Læsetid: 5 min.

Den såkaldte våbenhvile blåstempler på ny Erdogans invasion af kurdiske områder i Syrien

Under et besøg i præsidentpaladset i Ankara underskriver vicepræsident Mike Pence et stykke papir, der giver sig ud for at være en våbenhvile mellem tyrkiske tropper og kurdiske enheder i nordlige Syrien. I realiteten legitimerer aftalen et tyrkisk brud på folkeretten
Under et besøg i præsidentpaladset i Ankara underskriver vicepræsident Mike Pence et stykke papir, der giver sig ud for at være en våbenhvile mellem tyrkiske tropper og kurdiske enheder i nordlige Syrien. I realiteten legitimerer aftalen et tyrkisk brud på folkeretten

Depo Photos

18. oktober 2019

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har for anden gang i træk i løbet af de seneste to uger haft held til at overtale USA’s præsident Donald Trump til at bøje sig for kravet om at lade Tyrkiets hær besætte et 32 km bredt bælte i Syrien langs den tyrkiske grænse.

I det første knæfald for to uger siden underrettede Trump i en telefonsamtale Erdogan om sin plan om at hjemkalde de amerikanske specialstyrker i det nordlige Syrien.

Hertil skal den tyrkiske præsident have svaret, at Tyrkiet ikke længere kunne vente på at forhandle en aftale på plads med USA og kurderne om oprettelsen af en sikkerhedszone syd for den tyrkisk-syriske grænse.

Ifølge amerikansk presse skal Trump ikke have modsat sig Erdogans trussel, endsige advaret ham om amerikanske sanktioner, hvis den tyrkiske præsident skulle sende sin hær ind i Syrien.

Det er en udbredt opfattelse blandt demokratiske og republikanske politikere, at Erdogan aldrig ville have turdet rykke ind i Syrien uden eksplicit tilladelse fra USA.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvorfor lyder det som et ekko af Mûnchenaftalen, hvor Tjekkoslovakiet blev lemlæstet uden at have været med til aftalen. Fred i vor tid: annoncerede Chamberlain lige så stupidt som var han Trump!

Thomas Tanghus, Erik Karlsen, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Rolf Andersen, Per Torbensen, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Trump har allerede mistet anseelse i indland og udland. De to knæfald over for Erdogan sår tvivl om hans kompetence til at lede USA i en international konflikt."

Ledelsen af USA under Obama indebar at Libyen blev destabiliseret og idag er et kriminelt område, som ikke kan kaldes en stat. Den indebar også en voldsomt systematiseret dronekrig, som er klart ulovlig iht. Folkeretten og en række andre internationale konventioner. Den indebar en destabiliseringsindsats i Syrien, som er hele grundlaget for den nuværende situation ... så Obama fik vist ikke blot sået tvivl om sine inkompetencer udi ledelsen af USA, men direkte demonstreret en helt uholdbar kurs, som har øget den amerikanske krigsgæld enormt, kostet masser af amerikanske liv, amerikansk goodwill og sammenhæng i det indre, politiske USA, hvor befolkningen ikke viser flertal for angrebskrige i udlandet.

Trump er uden tvivl svært kompetenceforladt på en lang række områder, men vi kan sige nøjagtigt det samme om hans forgængere - og humlen er at den amerikanske udenrigspolitik har talt det samme sprog gennem årtier; der er blot præsidenternes dialekter til forskel.

Husk hvad der skete for kurderne, da de i den første amerikanske 'Desert storm' tilbage i begyndelsen af halvfemserne ligeledes blev opfordret til at hjælpe amerikanerne med at omstyrte Saddam Hussein; déngang blev de også overladt til sig selv og Saddam Hussein-regimets vanvittige hævnakter, da Bush Senior-administrationen af politsk-strategiske årsager ombestemte sig og lod Saddams styre blive siddende.

Thomas Tanghus, Michael Waterstradt, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Tonny Helleskov og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

"Tyrkiets primære formål med zonen er at beskytte sig mod angreb fra YPG"

Eller at give fri transfer for Daesh-krigere, der opholder sig i Tyrkiet

Den amerikanske administration havde endelig chancen for at udsende den evangelikansk, born-again kristne Vicepræsident Mike Pence, der ikke er på hilseren med kvinder udover sin kone, som han kun kalder "moder". Her er det Tyrkiet, forleden den anden dag Polen. Måske var Mike Pence den egentlige årsag til at der ikke blev noget af et besøg i København.......