Læsetid: 8 min.

Rigsretsproces går i hårdknude, efter at Trump spænder ben for demokraternes undersøgelser

Donald Trump vil ikke længere samarbejde med demokraterne i rigsretsprocessen. Tirsdag afviste han at stille flere vidner og dokumenter til rådighed for undersøgelsen i Repræsentanternes Hus. Det sætter demokraterne i en voldsom klemme
Præsident Trumps beslutning sent tirsdag om at lægge en forhindring i vejen for rigsretsprocessen ved at forbyde regeringsmedlemmer at lade sig forhøre i kongreshøringer og afvise at udlevere relevante dokumenter er et alvorligt tilbageslag for Det Demokratiske Partis bestræbelser på at stille ham for en rigsret i begyndelsen af næste år.

Præsident Trumps beslutning sent tirsdag om at lægge en forhindring i vejen for rigsretsprocessen ved at forbyde regeringsmedlemmer at lade sig forhøre i kongreshøringer og afvise at udlevere relevante dokumenter er et alvorligt tilbageslag for Det Demokratiske Partis bestræbelser på at stille ham for en rigsret i begyndelsen af næste år.

Carlo Allegri/Ritzau Scanpix

10. oktober 2019

Der er lagt op til et forfatningsdrama i USA, efter præsident Trump sent tirsdag besluttede at obstruere rigsretsprocessen. Han afviser at udlevere relevante dokumenter, og han vil forbyde medlemmerne af sin regering at lade sig afhøre i i Kongressen.

Kampen mellem præsidenten og den lovgivende forsamling, som er den eneste instans i det amerikanske system, der kan drage ham til ansvar, er nu radikaliseret. Banen er nu kridtet op til et drama, som også vil involvere domstolene.

Forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, vil givetvis udnytte, at der er sket et skifte i den offentlige holdning til fordel for undersøgelserne af præsident og lægge pres på både Trump og de republikanske lovgivere.

Onsdag viste to forskellige meningsmålinger, at opbakningen til rigsretsprocessen er vokset til næsten 60 procent af de udspurgte, og at næsten halvdelen af amerikanerne mener, at Trump bør afsættes fra sit embede i en rigsretssag. Det er en markant stigning, som kommer efter, at den ene dårlige nyhed efter den anden for præsidenten er kommet ud under de første to uger af rigsretsprocessen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Kurt Nielsen
  • Werner Gass
  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
Peter Beck-Lauritzen, Kurt Nielsen, Werner Gass, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, nu får vi så at se, om deres højtbesungne constitution virker som den skal.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Birte Pedersen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Werner Gass, John Andersen, Ete Forchhammer , Ole Frank og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Har man overvejet at få Trump mentalundersøgt. Den med kurderne og 2. verdenskrig er jo sort snak.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Kim Houmøller, Karsten Aaen, Bruger 263730, Karsten Lundsby og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hvilken en med kurdene, Helle? Ikke noget i denne artikel. Til gengæld læner Trump sig vel nærmest op af en anklage for masseudryddelse i disse dage...

jens christian jacobsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Det skyldes nok hans uendelige visdom. Han bliver for hver dag mere vanvittig at høre på.

Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Carsten Wienholtz, Helle Walther, Karsten Lundsby og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Det typiske er, at amerikanerne skaver sig, og så går det ud over andre.

Volodymyr Zelenskij bliver hjemme i Ukraine kaldt "Monica Zelenskij", pga. det blowjob ukrainerne mener ham gav Trump under deres møde i Washington.

Det er godt nok ikke fair overfor den rigtige Monica, men det skulle da også lige mangle at tingene går i sig selv i impeachmentGate, mens stakkels Zelenskij bliver smidt på porten i Ukraine........

Brian W. Andersen

@ Søren Bro

Tvivlsomt og hvis nogen skulle kunne udfordre forfatningen nok til at finde et smuthul i den, så det netop Donald Trump.

En mand med 3.500 retssager bag sig, en mand dømt skyldig i over 2.400 lovovertrædelser uden en eneste gang at have set skyggen af tremmer eller fodlænke, en mand som stod til at tabe en RICO-act sag, hvori dommeren havde taget ham i at bestikke to vidner og sendte sagen til højere retsinstans. Uheldigvis havde den højere instans en dommer som ikke var hvid og Trump var på dette tidspunkt en fremgangsrig kandidat til præsidentposten med hele verdens medier som sin legeplads, så han satte sine advokater til at søge udsættelse på udsættelse i retten, imens han selv erklærede dommeren for en racist, der forfulgte ham for at være hvid, i alle medier der ville lytte. Ikke længe efter vandt Trump valget og da ingen amerikansk dommer vil dømme en siddende amerikansk præsident uden at der er rejst en rigsretssag, så blev RICO-act sagen afsluttet med et symbolsk økonomisk forlig udenfor retten.

Historisk set har intet menneske gjort noget lignende og der er flere juridiske verdensrekorder deri, så odds taler for at Trump også kan sno sig ud af at blive dømt i en rigsretssag, vinde valget og blive siddende som præsident frem til 2024.

Peter Beck-Lauritzen, Hanne Utoft og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Nu læser jeg jo andre aviser end Informations artikler og lytter også til Orientering m.m. og det er både sagt og refereret osv., hvorfor jeg mener, jeg godt kunne henvise hertil. ( AL)

Det er bekymrende at demokratiet i USA er så skrøbeligt, at præsidenten i USA nyder immunitet for ulovligheder, kan lyve så det driver, kan nægte at være samarbejdsvillig i en rigsretssag mm.
Manden skaber kaos i verden og man fornemmer hans foragt for civiliserede mennesker og diplomatiet. Samtidig fornemmer man også hans fascination af det diktatoriske hos Putin mfl, hans fascination af åndelige brandstiftere og kaosskabende demagoger.
Altsammen i en kvalmendende USA-protektionistisk, uempatisk, usympatisk, narcissistisk og megalomanisk adfærd.
Fuck Trump...!!!!

Peter Beck-Lauritzen, Søren Fosberg, Kim Houmøller, Karsten Aaen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Impeachment hedder det altså ! ikke rigsrets-sag! Det er noget ganske andet, og noget som vist kun findes i DK? hvor Folketinget kan bruge det til at holde en minister ansvarlig for det som ministeren har gjort, ikke gjort, eller undladt at gøre.

Og så er proceduren i USA den, at det er repræsentanternes hus (the house) der rejser en impeachment-sag mod Trump; det er Senatet, der er anklager og også dommer i en impeachment-sag! Kort sagt: Senatet bestemmer om Trump skal gå af som USA's præsident!

En impeachment proces i USA er IKKE en retssag som normalt - den skal, kan og bør bruges bl.a. til at afgøre, om en siddende præsident er værdig til at sidde i sit embede som præsident; det er Sentatet, som før nævnt, der alene afgør dette. Derfor kan, skal og bør Trump, selv som præsident, heller ikke have lov til, få lov at krydsafhøre vidner mm. Heri er den amerikanske forfatning helt klar!

"så odds taler for at Trump også kan sno sig ud af at blive dømt i en rigsretssag, vinde valget og blive siddende som præsident frem til 2024."

Trump kan, som flere andre er inde på, ikke besejres i en juridisk krig ... og det amerikanske præsidentembede bør vindes på politikken. Demokraternes partitops problem er imidlertid at den fuldstændigt som Trump er på storkapitalens side og, blot på en mere mondæn facon end Trump, Bush og andre gale republikanere, begår masser af global kriminalitet.

Demokraterne ville formentligt med stor sikkerhed vinde den folkelige opbakning i en præsidentkampagne, hvis den førtes med en kandidat, som klart taler almindelige amerikaneres sag ... dvs. garanterer en offentlig og sufficient sundhedsordning for alle, demokratisering af de politiske magtstrukturerer (herunder et reelt opgør med lobbyisme og funding af livgivere m.fl.), gratis uddannelse, virkningsfulde sociale hjælpeprogrammer og en fredelig udenrigspolitik.

Peter Beck-Lauritzen, Jan Jensen, Ole Arne Sejersen, Mikael Velschow-Rasmussen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar