Baggrund
Læsetid: 6 min.

Rudy Giuliani er både en helt, en skurk og til grin

Trumps personlige advokat er tidligere blevet hyldet som en folkehelt, udskældt som kriminel og latterliggjort i pressen. Nu har 75-årige Rudy Giuliani igen fået en hovedrolle med rigsretssagen mod præsident Trump
Giuliani ligner og lyder som den ’italian-american’, han er. Genkendelig med sine kæmpestore guld- og sølvfarvede ringe, altid på højre lillefinger og venstre ringfinger, en nål med det amerikanske flag på brystet og et skinnende hvidt gebis.

Giuliani ligner og lyder som den ’italian-american’, han er. Genkendelig med sine kæmpestore guld- og sølvfarvede ringe, altid på højre lillefinger og venstre ringfinger, en nål med det amerikanske flag på brystet og et skinnende hvidt gebis.

Drew Angerer

Udland
5. oktober 2019

»Det er umuligt, at den whistleblower er en helt, og at jeg ikke er det. Og jeg ender med at være helten! Sådan nogle idioter – når det her er overstået, vil jeg være helten.«

Det sagde Rudy Giuliani i sidste uge til magasinet The Atlantic, efter det kom frem, at han spiller en særdeles prominent rolle i den verserende rigsretsproces mod hans klient, Donald J. Trump.

75-årige Rudolph William Louis Giuliani, bedre kendt som ’Rudy’, er Trumps personlige advokat, og i det nu famøse whistleblowernotat bliver han hængt ud som en lidt for ivrig varetager af præsidentens personlige politiske interesser i Ukraine.

Flere embedsmænd har ifølge whistlebloweren udtrykt bekymring over, at Giuliani nærmest har kørt en separat udenrigspolitik i Ukraine med pres på de ukrainske politikere og myndigheder for at samarbejde, også selv om det i nogle tilfælde kom på tværs af den officielle udenrigspolitik og USA’s nationale interesser.

Men der var faktisk engang, hvor Giuliani blev hyldet som en helt. Han var borgmester i New York under terrorangrebet 11. september 2001, og midt i den svære tid kunne han fejre sin vel til dato største succes.

»Hver gang han talte, fik millioner af mennesker det lidt bedre. Hans ord var fulde af sorg og stålsathed og inspirerede New York til at inspirere nationen,« skrev Time Magazine, da det kårede ham til Person of the Year.

I amerikanske medier blev Rudy Giuliani døbt America’s mayor, og den britiske dronning Elizabeth slog ham til æresridder.

Indtil denne uge var det nok sådan, de fleste danskere kendte ham bedst. Men i USA har hans offentlige liv altid være præget af spektakulære op- og nedture.

Han har været forretningsmanden med de suspekte forbindelser, til grin i medierne for at have giftet sig med sin egen kusine uden at vide det, og han har været den moderate republikaner, der nu er vendt på en tallerken for at tjene som højre hånd for en yderliggående mand.

Helten

Giuliani ligner og lyder som den italian-american, han er. Genkendelig med sine kæmpestore guld- og sølvringe, altid på højre lillefinger og venstre ringfinger, en nål med det amerikanske flag på brystet og et skinnende hvidt gebis.

Hans bedsteforældre emigrerede fra Italien til New York, og han er vokset op i bydelen Brooklyn.

»Det er blevet sagt, at jeg er den største cheerleader for byen, og det er rigtigt. Jeg elsker New York,« har han udtalt.

Giuliani siger selv, at det har præget hans opvækst, at der var mange politi- og brandmænd i familien:

»Jeg voksede op med uniformer og historierne om deres heroiske gerninger.«

Giuliani er uddannet i jura fra New York University School of Law, og efter at have arbejdet nogle år i embedsværket blev han i 1983 udnævnt til statsadvokat i New York Citys sydlige distrikt. Men efter seks år på posten besluttede Giuliani i 1989 at gå efter magten og stille op til lokalvalget. Anden gang blev lykkens gang, og i 1993 blev han den første republikanske borgmester i New York i 20 år.

Her blev han særligt kendt for sin nultolerance over for kriminalitet.

I hvor høj grad det faktisk skyldes hans indsats, har blandt andre New York Times flere gange betvivlet, men under Giuliani faldt kriminaliteten med 56 procent.

Moderat republikaner

Efter årene som borgmester stillede Giuliani op til Senatet, men måtte trække sig under valgkampen på grund af prostatakræft. I stedet fik han succes med en juridisk konsulentvirksomhed, men blev siden anklaget af blandt andre mediet Politico for at have suspekte kontakter med forbindelser til terrorister og organiseret kriminalitet i Qatar, Venezuela og Iran.

Trods modstanden stillede Giuliani op til primærvalget for republikanerne i forbindelse med præsidentvalget i 2008. Hans nuværende position taget i betragtning kan det virke overraskende, at han ifølge The Guardian dengang beskrev sig selv som »moderat republikaner«. Men Giuliani har både støttet homoseksuelles rettigheder, fri abort og en mere restriktiv våbenlovgivning.

I forbindelse med valgkampen kaldte han fri abort en »konstitutionel rettighed« og agiterede for offentlig støtte til visse typer aborter i et interview med CNN. Og et par år senere gik han sammen med 300 republikanere om at underskrive og overlevere et brev til højesteret, hvori de ønskede at lovliggøre homoseksuelle ægteskaber i hele landet.

Den midtersøgende position gav dog ikke det ønskede resultat, og i sidste ende måtte Giuliani erkende sit nederlag. I stedet anbefalede han den mere konservative John McCain som republikanernes præsidentkandidat.

Skandaleramt

Ved præsidentvalget i 2016 blev Giuliani ansat som rådgiver på Trumps valgkampagne, hvor han tidligt gjorde sig bemærket ved at forsøge at overbevise vælgerne om, at Hillary Clinton var for syg til at blive præsident. »Konspirationsteorier« kaldte Clinton-kampagnen det.

Et par år forinden var Giuliani blevet mødt af samme kritik, da det kom ud, at han betvivlede daværende præsident Barack Obamas patriotisme.

»Jeg tror ikke – og jeg ved det er en forfærdelig ting at sige – men jeg tror ikke, at præsidenten elsker Amerika,« citerede Politico ham for.

»Han elsker ikke dig, og han elsker ikke mig.«

Men da Giuliani i 2018 blev ansat fuld tid på Trumps personlige juridiske hold, begyndte skandalerne først for alvor at ramle ned over ham.

I sagen om Trumps påståede affære med pornostjernen Stormy Daniels havde forklaringen indtil da lydt, at hans advokat Michael Cohen ganske vist havde betalt Stormy Daniels 130.000 dollar for at holde mund, men at Trump ikke vidste noget om det.

Ikke desto mindre sagde Giuliani i et interview til Fox News – efter mindre end en uge i jobbet – at præsidenten ikke alene kendte til overførslen, men også betalte Cohen.

»Det er ikke kampagnepenge. Det er ikke i strid med loven om kampagnefinansiering. Beløbet blev kanaliseret gennem et advokatfirma, og præsidenten betalte det tilbage,« sagde Giuliani.

Men ingen havde anklaget præsidenten for at bruge kampagnepenge, og alene det, at præsidenten kendte til og tilbagebetalte overførelsen ville være ulovligt.

Adskillelige jurister påpegede, at udtalelsen faktisk juridisk gjorde situationen værre for Trump, og The Washington Post omtalte hændelsen som, at Giuliani »snublede ind i en indrømmelse«.

Samme uge kom det frem, at Giuliani tilbage i 1982 havde ladet sig skille fra sin kone gennem 14 år, fordi han fandt ud af, at hun var hans grandkusine.

»Rudys uge er gået fra dårlig til ’du har knaldet med din (grand)kusine i 14 år’,« lød en overskrift hos Vanity Fair.

Og i programmet Last Week Tonight kaldte John Oliver det »bullshit«, at Giuliani først skulle have opdaget familierelationen efter 14 år.

»Synes han ikke, det var lidt underligt, da begge deres familier satte sig i samme side af kirken ved brylluppet?« sagde komikeren.

Ukraine-affæren

Nu anklages Giuliani så for ulovligt at have blandet sig i amerikansk udenrigspolitik.

Ifølge en anonym whistleblower har han mødtes med diverse ukrainske embedsfolk og forsøgt at sætte et møde op med præsident Volodimir Zelenskij for at overtale dem til at grave historier frem om Joe Bidens søn, Hunter Biden, der på daværende tidspunkt sad i bestyrelsen for et ukrainsk energiselskab.

Formålet skulle angiveligt være at svække Joe Bidens troværdighed op til præsidentvalget i 2020, hvor han potentielt kan blive Trumps modkandidat.

Selv giver Giuliani en anden forklaring til ABC News:

»Jeg undersøgte ikke Joe Biden. Jeg faldt over Joe Biden, da jeg undersøgte en sammensværgelse mellem ukrainerne og Clinton-kampagnen, der deler beskidte informationer.«

Han påstår, at han intet ved om »det lort«, whistlebloweren skriver.

»Det er det rene nonsens,« siger Giuliani til CNN.

Mandag blev han stævnet af en række udvalg i Repræsentanternes Hus, der samtidig forlanger en lang række dokumenter udleveret i forbindelse med rigsretssagen.

Noget kunne tyde på, at Giuliani endnu en gang har talt over sig for rullende kameraer. Ifølge Ritzau begrundes stævningen med, at Giuliani selv fortalte CNN, at han bad Ukraines regering om at »gå efter« Joe Biden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her