Læsetid: 3 min.

Norge dropper stor vindmølleplan

En national rammeplan for vindenergi skulle bane vej for massevis af vindmøller på den norske vestkyst. Men nu er planen trukket tilbage på grund af modstand fra de berørte kommuner og borgere. Lokalsamfundene er ikke blevet inkluderet nok i processen, mener ekspert
Efter voldsom kritik har den norske olie- og energiminister Kjell-Børge Freiberg trukket regeringens nationale rammeplan for vindenergi tilbage.

Efter voldsom kritik har den norske olie- og energiminister Kjell-Børge Freiberg trukket regeringens nationale rammeplan for vindenergi tilbage.

Marit Hommedal

23. oktober 2019

Efter voldsom kritik har den norske olie- og energiminister Kjell-Børge Freiberg trukket regeringens nationale rammeplan for vindenergi tilbage. Selv om der er flertal både i folketinget og blandt befolkningen for at udbygge vindkraften, er forslaget blevet mødt med stor modstand, aktivisme og til sidst – som dråben, der fik bægeret til at flyde over – 5.000 overvejende negative høringssvar.

Men det betyder ikke, at nordmændene er imod vindmøller, mener professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen.

»Man kan ikke lave den kobling, at bare fordi der kom 5.000 protester, så vil folk ikke have vindmøller,« siger han.

»Folk er blevet spurgt, og de vil gerne bidrage til den grønne omstilling – også med vindmøller – men når processen har været, som den har, hvor en central myndighed har udpeget områderne, så får man denne her automatreaktion.«

Protester

Selv om flere ungdoms- og klimaorganisationer har støttet projektet, er det den klare overvægt af modstandere, der har presset regeringen til at trække rammeplanen tilbage.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • David Zennaro
  • Anker Heegaard
Morten Lind, David Zennaro og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu