Læsetid: 7 min.

Østeuropas befolkninger vil ikke længere affinde sig med den snigende opløsning af demokratiet

PiS har tabt magten i det polske senat, den postkommunistiske rumænske regering er kollapset, Orbán har lidt et betragteligt nederlag i Ungarn, og Slovakiet rystes igen af korruptionsskandaler. Drevet af borgerprotester og storbyvælgere slår de illiberale østeuropæiske systemer de første revner
Gergely Karacsony fra Ungarns grønne parti, Dialog for Ungarn, afgiver sin stemme i Budapest den 13. oktober i år. Karacsony vandt posten som borgmester i Budapest, og dermed sluttede ni år med en Fidesz-støttet borgmester ved magten.

Gergely Karacsony fra Ungarns grønne parti, Dialog for Ungarn, afgiver sin stemme i Budapest den 13. oktober i år. Karacsony vandt posten som borgmester i Budapest, og dermed sluttede ni år med en Fidesz-støttet borgmester ved magten.

Attila Kisbenedek

21. oktober 2019

Set i det 30 år lange bakspejl er det østeuropæiske udsyn ikke for kønt: I de seneste små ti års tid har stadig flere illiberale regeringer forrådt de civile, liberale og demokratiske principper, som østeuropæerne i millionvis gik på gaden for i revolutionerne i 1989.

Men i modsætning til Tysklands fejring af Berlinmurens fald og de tyske diskussioner om genforeningsprocessen beskæftiger de østeuropæiske lande sig overraskende lidt med jubilæet.

Det gælder både regeringerne, der gerne udlægger 1989 som en halv befrielse, der først efter en postkommunistisk ørkenvandring blev fuldendt af stærke, nationalistiske, EU-kritiske og migrationsfjendske ledere som Viktor Orbán i Ungarn eller Jarosław Kaczynski i Polen. Og det gælder de splittede og svage østeuropæiske oppositioner, der har nok at se til med at prøve at finde sammen, så de i fællesskab kan finde en kur mod de illiberale eller bare fortsat korrupte regimer, som har slået dybe rødder i deres lande og statsinstitutioner.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Thomas Tanghus
  • Anders Graae
  • Steffen Gliese
  • David Zennaro
  • Pietro Cini
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Poul Erik Riis
Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Tanghus, Anders Graae, Steffen Gliese, David Zennaro, Pietro Cini, Peter Beck-Lauritzen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Demokrati skal komme fra neden, fra folks deltagelse i beslutninger om deres egne liv, fra deres egen organisering. Det er klart her, det gælder i Østeuropa lige som i resten af verden. Ellers bliver det bare et skuespil, hvor korrupte eliter spiller spillet for at vinde mod hinanden.

Men tak for oversigten.

Torben K L Jensen, jørgen djørup, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det vigtigste for et demokrati er vælgertilslutningen.
Jo lavere des mindre værd.

Hvis vi taber de unge, så de bliver væk fra stemmeurnerne, så udvandes demokratiet langsomt.
Politikerne har et kæmpe ansvar; Bliver politikerleden for stor via tom snak og deciderede løgne, så går demokratier sin undergang i møde.
Vælgernes har også et ansvar; Nemlig at vælge ovennævnte fra.

Bjarne Andersen, Flemming Berger, Susanne Kaspersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar