Læsetid: 4 min.

Parlamentet tvinger Boris til at udskyde Brexit. Men Johnson stritter imod

I stedet for den store afklaring endte lørdagens Brexit-afstemning med et surrealistisk resultat, da Boris Johnson sendte to breve til EU. Et, som bad om udsættelse, og et, som advarede mod udsættelsen
Tusindvis af demonstranter var gået på gaden i protest mod Boris Johnsons Brexit-aftale, som skulle til afstemning lørdag. En eksplosion af jubel lød, da parlamentet stemte imod.

Tusindvis af demonstranter var gået på gaden i protest mod Boris Johnsons Brexit-aftale, som skulle til afstemning lørdag. En eksplosion af jubel lød, da parlamentet stemte imod.

Victoria Jones

21. oktober 2019

Så kommer de ud med resultatet.

Politikerne står mast sammen i parlamentssalen. Tusindvis af demonstranter med flag og bannere venter uden for i blæsten.

Lige meget hvilken europæisk tv-kanal man tænder for, France 24, RTL, DR, Rai, alle sender live fra Westminster, London.

Det er Brexit-dag, Super Saturday, den afgørende afstemning om Boris Johnsons skilsmisseaftale med EU, og et hele kontinentet holder vejret.

Og så … alle lytter. Og demonstranterne eksploderer i jubel.

Det hele bliver udskudt. Ikke bare den store afstemning om Boris’ nye aftale, men hele Brexit.

I sidste øjeblik inden den store vote blev en tillægslov lagt frem i Underhuset: Boris Johnson skulle tvinges til at bede EU om en udskydelse af Brexit indtil den 31. januar 2020, og den er nu vedtaget 322 for og 306 imod.

Så selv om Johnson tidligere har sagt, at han hellere vil dø i en grøft end at bede EU om endnu en udskydelse, er han nu juridisk forpligtet til at gøre netop det.

»Boris find din grøft«, råber demonstranter uden for bygningen, mens Johnson rejser sig i den proppede parlamentssal.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Katrine Damm
  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
David Zennaro, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Parlamentet tvinger Boris til at udskyde Brexit. Men vil han følge loven? #

Nej. Det har han sagt. Og hvis han undlader at følge loven ryger UK ud den 31 oktober uden en aftale. Og der er ikke tid nok til at afsætte ham og få en ny regering der kan effektuere det parlamentet har bestemt.

Jamen det var da godt, nu hvor vi lige - på fjerde år - har det så sjovt med brexit ;-( ;-)

Henrik Brøndum

Hvis man modtager et brev der ikke er underskrevet, har man vel ingen anden mulighed end at nægte at modtage det, altså "return to sender" ?

Jeg er sikker på Jean-Claude Juncker bruger søndagen på en god frokost og Elvis på grammofonen.

Som bosiddende herovre i London, så er det faktisk ret rystende at tænke på at et lands lange fremtid kan blive afgjort med 1 stemme mere end 'modstanderen'. Jeg er ikke ekspert i dansk politik, men der er trods alt et forsøg med brede forlig og snak mellem partier. Brexit er og bliver et internt Konservativt anliggende, som med et totalt udemokratisk valgsystem gør at en regering med knap 35% af stemmerne bag sig kan trække resten af befolkningen ud over klippe afsatsen imod deres vilje.
Som Peter Schrøder engang deklamerede så rammende for vores nuværende situation: "Det er fandme uhyggeligt du!"

Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

God overskrift med adskillelsen mellem Boris og Johnson.
I Asterix hedder det: De romere er skøre. Gad vide om briterne ser sig selv som kloge. Hvis de gør, er de sikkert de eneste i hele verden.

Hvis der overhovedet er noget interessant i det, der foregår, er det den transformation, briterne skal igennem, og det gælder deres valgsystem, deres stolthed over alle de problemer de har skabt i verden, deres tomhjernede traditioner og ritualer over kongemagt og kirkemagt. Der er jo en grund til nedsmeltningen.