Læsetid: 7 min.

I striden om Cataloniens selvstændighed er der kun enighed om frygten for fremtiden

Det catalanske samfund er ved at blive revet over, skuffede unge bliver stadig mere radikaliserede, og politikerne er handlingslammede. Selv en folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien kan være med til at grave grøfterne endnu dybere
Siden den spanske højesteret i sidste uge dømte ni catalanske separatistledere til i alt 100 års fængsel, har hundredtusinder været på gaden i Barcelona i protest, og der har været voldelige sammenstød med politiet.

Siden den spanske højesteret i sidste uge dømte ni catalanske separatistledere til i alt 100 års fængsel, har hundredtusinder været på gaden i Barcelona i protest, og der har været voldelige sammenstød med politiet.

David Jar

26. oktober 2019

Vold og tåregas i Barcelonas gader. Og et Catalonien kløvet i to.

Det eneste, der efterhånden forener catalanerne, lige meget om de er for eller imod uafhængighed fra Spanien, er frygten for fremtiden.

»Det er et fuldstændigt kaos, og det bliver blot værre og værre,« konstaterer Elena Jiménez-Botías fra organisationen Òmnium Cultural, der advokerer for en folkeafstemning om catalansk løsrivelse.

Samme følelse af resignation udtrykker Clara Sarriá på den anden side af den stadig højere mur, der deler det catalanske samfund:

»Vi er i gang med at blive revet fra hinanden. Fremtiden er dyster,« siger den 20-årige fra ungdomsorganisationen S’ha Acabat, der ser Catalonien som en urokkelig del af Spanien.

De to unge catalanere befinder sig begge i Barcelona, og de beskriver hver især deres chok over, hvor voldsomme kampene mellem politi og demonstranter har været. Hundredtusinder har været på gaden i protest over den spanske højesterets hårde domme sidste uge mod ni catalanske separatistledere, som tilsammen blev idømt 100 års fængsel for deres rolle i et fejlslagent forsøg på at opnå uafhængighed i 2017.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Johnny Christiansen
Ejvind Larsen og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu