Læsetid: 7 min.

Polens vicejustitsminister: »EU-kritik er udtryk for dobbeltstandarder«

Mens alle meningsmålinger peger på, at det regerende nationalpopulistiske PiS-parti genvinder magten søndag, insisterer partiledelsen på at gennemføre de kontroversielle retsreformer, som har bragt landet på kollisionskurs med EU-Kommissionen
Polske borgere protesterer over de kontroversielle retsreformer foran justitsministeriet.

Polske borgere protesterer over de kontroversielle retsreformer foran justitsministeriet.

Omar Marques

12. oktober 2019

WARSZAWA – Polens purunge vicejustitsminister, Sebastian Kaleta, må modstræbende indrømme, at det går trægt med regeringens retsreformer.

I et interview med udvalgte europæiske medier, blandt disse Information, lover han til gengæld, at Polens regering ikke vil tabe endemålet af syne:

»Vi vil gøre op med en politiseret dommerstand.«

Tilsvarende har regeringens grå eminence, Jaroslaw Kaczyński, i et interview med Polens største tv kanal, Polsat, den 7. oktober forsikret:

»Vi vil klare de sidste barrierer efter valget og fuldføre vores reformer.«

Kaczyński har status som menigt parlamentsmedlem, men er både chefideolog og egentlig leder af det regerende Lov og Retfærdighedsparti (PiS), som ved morgendagens parlamentvalg står til at overgå sin jordsskredssejr fra 2015 med en tilslutning på 45 procent.

I valgkampen har der tilsyneladende ikke været nogen videre interesse for regeringspartiets omdiskuterede retsreformer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

En af de tåbeligste beslutninger i EU var at lukke den tidligere østblok ind, mindst 20 år for tidligt.

Robert Ørsted-Jensen og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar

"Han pointerer dog, at selv om den lovgivende, udøvende og dømmende magt må afbalanceres, så de ’holder hinanden i skak’ som gensidige kontrolmekanismer, nytter det ikke, hvis retsvæsenet opleves at være uden demokratisk legitimitet."

I Danmark, samt en række andre EU-lande, holder de tre magter ikke hinanden i skak. Tværtom ser vi lovgivere udpege sig selv til udøvere af magten ... samt nedsætte domstole og voldgifter hvor de agerer dømmende magt. I Danmark er det tilmed således at højesteretsdommeres udnævnelser skal godkendes af den siddende regering, og selvom der er tradition for at dommerstandens indstillinger følges, er der alligevel tale om en grundlovbestemmelse, som resulterer i endnu et brud med vort liberale demokratis basale kontrolmekanismer.

Der er naturligvis brug for at Polen får kritisk feedback fra omverdenen, men det forekommer meget relevant, eller ihvertfald forståeligt og sagligt nok, at mange polakker, i forsøget på at forsvare sig, peger på de dysfunktionelle, demokratiske strukturer rundt omkring i de øvrige EU-lande.

Per Christiansen

Den tidligere øst blok var/er jo et billig arbejdskraft lager, så derfor kom de med.
Selv om at mange lovede at det på det bestemte ikke var for at vi skulle blive løbet over ende af forbrydere og billig arbejdskraft.
Men det gjorde vi.

Vores europæiske, politiske elite lover hvadsomhelst, når/hvis den kan skabe vækst for finanskapitalen - og se, hvilke omkostningsreduktioner globaliseringen medvirker til for erhvervsliv og storkapital ... og se, hvilken vækst i sikkerhedsindustrien, al bøvlet kan bidrage til. Business is, after all, business. Let the mob pay.