Læsetid: 6 min.

Russisk klimaekspert: Den nye generation omkring Putin har forstået situationens alvor

Formålet med Ruslands nylige ratificering af Parisaftalen handler på den korte bane om økonomi og image, siger en af Ruslands mest anerkendte klimaeksperter Aleksej Kokorin. Men den er også udtryk for en ny magtkamp i Kreml
Store dele af den russiske olie- og gasproduktion bliver ramt af klimaforandringerne, fordi kravene til infrastrukturen, fra veje, jernbaner og huse til anlæg og rørledninger, ændres drastisk. Ikke mindst i lyset af den senste konsekvens af klimaforandringerne: At permafrosten i Sibirien tør op i større omfang end tidligere forventet.

Store dele af den russiske olie- og gasproduktion bliver ramt af klimaforandringerne, fordi kravene til infrastrukturen, fra veje, jernbaner og huse til anlæg og rørledninger, ændres drastisk. Ikke mindst i lyset af den senste konsekvens af klimaforandringerne: At permafrosten i Sibirien tør op i større omfang end tidligere forventet.

SERGEI KARPUKHIN

23. oktober 2019

Langt om længe ratificerede Rusland Parisaftalen i september, samme dag som FN’s ekstraordinære klimatopmøde i New York løb af stablen. Det skete i form af et dekret, som Ruslands premierminister Dmitrij Medvedev underskrev i Moskva.

Man skal passe på med at lægge for stor betydning i den russiske klimakamp i ratificeringen, siger Aleksej Kokorin, der har været leder af Verdensnaturfondens klimaprogram i Rusland siden 2000 og er en af Ruslands mest anerkendte klimaeksperter.

»I vid udstrækning er der tale om, at præsidenten og regeringen ser ratificeringen som en måde at forbedre Ruslands image på,« siger Kokorin.

Herudover nævner han handelspolitiske overvejelser, forholdet til EU og sanktionerne over for Vesten. Sanktioner, der kan mærkes mere og mere.

Men til en vis grad er den udtryk for en reel politisk magtkamp i og omkring Kreml, mener han.

»Der er en ung generation af ministre, viceministre og regeringsrådgivere, der har forstået situationens alvor. De tager klimaudfordringerne dybt alvorligt, og de har fået overbevist præsidenten.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nikolai Beier
  • Thomas Tanghus
  • Karsten Nielsen
Nikolai Beier, Thomas Tanghus og Karsten Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer