den Paneuropæiske Picnic – en folkefest ved Jerntæppet, hvor over 600 DDR-borgere flygtede for rullende kameraer.

Men lige nu ligger mindeparken tom hen, og selv en pavillon med en lille udstilling om begivenhederne i 1989 har været lukket siden sommer.

»Vi havde ingen intentioner om, at vores picnic skulle bidrage til Østblokkens sammenbrud. Det var helt uden for vores horisont,« fortæller den 77-årige Janos Rumpf, da vi mødes på det fineste hotel i den halvt renoverede, halvt faldefærdige Sopron – en af Ungarns mest konservative byer, som efter industriens død især lever af handelsturisme og billige tandlæger.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kristine Hybschmann
  • Marianne Stockmarr
Kristine Hybschmann og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Spændende og dejlig fyldig artikel.
Det minder om de gamle dage, da Information abonnerede på artikler fra le Monde.

Det i dag lyder fuldstændigt forrykt, at Østblokken var barrikaderet bag en Mur, og at den Østtyske del af muren var udstykket med automatiske mordmaskiner, der sammen med minefelterne skulle holde østtyskerne tilbage på den østlige side af Muren.

Det værste er, at det dengang i 60'erne,70'erne & 80'erne var en normaltilstand, som man bare levede med; og egentlig ikke kunne forestiile sig anderledes før Ronald Reagan foreslog, at Muren blev revet ned - og netop Reagan fik ellers læst og påskrevet af Frank Aaen i samme anledning.

.... og nærværende Sprøjte fulgte godt op !!

Bjørn Pedersen

Man må jo håbe at også Nord, Vest og Sydeuropa en dag slipper af med den såkaldt "vestlige" multikulturalisme, som jo intet som helst med liberale eller demokratiske værdier at gøre. Den eneste multikulturalisme, der hører til udenfor kolonilandene i Nord og Sydamerika, Australien og New Zealand, er de nationale mindretals multikulturalisme. Danmark er et land for danskere, nordtyskere, færinger og grønlændere, Frankrig et land for franskmænd, bretoner, baskere, occitanere og alsace-tyskere, osv. Ikke dermed sagt at man behøver permanent at forhindre al indvandring alle steder fra, men tilgangen til integration skal og bør jo være at man bliver andet end bare en juridisk medborger i det land man flytter til. At ungarerne er skeptiske overfor den tåbelige idealisering om "multikulturalisme", vidner kun om at de netop mener at folkestyret er for folket.

Det er kedeligt, at den reelt bekymrende idé om begrænset ytringsfrihed, akademisk frihed og truslen mod tredelingen af magten i Ungarn skal kobles på opgøret med ideen om den idealiserede amerikanske immigrant-multikulturalisme og om man tager imod flygtninge eller ej. Det gør jo at netop folk som Orban kan pege på, at kun ved forstærkelsen af hans, kan de demokratifjendske kræfter i EU bremses. Vand på hans mølle.

Viser med tydelighed det ikke var Sovjet der skabte den kolde krigs mure.
Faktisk tror jeg ikke Sovjet har noget at gøre med al vores overvågning som jo pr definition ligger i samme boldgade.
Sålænge man bare tager for givet, det de andre der er skyldige, får man ikke set sig selv som den man virkeligt er blevet, overvågeren, grænsesætteren.

Carsten Hansen

Man kan sige der er mindst to slags mure.
En mur til at holde folk inde og en til at holde folk ude.
Det gamle jerntæppe og det nye ungarske metalhegn.

Ingen af murene er særligt kønne, men ikke mange (Heller ikke politiske partier) mener at portene på den indadgående mur skal åbnes op på vid gab. Der skal sættes en grænse.

Så hvis folk ikke mener at protenes skal slås op totalt, så må de overveje hvornår se skal lukkes ?

Indvanding er i min optik helt Ok, Kvoteflygtninge helt OK; Men ikke flere end de forskellige lande kan integrere.

Torben Lindegaard

@nils valla
29. oktober, 2019 - 16:31

"Viser med tydelighed det ikke var Sovjet der skabte den kolde krigs mure."
citat fra læserbrev

Hvad i alverden mener du ??

Umiddelbart lyder det komplet vanvittigt.

Vi må have en uddybende forklaring.

@Torben Lindegaard.

Jeg er opvokset i et land hvor man anså russerne som dem der opførte murene imellem øst/vest.

Inden fysiske mure opbygges er de først opbygget i hovedet på folk.

ps.
Når mur opføres, er muren symptom for hvordan der tænkes.
Da menneskers fysiologi er ens om man lever i øst eller vest,
kan mure blive opført af os alle.

Niels Christensen

God artikel klasse.
Men jeg kan nu godt forstå at UNgarn ikke vil have immigranter, da slet ikke muslimske. Dem har de i historiens forløb haft nok 'besøg' af, og på landet er hukommelsen lang.
Iøvrigt var Ungarn jo en del af de( udover at den jødiske befolkningsgruppe blev decimeret) omfattende etniske omlægninger efter 2. verdenskrig, Ungarer af tysk baggrund blev smidt delvist ud, en mindre omflytning mellem Tjekkiet og Ungarn og stadig uafklarede forhold til Rumænien. Med baggrund i den omfattende etniske udrensning og flytninger efter WW2 virker al snakken om multikultur 50 år senere underlig og bagvendt. Man kan jo bare ogå gå tilbage til Balkan i perioden op til og efter WW1 millioner af mennesker døde og andre blev flyttet rundt på grund af etniske og religiøse forhold,